Washington'daki 'Kuzey Kore Zirvesi'ne Komsularin 'Takimadalar Sorunu' Gölge Düsürdü

ABD'de düzenlenen Kuzey Kore Zirvesi'nde, Güney Kore ve Japonya, kendi aralarindaki takimada sorununu gerekçe göstererek, ortak basin toplantisina katilmadi.

Japonya Disisleri Bakan Yardimcisi Mori Takeo, ABD Disisleri Bakan Yardimcisi Wendy Sherman ve Güney Kore Disisleri Bakan Birinci Yardimcisi Choi Jong-kun Washington'da bir araya geldi.

Zirve sonrasi ABD Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, üç ülke, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlari sorunlarinda üçlü yakin is birliginin sürdürülmesinde mutabakata vardi.

Kore yarimadasinin nükleer silahlardan arindirilmasina yönelik ortak çabalarin altinin çizildigi görüsmede üç ülke, Tayvan Bogazi'nda baris ve istikrarin önemini vurguladi.

Üç saatten fazla süren görüsme sonrasi daha önce duyurulan üçlü ortak basin toplantisi ise gerçeklesmedi. Sherman sadece kendisinin katildigi basin toplantisinda, bakan yardimcilari düzeyinde zirvenin "oldukça yapici" geçtigini bildirdi.

Sherman, Pasifik komsulari Japonya ve Güney Kore arasinda, "zirve gündeminden bagimsiz konularda ikili ayriliklar" bulundugunu söyledi.

- Iki diplomat ayri görüstü

Japonya'da kamu yayincisi NHK'nin haberinde Mori'nin basin toplantisina, Güney Kore Ulusal Polis Ajansi (KNPA) Genel Baskomiseri'nin ülkesinin Japon Denizi'nde kontrolü altinda tuttugu Takesima/Dokdo Adalari'ni ziyaretine tepki olarak katilmadigi kaydedildi.

NHK'nin, Disisleri Bakanligi kaynaklarindan edindigi bilgiye göre Bakanligin, Mori'nin basin toplantisinda yer almasinin "uygun düsmeyecegi" yorumunu yaptigi belirtildi.

Mori'nin zirve sonrasinda ayri olarak bir araya geldigi Choi'ye, KNPA Genel Baskomiseri Chang-yong'un ziyaretine "tahammül edilemeyecegini" belirterek, durumu protesto ettigi kaydedildi.

Güney Kore Disisleri Bakanligi kaynaklari ise görüsmede Choi'nin Japon mevkidasina, takimadalar konusunda "Japonya'nin iddialarinin kabul edilemeyecegi" görüsünü aktardigi bildirdi.

Japonya Kabine Bas Sekreteri Matsuno Hirokazu, Güney Koreli bürokratin takimadalara düzenledigi ziyareti gerekçe göstererek Mori'nin basin toplantiya katilmadigini bildirdi.

- Ziyaret

Güney Kore Ulusal Polis Ajansi Genel Baskomiseri Kim Chang-yong, hafta içinde ülkesinin Japon Denizi'nde kontrolü altinda tuttugu Takesima/Dokdo Adalari'ni ziyaret etmisti.

Ziyaretin adada görevlendirilen polis memurlarinin cesaretlendirilmesi amaci tasidigi kaydedilmisti.

Yonhap Ajansi, Güney Koreli üst düzey bir emniyet yetkilisinin adalari en son 2009'da gezdigini aktarmisti.

Güney Kore'nin "Dokdo", Japonlarin ise "Takesima" olarak adlandirdiklari takimadalar, uzun zamandir iki ülke arasinda egemenlik tartismalarina konu oluyor.

Tokyo hükümeti, Japon Denizi'nde (Dogu Denizi) bulunan ve Güney Kore'nin kontrolündeki ada grubunda 11 yildir hak iddia ediyor.

Kaynak: AA