Içisleri Bakani Soylu, 'AFAD Acil' Mobil Uygulamasi Tanitim Programina Katildi Açiklamasi

'Tüm kurumlarin araçlarini hem resimleriyle hem teknik bilgileriyle hem de teknik iletisim kabiliyetiyle birbirine entegre ettik. Bu da bizim için bilisim sistemlerinin afet aninda kullanilabilmesinin maksimizasyonu' 'Son sellerde gördük. Hiçbir köyü yalniz birakmadik, helikopterlerle iasesinden jeneratörüne ve günlük ilacina kadar her seyini gönderdik. Dünyanin hiçbir tarafinda böyle bir afet yönetimi kapasitesi elde edebilmek mümkün degildir'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, afetlerde kullanilan araçlarin koordinasyonunu saglayan araç takip sistemini kurduklarini belirterek, "Tüm kurumlarin araçlarini hem resimleriyle hem teknik bilgileriyle hem de teknik iletisim kabiliyetiyle birbirine entegre ettik. Bu da bizim için bilisim sistemlerinin afet aninda kullanilabilmesinin maksimizasyonu." dedi.

Düzce'de 12 Kasim 1999'da meydana gelen depremin 22. yili dolayisiyla kente gelen Soylu, Belediye Kültür Merkezi'ndeki "AFAD Acil" mobil uygulamasi tanitim programinda yaptigi konusmada, afetlerin unutmaya gelmeyecegini, kendini mutlaka hatirlatacagini dile getirdi.

Marmara Depremi'nden sonra 4'ten büyük siddetteki deprem sayilarindaki artisin en büyük uyari olduguna dikkati çeken Soylu, "Türkiye ve çevresinde 2001 yilinda 51 olan 4'ten büyük deprem sayisi, 2005'te 106'ya, 2011 yilinda 174'e, 2017'de 229'a, 2020 yilinda 320'ye yükselmistir. 2021 yili içerisinde 187 adet 4'ten büyük deprem gerçeklesmistir ve bu hareket tek bir noktada toplanmiyor." diye konustu.

Bakan Soylu, Ege ve Anadolu yarimadasinda açik bir deprem hareketliligi oldugunu anlatarak, bunun sadece Türkiye'ye has olmadigini, 2020 yilinda dünya genelinde 9 bin 466 olan 4'ten büyük deprem sayisinin bu yil yüzde 47'lik artisla 13 bin 946'ya yükseldigini aktardi.

Türkiye'nin, afet yönetimi konusunda altyapisi ve kapasitesini gelistirmesinin yani sira çok büyük zihniyet dönüsümü yasadigina dikkati çeken Soylu, "Bugün AB ile 6 ülke 1700'ü askin yerli ve yabanci personelin katildigi tatbikat gerçeklestirdik. Bizim açimizdan hem karsilikli sürecin yönetilmesi, kapasitelerimizin karsilikli teyit edilmesi açisindan da çok önemliydi. Sahra hastanesini görünce, AFAD ekiplerinin arama kurtarma çalismalarini, tam 44 ayri senaryonun ayni anda isleyisini görünce kapasite ve kabiliyetimizin hangi noktada oldugunu görme sansina sahip olduk." seklinde konustu.

- Afet yönetiminin koordinasyonuna yönelik yeni çalismalar

Soylu, Saglik Bakanligi ile yapilan ortak çalismada 4 ayri renkle tanimlanan bilekliklerin afetlerde kullanilmasi için adim attiklarini bildirerek, bu sekilde sürecin basindan sonuna kadar kontrollü sekilde sürdürülebilecegine isaret etti.

Bir diger çalismanin ise son süreçte yasanan orman yanginlari ve sel felaketinde görüldügü üzere binlerce aracin ortak sekilde yönetilmesi ihtiyacindan çiktigina deginen Soylu, "Bugünkü tatbikatta da bunu gerçeklestirdik ve ilk adimini attik. Tüm araçlarin koordine edilmesini saglayan araç takip sistemi kurduk. Tüm kurumlarin araçlarini hem resimleriyle hem teknik bilgileriyle hem de teknik iletisim kabiliyetiyle birbirine entegre ettik. Bu da bizim için bilisim sistemlerinin afet aninda kullanilabilmesinin maksimizasyonu." degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Soylu, yanginlarda, sel ve deprem afetlerinde egitimli, hiyerarsik talimatlara uyabilme kabiliyetine sahip, afette yeni bir afet olusturmayacak birliklere ihtiyaç duyuldugunu vurgulayarak, "Bunun ilk pilot çalismasini gerçeklestirdik. Kiyafetleriyle, egitimleriyle, araç ve gereçleriyle inaniyorum ki, Türkiye'nin bundan sonra karsi karsiya kalacagi afetlerde, gönüllüler, kamu kurum ve kuruluslari, jandarma ve polisimiz bütün bunlarla 'yerel birlikler'imizin de çok büyük etkisi olacaktir." ifadesini kullandi.

- STK'lerin AFAD çatisi altinda sisteme entegre edilmesi

Türkiye'nin afet ülkesi oldugu için isinin bitmeyecegini, bu nedenle 2020 yilinin temasini "Afetlere Hazirlik Yili", 2021 yilinin da "Afet Egitim Yili" olarak belirlendigini aktaran Soylu, önlemin, sürekli hatirlatici, güncel egitimle saglanabileceginin altini çizdi.

Bakan Soylu, afet yönetiminde önemli bir kapasite üreten sivil toplum kuruluslarini AFAD çatisi altinda saglikli sekilde sisteme entegre ettiklerini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Bunlarin hepsini temel bir entegrasyon içerisinde gerçeklestiriyorlar. Son sellerde gördük. Hiçbir köyü yalniz birakmadik, helikopterlerle iasesinden jeneratörüne ve günlük ilacina kadar her seyini gönderdik. Dünyanin hiçbir tarafinda böyle bir afet yönetimi kapasitesi elde edebilmek mümkün degildir. Bu milletimize, ülkemize, devletimize ve güzel insanimiza ait bir haslettir."

- "Türkiye'nin her noktasina kadar iletisim kurmanin önünü açtik"

Soylu, kadina siddet, uyusturucuyla mücadele ve hayvan haklariyla ilgili hayata geçirilen uygulamalarda kazanilan tecrübeyi simdi afet yönetimine aktardiklarini dile getirerek, "Insanlari afet aninda toplanma alanlarina yönlendirecek, enkaz altindan iletisim saglayabilecek, enkaz altinda kalanlarin konumunu gösterecek ve depremle ilgili daha pek çok bilgiyi vatandaslarimizin bulabilecegi, AFAD Acil Mobil Uygulama programinin çalismalarini ve yeni nesil 112 Acil Çagri sistemine entegrasyonu çalismalarini Allah'a sükür tamamlamis bulunuyoruz." dedi.

Yeni çalismalar kapsaminda, polisin ve jandarmanin telsizini birbiriyle konusturduklarini belirten Soylu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu su demektir; Türkiye'nin her noktasina, en ücra noktasina kadar istedigimiz iletisimi kurabilme kabiliyetinin yolunu açtik ve bunun ilk uygulamasini Agri'da yaptik. Sunu söyleyeyim, bunun ilk maliyeti olarak 30 milyon dolar önerdiler. Bizim arkadaslarimiz bedavaya yapti. Kendi insanimiza, mühendisimize, evladimiza güveniyoruz."

Bakan Soylu, konusmasinin ardindan uygulamanin tanitimini yapti, kursu tamamlayan Destek AFAD Gönüllüleri'ne kart verdi.
Kaynak: AA