Filistin Basbakani Istiyye Açiklamasi 'Son Yillardaki En Zor Mali Durumdan Geçiyoruz'

Filistin Basbakani Muhammed Istiyye, hükümetin son yillardaki en zor mali durumdan geçtigini belirtti.

Basbakanlik ofisinden yapilan yazili açiklamaya göre, Istiyye, Ramallah'taki Bakanlar Kurulu binasinda hükümet tarafindan düzenlenen olaganüstü oturumun basinda yaptigi konusmada mali duruma iliskin açiklamalarda bulundu.

Istiyye, olaganüstü oturumun, Filistin Yönetimi'nin karsilastigi zorluklarin gölgesinde, zor mali kosullar ile yönetimin bu yilin sonuna kadar mali yükümlülüklerini yerine getirmesinin yollarini tartismak için düzenlendigini belirtti.

Basbakan, Bakanlar Kurulu'nun, Filistin Yönetimi'nin son iki yilda (2020-2021) kardes Arap ülkelerinden herhangi bir mali yardim almamasinin yansimalarini tartistigini bildirdi.

Normalde hazineye gelen yardimin bu yil ancak yüzde 10'unun kendilerine ulastigini kaydeden Istiyye, bu durumun otoritenin isletme giderlerine de yansiyacagina isaret etti.

"Son zamanlardaki en zor mali durumdan geçiyoruz." ifadesini kullanan Basbakan Istiyye, ABD'nin Birlesmis Milletler Filistinli Mültecilere Yardim Ajansi'na (UNRWA) bazi yardimlari yeniden baslatmasina ragmen ABD Kongresi yasalarinin, Washington yönetiminin Filistin'e dogrudan yardimini engelledigini kaydetti.

Gelecek hafta Oslo'da yapilacak donör ülkeler toplantisina katilacaklarini aktaran Istiyye, yükümlülüklerini yerine getirebilmek için Filistin'e dost ülkelerden, Filistin vergi fonlarindaki kesintileri durdurmasi için Israil'e baski yapmalarini ve yardimlarini artirmalarini isteyeceklerini ifade etti.

Avrupa ziyaretinin basarili geçtigini animsatan Istiyye, ziyaretin, gelecek yilin baslarinda mali durumda iyilesme beklentisi olusturdugunu, yakin zamanda bu krizi asabilmeyi umduklarini aktardi.

Istiyye, Israil'in vergi fonlarindaki kesintiyle birlikte uluslararasi destegin azalmasinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin neden oldugu ekonomik yansimamalarla birlikte geldigini dile getirdi.

Filistin Basbakani, bugünkü toplantida bu meselelerin ele alinacagini, Maliye Bakani'nin sunacagi raporla birlikte muhtemel senaryolarin incelenecegini sözlerine ekledi.

Filistin hükümetinin, yerel bankalara yaklasik 2,3 milyar dolar borcu oldugu ifade ediliyor. Bununla birlikte Filistin'in, bütçelenen tahminden yüzde 90'lik bir düsüsle bu yil sadece 30 milyon dolar dis yardim aldigi belirtiliyor.

Kaynak: AA