Dünyanin Ilk Üniversitesi Nusaybin'deki Nisibis Akademinin Belgesel Çekimleri Basladi

Mardin’in Nusaybin ilçesi Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Ercan Kayabasi, “Dünyanin ilk üniversitesinin bulundugu Mor Yakup Kilisesi ve Nisibis Akademisini tüm Türkiye’ye tanitmak için bir film atölyesi ve belgesel çalismasi baslattik.” dedi.

Dünyanin Ilk Üniversitesi Nusaybin'deki Nisibis Akademinin Belgesel Çekimleri Basladi


Nusaybin Kaymakamligi, Nusaybin Belediyesi ve Istanbul Gelisim Üniversitesi tarafindan düzenlenen Nusaybin Film Atölyesi basladi.

Atölyeye katilan lise ögrencileri, hem egitim alacaklar hem de medeniyet tarihinin en eski üniversitesi olma özelligine sahip Nisibis Akademisinin belgesel filmini çekiminde yer aliyorlar. Istanbul’dan ilçeye gelen Istanbul Gelisim Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Nail Öztas, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Güzin Ilicak Aydinalp, Iletisim Tasarimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Nagehan Çakar Bikiç, Ögretim Üyesi Dr. Emre Dogan, Yönetmen ve Ögretim Görevlisi Ahmet Bikiç ile arastirma görevlisi Okan Kirbaci film atölyesi kurdu. Liselerde egitim alan ve gönüllü olarak katilmak isteyen 25 ögrencinin yer aldigi atölyenin tanitimi Zeynelabidin Anadolu Imam Hatip Lisesi’nde yapildi. Daha sonra dünyanin ilk üniversitesi olan Nisibis Akademisi Mor Yakup Kilisesi’nde kurulan film atölyesinde ögrenciler egitime alindi. Belgesel çekiminde kullanilan cihazlarin tanitildigi atölyede, ögrencilere kamera, fotograf makinesi, mikrofon ve ses cihazlari anlatildi. Daha sonra gruplara ayrilan ögrenciler, kameraman, yönetmen, yönetmen yardimcisi ve aktör gibi branslarda yeteneklerini sergiledi.

“Dünyanin ilk üniversitesini tanitmak için çalisma baslattik.”

Istanbul Gelisim Üniversitesi is birliginde yaptiklari film atölyesi hakkinda bilgi veren Nusaybin Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Ercan Kayabasi, kökleri 1700 yillik tarihe dayanan Nisibis Akademisi Mor Yakup Kilisesi’ni tanitmak amaciyla Istanbul Gelisim Üniversitesi, Nusaybin Kaymakamligi ve Nusaybin Belediyesi isbirliginde bir film atölyesi gelistirdiklerini söyledi.



Film atölyesi için iki amaçlari oldugunu ifade eden Kayabasi, söyle konustu:

“Asil amacimiz birinci derece ailesinde üniversite ile tanismamis ögrencilerimize bir ufuk açmak suretiyle bu atölyemizde yer almalarini saglamak, ikinci amacimiz ise bizler için Mardin için Nusaybin için çok kiymetli olan dünyanin ilk üniversitesi Nisibis Akademisi ve Mor Yakup Kilisesi’ni tüm Türkiye’ye tanitmak ve potansiyel misafirlerimizi buraya davet etmek amaciyla bir firma atölyesi ve belgesel çalismasi baslattik. Bugün içinde bulundugumuz yerleske 1700 yillik bir tarihe sahip çok önemli bir mimari yapidir. Burayi özellikli kilan bir diger husus da Mor Yakup Kilisesi ile Zeynelabidin Camisi’nin, bir cami ve bir kilisenin yan yana huzur ve baris içerisinde hosgörü çerçevesinde barinabildigi, ülkemize ve dünyaya örnek olabilecek bir baris sembolü olarak Nusaybin’de yer almaktadir. Ben buradan tüm vatandaslarimizi bu tarihi ve dogal güzelliklerimizi görmek için Nusaybin’e davet ediyorum. Bu film atölyesi ve belgesel çalismasinda emegi geçen basta Istanbul Gelisim Üniversitesi yetkilileri olmak üzere Kaymakamlik ve Belediye personellerimize sükranlarimi sunuyorum.”

“Muazzam bir tarihi eser için buradayiz.”

Nusaybin Film Atölyesi çalismalari hakkinda açiklamalarda bulunan Istanbul Gelisim Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Nail Öztas, Istanbul Gelisim Üniversitesi olarak Nusaybin’de bulunmaktan çok mutlu olduklarini bildirdi. 6 kisilik bir akademisyen ekibiyle 25 liseli, üniversiteye aday ögrenci ile film atölyesi açtiklarini kaydeden Öztas, “Film atölyemiz uygulamali olarak bir ögrencinin üniversitede ne tür bir egitimle karsilasacagi amacini gütmektedir. Ikinci bir amacimiz ise Nusaybin’imize bu kademe ilçemize katkida bulunmaktir. Ögrencilerimiz ilk etapta hocalarindan stüdyo, kamera, senaryo, isik gibi egitimleri alacaklar. Ardindan içinde bulundugumuz bu muazzam tarihi eserin belgeselini çekecek, olusturacak görüntüleri çekecekler. Görüntüler ardindan Istanbul’a götürerek ödüllü yönetmen, kurgucu olan hocalarimiz tarafindan kurgulanacaklar. Kismetse çok yakin bir süre sonra burada halkin ve esrafin katilimiyla gösterimi yapilacak. Bu Nusaybin’in ve içerisinde bulundugumuz dünyanin ilk üniversitesi olarak kabul edilen ise Nisibis Akademinin bir tanitimi hedeflemektedir. Ayni zamanda da gelecegin televizyonculari, yapimcilari, prodüktörleri yetistirmeyi hedeflemektedir. Bu bizim için üniversite olarak topluma hizmet politikalarimizin ülkemize, medeniyetimize, kültürümüze katki politikalarimizin bir parçasini olusturmaktadir. Üç gün sürecek çekim ve egitim sonrasinda ögrenciler tarafindan çekilen görüntüler, Istanbul Gelisim Üniversitesi tarafindan kurgulanacak ve hazirlanan belgesel filmlerin gösterimleri ise yine Nusaybin’de yapilacak galada gerçeklestirilecek, katilimcilara sertifikalari takdim edilecek." ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA