'9. Bogaziçi Film Festivali'nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi'nda 'Yilin En Iyi Filmi', Türkiye'nin 94. Akademi Ödülleri'ndeki (Oscar) adayi olarak belirlenen Semih Kaplanoglu'nun yönettigi 'Baglilik Hasan' adli yapim seçildi Bogaziçi Film Festivali Baskani Ogün Sanlier: 'Sinemayla dolu çok güzel bir hafta geçirdik. Salonlarin doluluk oranlari yüzde 90'a ulasti ve birçok gösterimimiz kapali gise oynadi. Bu bize sevindirici bir gelisme'

Anadolu Ajansinin Global Iletisim Ortagi oldugu "9. Bogaziçi Film Festivali"nde yönetmen Semih Kaplanoglu'nun "Baglilik Hasan" filmi, Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi'nda "En Iyi Film", "En Iyi Senaryo" ve "En Iyi Görüntü Yönetmeni" ödüllerini aldi.

Bogaziçi Kültür Sanat Vakfi tarafindan, Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün katkilari, TRT'nin Kurumsal Is Ortakligi, Beyoglu Belediyesinin Kurumsal ev sahipliginde düzenlenen festival, Atlas Sinemasi'nda gerçeklestirilen ödül töreniyle sona erdi.

Açilisini Bosnali yönetmen Danis Tanoviç'in "Not So Friendly Neighbourhood Affair" filmiyle yapan ve 23-30 Ekim tarihleri arasinda sinemaseverlerle bulusan festivalin ödül töreninde, "Ulusal Kisa Kurmaca", "Ulusal Kisa Belgesel", "Uluslararasi Kisa Kurmaca" ve "Uluslararasi Kisa Belgesel" film yarismalarinin kazananlari açiklandi.

Festivalin Artistik Direktörü Emrah Kiliç, törenin açilisinda yaptigi konusmada, festivale katkida bulunan herkese tesekkür ederek, yorucu ama basarili bir festival gerçeklestirdikleri degerlendirmesini yapti.

Bir festival düzenlemenin oldukça zor olduguna deginen Kiliç, "Disaridan kolay ve eglenceli gözükebiliyor. Ama isin içine girdiginizde çok fazla emek, çok fazla ugras, stres var. Umarim 10. yilimizda sizin karsiniza mutlu olarak çikariz ve özel bir festival hazirlayacagimizi düsünüyoruz." dedi.

Bogaziçi Film Festivali Baskani Ogün Sanlier, tören öncesi basin mensuplarina yaptigi açiklamada, "Sinemayla dolu çok güzel bir hafta geçirdik. Salonlarin doluluk oranlari yüzde 90'a ulasti ve birçok gösterimimiz kapali gise oynadi. Bu bize sevindirici bir gelisme." diye konustu.

Törende ayrica onur ödülünü Meksikali yönetmen Carlos Reygadas'a takdim eden Sanlier, Reygadas'i "Zaman, ahlak, insan ve insanligin medeniyetle olan sinavindaki yenilgileriyle seyircisine cesurca bir deneyim yasatan Meksika sinemasinin ve çagdas sinemanin en önemli temsilcisi." ifadeleriyle tanimladi.

Reygadas, ödülü aldiktan sonra "Tesekkür etmekten baska bir sey söylemeyecegim, herkese tesekkür etmek istiyorum. Çünkü kendimi Türkiye'de neredeyse ikinci evimde gibi hissediyorum." dedi.

- Yilin en iyi filmi, "Baglilik Hasan" seçildi

Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi'nda "Yilin En Iyi Filmi", Türkiye'nin 94. Akademi Ödülleri'ndeki (Oscar) adayi olarak belirlenen Semih Kaplanoglu'nun yönettigi "Baglilik Hasan" adli yapim seçildi.

Yönetmenler Çigdem Vitrinel, Erdem Tepegöz, oyuncu Vildan Atasever ve görüntü yönetmeni Gökhan Atilmis'tan olusan Ulusal Uzun Metraj Film Yarisma jürisi baskani yönetmen Reis Çelik, gerekçe olarak, "Seçimi yapmak zordu. Bir yönetmen ya da bir film, kendi inancini bile karsisina koyup sorgulayacak kadar kuvvetli bakabilmeli ve insanin derinligine ve dünyanin yarattigi bütün kültüre bir katki koymali. Bütün filmlerde bu var ama dahasini aradik ve bunu 'Baglilik Hasan' filminde bulduk." açiklamasini yapti.

