ABD'de Ebeveynlerin Çogu Kovid-19 Asisinin Çocuklarini Kisirlastirabilecegi Endisesinde

ABD'de yapilan arastirmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi çocuklarin asilanmasiyla ilgili ebeveynlerin en büyük endiseleri arasinda kisirlik riskinin yer aldigi ortaya çikti.

Kaiser Aile Vakfinca (KFF) yayimlanan anket, 5 ila 11 yasindaki çocuklarin ebeveynlerinin yüzde 66'sinin, asilarin ileride evlatlarinin dogurganligini olumsuz etkileyebileceginden endise duydugunu ortaya koydu.

Anket raporunda, "Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) Kovid-19 asilarinin dogurganlik sorunlarina neden olduguna dair bir kanit bulunmadigini belirtmesine ragmen ailelerin üçte ikisi halen asinin gelecekte çocuklarinin dogurganligini olumsuz etkileyeceginden endise ediyor." tespiti aktarildi.

Konuyla ilgili Amerikan Pediatri Akademisinin yazili açiklamasinda da "Asinin dogurganlik kaybina yol açabilecegine dair bir kanit yok. Asinin klinik denemelerinde dogurganlik özel olarak arastirilmamis olsa da denekler arasinda veya asi yaptiran milyonlarca kisi arasinda herhangi bir dogurganlik kaybi bildirilmemistir." ifadesine yer verildi.

Ankete katilan 12-17 yas arasi çocugu olan ebeveynlerin yüzde 31'i, 5-11 yas arasi çocuk sahiplerinin yüzde 30'u evlatlarina "kesinlikle" asi yaptirmayacaklarini söyledi.

Her 3 ebeveynden biri ise asinin nasil çalistigini görmek için bir süre beklemeyi tercih ettiklerini dile getirdi.

KFF'nin internet sayfasinda ayrica, "KFF Kovid-19 Asi Monitörü, 12-17 yas arasindaki gençlerde asi aliminin yavasladigini gösteriyor." ifadesi yer aldi.

Kaynak: AA