Atatürk Ölümünün 83. Yilinda Çekya'da Anildi

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83. yilinda Çekya’da düzenlenen törenle anildi. Törende baskent Prag’da ilk Atatürk büstünün açilisi da gerçeklestirildi.

Atatürk Ölümünün 83. Yilinda Çekya'da Anildi
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83. yilinda Türkiye’nin Prag Büyükelçiligi’nde düzenlenen törenle anildi. Anma törenine Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bagis ve esi Beyhan N. Bagis’in yani sira Askeri Atese Yarbay Cem Tekin, Büyükelçilik mensuplari ve vatandaslar katildi.

Törende ayni zamanda Prag’daki ilk Atatürk büstünün açilisi da gerçeklestirildi.

Büyükelçi Bagis ve esi büste çelenk birakirken, Büyükelçilik ve Kançilarya konutunda bayraklar yariya indirildi. Atatürk için 1 dakikalik saygi durusunda bulunulan törende, Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan Yarbay Cem Tekin ve Büyükelçi Bagis konusma yapti.

Büyükelçi Bagis, dünya tarihinde çok az liderin öldükten yillar sonra hatirlandigini vurguladi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in geçtigimiz sene 10 Kasim’da yaptigi konusmayi hatirlatan Bagis, Türkiye’nin asil gücünün topu, tüfegi, süngüsü degil, birlik, beraberlik, kardeslik ve bundan kaynaklanan cesaret oldugunu söyledi.

Türk milletinin sarsilmaz birligi sayesinde Atatürk’ün en büyük emaneti olan Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedefleri ile onun gösterdigi istikamete dogru kararlilikla yol aldigini belirten Bagis, bugün Prag’da çok farkli bir 10 Kasim yasandigini ifade etti.

Cumhuriyet’in ilk yillarindan bu yana Prag’da Türk Büyükelçiligi olmasina ragmen bir Atatürk büstü olmamasinin büyük bir eksiklik olduguna dikkat çeken Bagis, Çekya’daki ilk Atatürk büstünün açilisinda emegi geçenlere tesekkür etti.

Türkiye, Çekya’nin baskenti Prag’da 13 Temmuz 1925 tarihinden bu yana temsilcilik bulundururken, 10.7 milyon nüfusa sahip ülkede yaklasik 4 bin Türk vatandasi yasiyor.
Kaynak: İHA