Bakan Yanik Açiklamasi 'Bütün Dünyaya 15 Temmuz Ruhunu, Tarihini, Gerçegini Tek Tek Anlatacagiz'

Antalya’nin Kemer ilçesinde düzenlenen programda 15 Temmuz darbe girisiminde sehit düsen 251 kisinin yakinlari ile bir araya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Derya Yanik, “15 Temmuz gururunu, gerçegini tahfif etmeye çalisan, hatta hadsizce tahkir etmeye çalisan, küçümsemeye çalisan, unutturmaya çalisanlara karsi öütün dünyaya 15 Temmuz ruhunu, tarihini, gerçegini tek tek anlatacagiz” dedi.

Bakan Yanik Açiklamasi 'Bütün Dünyaya 15 Temmuz Ruhunu, Tarihini, Gerçegini Tek Tek Anlatacagiz'
15 Temmuz hain darbe girisiminde sehit düsen 251 kisinin yakinlari, Antalya’nin Kemer ilçesinde düzenlenen programda 5’inci kez bir araya geldi. 4 gün boyunca çesitli etkinliklerin gerçeklestigi bulusmada 15 Temmuz sehitleri anildi. Kur’an-i Kerim tilavetiyle baslayan programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Derya Yanik, Antalya Valisi Ersin Yazici, Antalya Il Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Tuggeneral Yavuz Özfidan, 15 Temmuz Dernegi Baskani Ismail Hakki Turunç, 15 Temmuz Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Ayse Varank Arslantürk, Istanbul eski Basvaizi Mustafa Akgül katildi.



“Birbirimize yoldas olduk”

Programda konusan Bakan Yanik, “15 Temmuz davalarinin bir kisminda ben de sehit aileleri, gazilerimizi temsilen avukat olarak bulundum. Bugün çok farkli bir kimlikle burada bir aradayiz. Yolumuz bir olunca, gönlümüz bir olunca yollar da kesisiyor. Burada bulunmaktan gerçekten çok mutluyum. Bu programin açilisini yapmaktan çok mutluyum. Ülkemiz için dönüm noktasi, her birimiz için unutulmaz olan o sarsici gece, daha önce birbirini hiç tanimayan bizleri bugün burada bir araya getirdi. Bizi yakan ates bizi bir aile haline getirdi. Cumhurbaskanimizin da siklikla okudugu bir Sezai Karakoç siiri vardir. Kaderden öte kader vardir. Kaderin de üzerinde olan o kader bizleri burada bir araya getirmis oldu. 6 senedir bu yolda birbirimizin acilarini paylasiyoruz, birbirimize yoldas olduk. Ülkemiz o gece büyük bir sinav verdi ama elhamdülillah o sinavi verdi” dedi.



“Tek yumruk olduk”

Darbecilere karsi tek yumruk olundugunu belirten Bakan Yanik, “Bu milletin evlatlari, Cumhurbaskanimizin çagrisi ile sokaklari, caddeleri, meydanlari doldurdular. Hain darbe tesebbüsüne karsi tek yumruk olduk. Pek çok yabanci ülkeye gittim. Orada bana merakla sordular. O gece sokaklara dökülen insanlarin elinde hiçbir silah olmadan, bir çaki dahi tutmadan tanklarin karsisina çikmasi, bombalarin karsisina dikilmesi, kursunlara kendini siper etmesi evet sorulacak, merak edilecek bir seydir. O gece çiplak elleriyle tanklari durduran, eli kanli teröristlere kafa tutan, korkmadan, yilmadan, bir adim geri atmadan ilerleyen binlerce vatansever insanimiz, tarihe damgasini vuran muhtesem bir direnise imza atti. 15 Temmuz gururunu, gerçegini tahfif etmeye çalisan, hatta hadsizce tahkir etmeye çalisan, küçümsemeye çalisan, unutturmaya çalisanlara karsi bütün dünyaya 15 Temmuz, ruhunu, tarihini, gerçegini tek tek anlatacagiz” diye konustu.



“Biz sehitligi de miras alan bir milletiz”

Sehitligin miras oldugunu belirten Bakan Yanik, “Her biri birer kahraman, her biri tipki milli mücadelede oldugu gibi birer Mehmetçikti. Kimileri gazi oldu, o gecenin hatirasini tasiyor. Kimileri de o karanlik gecenin sabahina huzurla uyanmamiz için canlarini ortaya koyarak sehit oldu. Ömer, Erol, Abdullah Tayyip ki dogdugu tarihi hatirliyorum. Halil, Mustafa, Ilhan, Ayse, Demet, Sevgi, Kübra ya da adiyla yasadigina eminim Cennet. Isimlerini burada tek tek saymadigim ama hikayelerini kalbimize kazidigimiz 250 kahraman. Hepsini rahmetle, minnetle yad ediyoruz. 15 Temmuz’da girilen bu ruh, Kurtulus Savasi’nda, Çanakkale’de, Sakarya’da yasayan ruhun mirasidir. Mehmet Akif diyor ya ’Ey sehit oglu sehit, gel seni gömmek istesem seni sigdiracak bir makber, kabir bulamam’ diyor. Biz sehitligi de miras alan bir milletiz. Bizim için vatan emanettir. Emaneti korumak ve yüceltmek gerekir” seklinde konustu.



