ABD'ye Iade Edilen Venezuelali Alex Saab'a Yöneltilen 8 Suçlamadan 7'Si Düstü

Kara para aklama iddiasiyla Cabo Verde'den ABD'ye iade edilen Venezuelali Alex Saab'a yöneltilen 8 suçlamanin 7'si düstü.

ABD'de Florida'nin Miami kentinde görülen davada Hakim Robert Scola, Saab'a yönelik kara para aklama suçlamalarinin 7'sinin düsmesi ve sanigin sadece kara para aklamaya tesebbüsten yargilanmasi karari verdi.

Saab, 12 Haziran 2020'de Cabo Verde'de gözaltina alindiktan sonra 17 Ekim'de ABD'li yetkililerin gönderdigi özel uçakla Miami'ye getirilmisti.

Saab, ABD'nin talebi üzerine kara para aklama davasi nedeniyle Cabo Verde'de gözaltina alinmisti.

Venezuelali yetkililer ise Saab'in diplomatik dokunulmazligi oldugunu belirterek Cabo Verde'yi Viyana Sözlesmesini ihlal etmekle suçlanmisti.

Saab, Venezuela hükûmeti adina yaptigi uluslararasi anlasmalarda 350 milyon dolar degerinde rüsvet, yolsuzluk ve ABD'nin Venezuela'ya uyguladigi yaptirimlari delmekle suçlaniyor.

- Venezuela Saab'in iadesi üzerine görüsmelerden çekilmisti

Venezuela hükûmeti, Norveç'in ara buluculugunda muhalefet temsilcileri ile 13 Agustos'tan bu yana devam ettigi müzakerelerden, Saab'in ABD'ye iade edilmesi üzerine çekilmisti.

Venezuela hükûmetinin diyalog heyeti ve Ulusal Meclis (AN) Baskani Jorge Rodriguez, 17 Ekim'deki açiklamasinda, muhalefet ile yürüttükleri müzakereleri askiya aldiklarini belirterek, "Heyetimiz müzakere ve diyalog masasina katilimini askiya aldigini duyuruyor. Temsilcimiz Alex Saab'a yönelik saldirganligi protesto ediyoruz ve Meksika'da 17 Ekim'de baslayacak görüsme turuna katilmayacagiz." ifadesini kullanmisti.

- Maduro'dan ABD'ye tepki

Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro ise yaptigi açiklamada, Cabo Verde yetkililerince ABD'ye teslim edilen Saab'in Venezuelali bir diplomat oldugunu savunarak, "ABD, Meksika diyalog komisyonunun bir üyesi olan Alex Saab'i kaçirarak Meksika'daki müzakerelere ölümcül bir darbe indirdigini biliyordu, bunu bildigi için Birlesik Devletler harekete geçti. Diyalog istemiyorlar, Venezuela için baris istemiyorlar." degerlendirmesinde bulunmustu.

Kaynak: AA