Korkut Ata Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu

Türkiye, Azerbaycan, Kirgizistan, Özbekistan, Kazakistan arasinda ‘Sinema Alaninda Ortak Deklarasyon imzalandi. Imzalarin ardindan düzenlenen Korkut Ata Film Festivali Ödül Töreni’ne katilan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan ve Özbekistan ile birlikte çok kapsamli bir bildiriye imzalari attik. Türk dünyasi film fonunun olusturulmasindan ortak yapim anlasmasina kadar birlikte izlenecek yol ve atilacak adimlari karara bagladik. Türk dünyasi için kültür ve sanat baglaminda ciddi bir irade ortaya koyulmus oldu" dedi.

Korkut Ata Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakani Aktoty Raimkulova, Azerbaycan Kültür Bakani Anar Kerimov ve Özbekistan Kültür Bakani Azadbek Nazarbayev Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen törenle Sinema Alaninda Ortak Deklarasyona imza atti. Törenin ardindan bakanlar, Beyoglu Kültür Yolu Festivali kapsaminda düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali ödül törenine katildi.

Törene bakanlarin yani sira, sanat dünyasinin önemli isimleri ve davetliler katildi.

Gecede Vefa Ödülü’ne Cengiz Aytmatov layik görülürken, ödül kizi ve ogluna takdim edildi. Festivalde basari elde eden sinema ve belgeseller ödüllerine kavustu.

“Sinema alaninda biz sorumlulugu omuzlamak durumundayiz”

Ödül töreninde konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Türk dünyasinin birikimi çok fazla, binlerce yillik tarihe sahip bir benligin son derece özgün anlama, anlamlandirma ve anlatabilme yetisine sahibiz. Yasayarak ögrendiklerimiz, sahitlerimizle kenara not ettigimiz essiz bir hayat tecrübemiz, yarinlarimiz bugünden sekillendirmek için dur durak bilmeden üreten engin bir fikir dünyamiz var. Insana dair en vurucu dram ve trajediler, geçmisimizde sakli ve bu gün bizimle yasiyorlar. Heyecan verici, fantastik olay örgülerinin zengin ve derin romanlarinin farki, hikayeleri, destanlari ve mitolojisi yine bizde. Sanata ve sinemaya aksettirebilecegimiz o kadar çok sey var ki, hani mümkün olsa bu bollugun zorlanmasiyla kendi kendisiyle form bulacaklar. Biz sorumlulugu omuzlamak durumundayiz. Gerek ayri ayri gerek bir ve beraberce üretecegiz, daha güçlü, daha kararli olarak fikirden filme bu yolu yürüyecegiz. Daha iyisine birlikte ulasacak, daha genis kitlelerle birlikte bulusacagiz. Inaniyorum ki her basari daha fazlasinin kapisini bizlere açacaktir” dedi.



“Türk dünyasi için kültür ve sanat baglaminda ciddi bir irade ortaya koyulmus oldu”

Imzalanan Sinema Alaninda Ortak Deklarasyon’dan bahseden Bakan Ersoy, “Festival kapsaminda Türk dünyasinin sinema zirvesini yaptik. Genel çerçevesiyle birlikte neler yapabilecegimiz daha iyiye ve daha fazlasina nasil ulasacagimiz tartisildi. Fikir alisverisi yapildi, deneyimler, birikimler paylasildi. Bugün de ayni fikir ve amaçlari temel alarak bir sonraki asamaya geçis yaptik. Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan ve Özbekistan ile birlikte çok kapsamli bir bildiriye imzalari attik. Türk dünyasi film fonunun olusturulmasindan ortak yapim anlasmasina kadar birlikte izlenecek yol ve atilacak adimlari karara bagladik. Türk dünyasi için kültür ve sanat baglaminda ciddi bir irade ortaya koyulmus oldu. Önemli bir dönemece geldigimizi düsünüyorum. Insallah alinan kararlari hizlica hayata geçirip, alinan kararlari sinema sektöründe hak ettigimiz üretim ve gise rakamlarina çitasini kendimizin belirledigi kaliteli yapimlara hep beraber ulasacagiz” diye konustu.



“Korkut Ata Film Festivali’nin 2.’sini Bursa’da yapacagiz”

“Korkut Ata Film Festivalinde 42 yapim seyirciyle bulustu. Bu degerli yapimlarin içinde uzun metraj, kurmaca ve belgesel kategorilerinde yarisan 17 eserimizde var” diyerek konusmasini sürdüren Bakan Ersoy, “Bu yarisma bir galibiyet mücadelesi degil, birbirimizi daha ileriye tasimak için ilhamimizi sevkimizi, tutkularimizi, bilgi birikim ve fikirlerimizi paylastigimiz bir sanat soframizdir. Hepiniz katilimlarinizla bu sofrayi zenginlestirdiniz, bereketlendirdiniz. Bu birliktelik burada bitmeyecek elbette. Malumunuz oldugu üzere Türk Bakanlari daimi konseyi 38. Dönem toplantisinda Bursa sehrimiz 2022 Türk dünyasi kültür baskenti ilan edildi. Bizde Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivalinin 2. Insallah gelecek yil Bursa’da düzenleyecegiz. Bizi en çok sevindiren, Türk dünyasi ülkelerinin bu festivali sahiplenmis olmasi, 2023 yilinda Azerbaycan Susa’da ev sahipligi yapmak istiyor, 2024 Kazakistan, 2025’te Özbekistan, 2025’da Kirgizistan ev sahipligi yapacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA