Filistin Devlet Baskani Abbas Açiklamasi 'Israil'in Uygulamalari Iki Devletli Çözümü Baltaliyor'

Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Israil'in Filistinlilere karsi yürüttügü uygulamalarin iki devletli çözümü baltalamayi hizlandirdigini söyledi.

Filistin resmi haber ajansinin haberine göre, Abbas, ABD'nin Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield'la Ramallah'ta görüstü.

Abbas, görüsmede, "Israil'in gayrimesru yerlesim, öldürme, topraklara el koyma, evleri yikma gibi tüm uygulamalari ABD'nin destegini açikladigi iki devletli çözüm projesini tehlikeli bir sekilde baltalamayi hizlandiriyor." dedi.

"Isgal makamlari tarafindan 6 sivil örgütün terörist ilan edilmelerini hiçbir sekilde kabul etmiyoruz." ifadesini kullanan Abbas, söyle konustu:

"Esirlere uygulanan tacizlerin sürmesi ve sehit cenazelerine el konulmasini da kabul etmiyoruz. Isgal güçlerinin imzalanmis anlasmalari görmezden gelme ve baristan uzaklasma durumunda israr edecek olursa, bizim de elimizde farkli tercihlerimiz var. Halkimizin haklarini ulusal çikarlarimizi koruyacak icraatlari yerine getiririz."

"Baris ve bunu gerçeklestirmek için Uluslararasi Dörtlü'nün himayesinde uluslararasi bir konferans düzenlemek amaciyla elimizi uzatiyoruz." diyen Abbas, tüm taraflarin uluslararasi mesruiyete bagli kalacagi ulusal birlik hükümeti kurulmasi için Filistin seçimlerinin düzenlenmesine olan kararliligini dile getirdi.

ABD heyeti tarafindan yapilan yazili açiklamada, Greenfield’in yaptigi görüsmelerin eski ABD Baskani Donald Trump döneminde zarar gören ABD-Filistin iliskilerini yeniden insa etme çabasi çerçevesinde oldugu kaydedildi.

Greenfield, görüsmede, "Biden yönetiminin iki devletli bir çözüme güçlü destegini ve Israillilerin ve Filistinlilerin esit özgürlük, refah, güvenlik ve onuru hak ettigine inandigini" iletti.

Açiklamaya göre Greenfield, "insan haklarina saygi gösterilmesi ve yerlesim faaliyetleri, Filistinlilerin evlerinden çikarilmasi ve siddete tesvik gibi iki devletli çözüm umutlarini baltalayan eylemlerden kaçinmanin önemini" vurguladi.

Kaynak: AA