Japonya Ile ABD 'Serbest Ve Açik Hint-Pasifik' Hedefliyor

Japonya ile ABD, ikili is birligini güçlendirerek "serbest ve açik Hint-Pasifik" vizyonunun gerçeklestirilmesinde beraber çalismayi hedeflediklerini bildirdi.

Japonya Basbakani Kisida Fumio ile ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDOPACOM) Komutani Amiral John Aquilino görüsmesinde, Çin ve Kuzey Kore'nin faaliyetleri ele alindi.

Basina açik kisimda konusan Kisida, "Japonya ve ABD arasindaki is birligini güçlendirerek 'serbest ve açik Hint-Pasifik' olusturmayi ve bölgenin istikrari için beraber çalismayi istiyoruz." dedi.

Kisida'nin yeniden basbakan seçilmesinin ertesi gününde gerçeklesen 20 dakikalik görüsmede Amiral Aquilino ise "bölgenin barisi, istikrari ve refahinin saglanmasi için çalisacagi" sözünü verdi.

Ikili, bölgedeki statükonun degistirilmesini amaçlayan Çin'in tek tarafli tesebbüsleri ile Kuzey Kore'nin bölge güvenligini tehdit eden füze denemelerine yönelik endiselerini aktardi.

Baskent Tokyo'daki resmi ziyaretleri kapsaminda Aquilino, Japonya Savunma Bakani Kisi Nobuo ve Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa ile de bir araya geldi.

Kaynak: AA