“15 Temmuz’u diri tutmak her birimiz için önemli bir vazifedir”

Vatan sevgisinin imandan oldugunu dile getiren Bakan Yanik, “Peygamberimiz, vatan sevgisi imandandir buyuruyor. 15 Temmuz’da milyonlarca insan, darbecilere biz buradayiz, burada kalacagiz, hiçbir yere gitmiyoruz dediler. Türkiye’yi darbelerle sindirme ümidi kalmadiginin apaçik resmidir. Sizler, bizim için bir ülkenin yeniden dogusuna vesile olan çok kiymetli vatan evlatlarinin yadigarisiniz. Ahmet ve Mehmet Oruç kardeslerin ailesinin yaninda oturdum. Adanaliyim. Memlekete 15 Temmuz’dan sonra gittigimde Ikizler Köprüsü. Kendime bir söz vermistim kürsüye çiktigimda, duygusallasmamaya dikkat edecegim. Ikizler Köprüsü’nün her altindan geçisimde gözlerim dolmustur. Aileyle ilk olarak anma programinda bir araya gelmistik. Yasadiklari topraklara sonsuz bir vefa ile bagli olduklarini hepimize gösterdiler. Bugün vefa gösterme sirasi bizde. Sehitlerimizin hatirasini yasatmak, 15 Temmuz’u diri tutmak her birimiz için önemli bir vazifedir. Sehit yakinlarimiza destek olmak, hüzünlerini paylasmak, sehitlerimizin hatirasina hürmetin bir geregidir. Bu anlamda sehitlerimizi ve sehit yakinlarimizi itibarsizlastirma çabalarini asla kabul etmeyecegimizi bir kez daha altini çizerek ifade etmek istiyorum” dedi.



“Sehitlerin ailesi bizim ailemiz”

Sehit ailelerini ailesi gibi benimsedigini söyleyen Bakan Derya Yanik, “Türk milleti, her zaman sehitlerini rahmet ve minnetle anmistir. Sehitlerimizin ailesini bizim ailemiz kabul ediyoruz. Bu süreçte sehit yakinlarina taninan istihdami 1’den 2’ye çikardik. Yeni düzenleme ile daha önce istihdam hakki bulunmayan vazife ve hak malüllerinin de istihdam hakkindan faydalanmalarini sagladik. Istihdamda 45 yas sartini kaldirdik. Yilda iki defa yapilan atamalari süresiz hale getirdik. Egitim, konuk kredisi destegi, ücretsiz ulasim gibi birçok konudan yararlanmalarini sagladik. Mukaddes vatanimizi korumak için sonsuzluga erisen sehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum. Bu millet 15 Temmuz sehitlerini yeni Türkiye’nin unutulmaz kahramanlari olarak her zaman anacaktir. Ayette apaçik ifade edildigi üzere sehitler bizim için diridirler. Ölen birisi için kullandigimiz rahmet ifadesini sehitler için kullanmayiz. Sehadetlerinin makbul olmasini dileriz” seklinde konustu.



“Kendini 1 dolara satan hainler”

84 milyonun Türkiye için canini verecegini söyleyen Antalya Valisi Ersin Yazici ise, “251 güzel insanin cennetinde Peygamber Efendimizle birlikte olacagina inancimizi ve hiçbir süphemiz olmadigini ifade etmek isterim. Duam o dur ki Rabbim sizi o güzel insanlarla cennetinde bulustursun. O gece zor bir geceydi, Allah bir daha yasatmasin. Kendini 1 dolara satan hainler ve isbirlikçileri, buradaki bu güzel insanlarin evlatlarini, yakinlarinin gözlerini kirpmadan canlarini verebilecegini, ülkesine, bayragina, ezanina, cumhuriyetine sahip çikabilecegini o hainler bilemedi. Bugün biz rahat edelim diye, ülkemiz yoluna devam etsin diye, dünyada söz sahibi olsun diye gözünü kirpmadan canlarini verdiler. Bu ülkenin haine, satilmislara verilecek bir çakil tasi dahi yoktur. Hiç kimse ezanimizi susturamaz, bayragimizi indiremez ve Türk milletine diklenemez. Bu sekilde harekette bulunan hainler bilsin ki 84 milyon insanimiz canini bu vatan için verir” açiklamalarinda bulundu.

“Yangin hala devam ediyor”

15 Temmuz Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Ayse Varank Arslantürk, “Sehit aileleri olarak, atesin düstügü yeri yaktigini en iyi biz biliyoruz. 2016 yilinin 15 Temmuz gecesi hepimizin yüregi sönmeyen bir atesle yanmaya basladi.

Bu yangin hala devam ediyor” diye konustu.

15 Temmuz Dernegi Baskani Ismail Hakki Turunç, “15 Temmuz sonrasi birçok ülkeye gittim. Merakla sordular ’Siz nasil bir milletsiniz? Kursunlarin üzerine, tanklarin üzerine elinizde hiçbir sey yokken sizi cesaretlendiren, oraya sürükleyen nedir?’ Bunu gerçekten bizim kültürümüzü bilen ve anlayan insanlar anlayabilir. Onun disinda anlatmak çok zor. Gurur duydum” dedi.

Kaynak: İHA