Almanya Türk Diasporasi'nin 60. Yili Etkinligi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam:'60 yilin sonunda Türkler, dünyanin en seçkin ve saygi duyulan diaspora topluluklarindan biri haline geldi' YTB Baskani Abdullah Eren:'Artik tartisilmaz bir gerçek vardir ki Türk vatandaslari Almanya toplumunun vazgeçilmez ve asli bir parçasidir' Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen:'Irkçilik ve yabanci düsmanligi tehdidi, yabanci kökenlilerin Almanya’daki bir numarali güvenlik meselesi olmaya devam etmektedir'.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam, Avrupa'da yasayan Türklerin, dünyanin en seçkin ve saygi duyulan diaspora topluluklarindan biri haline geldigini söyledi.

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanliginca (YTB) Berlin'de "Almanya Türk Diasporasi'nin 60. yili" etkinligi düzenlendi.

Etkinligin basinda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in video mesaji izlendi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Çam, yaptigi konusmada, 60 yil önce Türklerin, Almanya’yi yeniden insa edecek fabrikalari dolduran isçilerken bugün isveren konumuna geçtiklerini belirterek, "60 yilin sonunda Türkler, dünyanin en seçkin ve saygi duyulan diaspora topluluklarindan biri haline geldi." dedi.

Türkiye ve Almanya'nin geçmisten gelen o güçlü birikimlerinin, dostluklarinin hatirlanmasi gerektigini ifade eden Çam bu birlikteligin bozulmasina zemin olusturmak isteyenlere firsat verilmemesini istedi.

Serdar Çam, Almanya ile Türkiye'nin 106 yil önce de müttefik oldugunu ve beraber savasa girdiklerini kaydetti.

Türkiye olarak, soydaslarinin mutlulugu ve huzuru için her türlü tedbirin alinmasini talep ettiklerini kaydeden Çam, bugün bu önlemlerin alindigina sahit olduklarini anlatti.

Çam, Almanya'nin gelecek 60 yilda belki Türklerin anavatani konumuna gelecegini dile getirerek, "Bizim için nasil Azerbaycan ve Özbekistan ata yurdumuz ise buradaki Türkler için de Türkiye belki ata yurdu haline gelecek. Insanimizin en önemli özelligi, bulunduklari ülkelere sadakatle çalismalari ve aidiyet hissetmeleridir. Ancak asla nerden geldigini unutmayan güzel karaktere sahiptir." diye konustu.

- YTB Baskani Abdullah Eren

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani Abdullah Eren de 30 Ekim 1961 yilinda baslayan yolculugun, o zamandan bu yana birçok ülkenin ve milyonlarca insanin hayatini etkiledigini söyledi.

Bugün yaklasik 7 milyonluk bir Türk diasporasindan bahsedilebiliyorsa bunun lokomotifinin Almanya’da yasayan birinci nesil Türkler oldugunu dile getiren Eren, "Almanya'ya gelen Türkler çok çalistilar, çok sabrettiler ve tüm zorluklara gögüs gererek Almanya’da kalici olma iradesi gösterdiler. Artik tartisilmaz bir gerçek vardir ki Türk vatandaslari Almanya toplumunun vazgeçilmez ve asli bir parçasidir." dedi.

Almanya'daki Türklerin yasadigi sikintilarin da farkinda olduklarini belirten Eren, "Farkliliklarimizi zenginlik olarak görüyoruz. Tüm bu sorunlarin üstesinden Avrupali Türklerle, Almanyali Türklerle beraber gelecegiz." dedi.

- Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen ise somut ekonomik ihtiyaçlar dogrultusunda hazirlanan Isgücü Anlasmasi’nin, aradan geçen 60 yilda, ekonomik boyutu asan sosyal ve kültürel yansimalarinin görüldügünü dile getirdi.

Isgücü Anlasmasi'nin her iki tarafin da kazançli çiktigi bir anlasma oldugunu belirten Sen, sunlari kaydetti:

"Türk isçilerin Almanya’dan gönderdikleri 'isçi dövizleri' Türkiye için önemli bir gelir olusturmus, bütçe planlarinda yer almis ve sadece isçilerin akrabalarina ve yakinlarina degil, ülke geneline ekonomik fayda saglamistir. Bunun yani sira, is gücü göçü tek yönlü bir hareket kalmamis, aksine iki ülke arasinda ekonomik ve sosyal hareketlilik saglamistir. Almanya’da sermaye biriktirmis, yetismis ve tecrübe kazanmis insanlarimiz ülkemize döndüklerinde is dünyasi, ticaret, sanat, spor ve akademi ve akla gelebilecek her alanda Türkiye’ye degerli katkilarda bulunmuslar, basarilarini ülkemizde de sürdürmüslerdir."

Almanya’da yasayan Türklerin sorunlarina da deginen Sen, "Simdiye kadar Almanya’da 50’den fazla insanimiz Mölln, Solingen, Hanau cinayetleri gibi irkçi saldirilarda ve NSU terör örgütünün menfur suikastlarinda hayatlarini kaybetmislerdir. Irkçilik ve yabanci düsmanligi tehdidi, yabanci kökenlilerin Almanya’daki bir numarali güvenlik meselesi olmaya devam etmektedir." ifadelerini kullandi.

Almanya’daki Türklerin köklerini kaybetmeden kültürlerini korumalarinin saglikli uyum açisindan vazgeçilmez olduguna isaret eden Sen, Türkçe dil egitiminin devlet tarafindan desteklenmesinin ve dini ihtiyaçlarin karsilanmasinin önem tasidigina dikkati çekti.

Etkinlikte ayrica, "Memleket sevdasina 60 yil" adli kisa filmin gösterimi yapildi. Betin Günes ve Türk Oda Orkestrasi da müzik dinletisi sundu.

Kaynak: AA