Libya'da Mülteciler Ve Yerinden Edilenlerin Sorunlari, Konferansta Ele Alindi

Libya'nin baskenti Trablus'ta Türkiye'den de uzmanlarin katilimiyla 1.Uluslararasi Mülteciler ve Yerinden Edilenler Konferansi düzenlendi.

Bingazi Yerinden Edilenler Dernegi tarafindan düzenlenen konferansa Türkiye'den Orta Dogu Arastirmalari Merkezi (ORSAM) Baskani Prof. Ahmet Uysal'in yani sira Arap ülkelerinden uzmanlar katildi.

Konferansta, mülteciler ile yerinden edilenlerin maruz kaldigi ihlaller ve Libya halkinin sikintilari ele alindi.

Dernegin Baskani Saad el-Ubeydi, AA muhabirine, yerlerinden edilenlerin sesini duyurmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Ubeydi, Dogu bölgesinde Misrata, Trablus, Ez-Zaviye, Giryan, Msallata ve El-Hums kentlerine dagilmis 250 bin yerinden edilmis kisi varken bu sayinin ölümler ve göçler nedeniyle azaldigini ve 100 bine kadar düstügünü aktardi.

ORSAM Baskani Uysal ise Türkiye ile Libya'nin kardes oldugunu, vurguladi.

Bingazi kentinden göç etmek zorunda birakilanlardan Muna Suveyd ise 2014'te Halife Hafter milislerinin baslattigi Kerame operasyonu sirasinda evlerinde saldiriya ugradiklarini anlatti.

Saldiriya ugradiklari gün, babasi ve 3 kardesinin öldürüldügünü söyleyen Suveyd, silah zoruyla evden çikarildiklarini ve Es-Selmani bölgesinde bir akrabalarinin yanina sigindiklarini, ancak orada da saldiriya ugradiklarini ve 9 ailenin daha sonra Bati bölgesine göç ettigini kaydetti.

Suveyd, kendilerine yönelik saldirinin sebebinin ise ifade özgürlügü hakkini kullanmak ve Kerame operasyonuna karsi çikmak oldugunu dile getirdi.

Kaynak: AA