Mukteda Es-Sadr, Irak'ta Ulusal Çogulcu Bir Hükumet Kurulmasi Çagrisi Yapti

Irak'ta genel seçimden birinci çikan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ülkede reform gerçeklesmesi için, ulusal çogulcu bir hükûmet kurulmasi çagrisinda bulundu.

Twitter hesabindan açiklama yapan Sadr, "Ülkeye bir gelecek için yapilmasi gereken ilk sey ulusal çogulcu bir hükûmet kurmaktir" ifadesini kullandi.

Sadr çagrisini söyle açikladi:

"Parlamentoda demokratik temeller üzerinde biri hükûmeti kurup tüm düzeylerde sorumlulugu üstüne alan, digeri de dislanmadan ilkine baglayici istisare ile onay veren muhalefet olmak üzere iki dost taraf olacak"

- Seçimden Sadr grubu birinci çikti

Irak'ta 10 Ekim’de yapilan seçimleri Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bagli grup kazandi. Nihai olmayan sonuçlara göre Sadr Grubu 325 sandalyeli Meclise 73 vekil gönderdi. Eski basbakanlardan Nuri el-Maliki’nin Kanun Devleti Koalisyonu da oylarini artirarak 37 sandalye elde etti.

Iran’a yakin Hasdi Sabi gruplarinin yer aldigi Fetih Koalisyonu ise seçimlerde kan kaybetti ve sadece 14 milletvekili çikarabildi. Oylari düsen eski basbakanlardan Haydar Ibadi ve Sii siyasi ve dini lider Ammar Hekim’in olusturdugu Ulusal Devlet Gücü Koalisyonu da 4 sandalyede kaldi.

Eski Meclis Baskani Muhammed Halbusi’nin Takaddum (Ilerleyis) Partisi ise Sünni bölgelerdeki oylarin çogunu alarak Meclise 38 milletvekili gönderdi. Sünni siyasetçi Hamis Hançer’in Azim Koalisyonu da 20 sandalye kazandi.

Mesud Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) kazandigi 33 sandalye ile Mecliste en çok milletvekiline sahip Kürt partisi oldu. Kürdistan Yurtseverler Birliginden (KYB) 17, Yeni Nesil Hareketinden 9 isim Meclise girdi.

Türkmenler ise Kerkük ve Musul’da farkli koalisyonlardan toplam 7 milletvekili çikardi.

- Kesin sonuçlar onaylandiktan sonra 10 gün içinde yeni Meclis toplanacak

Irak Yüksek Seçim Komiserligi, itiraz edilen sandiklarin elle sayim islemi tamamlaninca kesin sonuçlari ilan edecek. Kesin sonuçlar onaylanmasi için Federal Mahkemeye (Anayasa Mahkemesi) gönderilecek.

Kesin seçim sonuçlar onaylandiktan sonra 10 gün içinde yeni Meclisin ilk oturumunu düzenleyerek baskan ve iki yardimcisini seçmesi gerekiyor. Meclis daha sonra en geç 1 ay içinde cumhurbaskanini seçecek. Yeni cumhurbaskani, Siilerin üzerinde anlastigi basbakan adayina hükûmeti kurma görevini verecek. Basbakan adayi da en geç 30 gün içinde kabineyi olusturarak Meclisin onayina sunacak.

Kaynak: AA