Semih Kaplanoglu ise ödülü aldiktan sonra sunlari kaydetti:

"Reis Çelik ve jüriye, festivali gerçeklestirenlere, esime, ortak yapimcima ve filmde emegi geçen bütün arkadaslarima çok tesekkür ediyorum. Günümüzde film yapmak, tüketilmesi zor filmler yapmak zorlasiyor. Kültür endüstrisi bize her seyi unutturuyor. Perdeler koyarak görmemizi zorlastiriyor. Biz her zaman gerçegin pesindeyiz. Amacimiz, insanin gerçegine ve ruhuna yolculuk, temas etmektir. Umarim film izleyen herkese geçer. Oyunculara da çok tesekkür ediyorum."

"En Iyi Senaryo" ödülünün de sahibi olan "Baglilik Hasan" filminin yani sira Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi'nda "Koridor" filmindeki rolüyle "En Iyi Kadin Oyuncu" ödülüne Emel Göksu, "En Iyi Erkek Oyuncu" ödülüne ise "Iki Safak Arasinda" filmindeki rolüyle Mücahit Koçak deger görüldü.

"En Iyi Görüntü Yönetmeni" ödülünün sahibi de "Baglilik Hasan" filmiyle Özgür Eken'in, "En Iyi Kurgu" ödülü "Okul Tirasi" filminden Sercan Sezgin, Ferit Karahan ve Hayedeh Safiyari'nin oldu.

"FIYAB En Iyi Yapimci Ödülü"nü yine "Koridor" filmiyle Zeynep Koray, Yunus Yunusoglu ve Iris Tahhusoglu, "Film-Yön En Iyi Yönetmen Ödülü"nü de "Içimdeki Kahraman"la Sinan Sertel aldi.

Ayrica yönetmenlik kariyerinin basinda olan isimleri desteklemek ve yönetmenlerin yeni filmlerinin önünü açmak amaciyla bu yil ilk kez Akli Film'in katkilariyla verilen 50 bin Türk liralik "En Iyi Ilk Film Ödülü"ne Selman Nacar'in yönettigi "Iki Safak Arasinda" adli yapim deger görüldü.

- Uluslararasi uzun metraj en iyi film "Ripples of Life" oldu

Anne Delseth, Kamyar Mohsenin, Hilal Baydarov, Svetla Tsotsorkova ve Yoshi Yatabe'den olusan "Uluslararasi Uzun Metraj Film Yarismasi" jürisi ise 50 bin Türk lirasi degerindeki Altin Yunus Ödülü'nün sahibini yönetmen Wei Shujun'un "Ripples of Life" filmi olarak belirledi.

Yarismada, "Things Worth Weeping For" filmindeki rolüyle Nora Rainer-Miscinyei "En Iyi Kadin Oyuncu", "Wild Roots" filmindeki rolüyle Gusztav Dietz de "En Iyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü kazandi.

Anadolu Ajansi Yönetim Kurulu Üyesi Ismail Çaglar'in Gusztav Dietz'e takdim edecegi ödülü, Dietz'in törene katilamamasi sebebiyle filmin yönetmeni Hajni Kis teslim aldi.

"En Iyi Yönetmen" ise "The Great Movement" filmi ile Kiro Russo seçildi. Jüri Özel Ödülü'ne de "Bebia My Only Desire" filmiyle Juja Dobrachkous deger görüldü.

- Kisa Kurmaca ve Kisa Belgesel ödülleri de sahiplerini buldu

9. Bogaziçi Film Festivali'nin "Kisa Kurmaca Film Yarismasi" ile "Kisa Belgesel Yarismasi"nda toplam 70 bin Türk lirasi degerinde ödüller dagitildi.

"En Iyi Ulusal Kisa Kurmaca Film" "Akinti", "En Iyi Ulusal Kisa Belgesel" "Içtima", "En Iyi Uluslararasi Kisa Kurmaca Film" "Neon Phantom", "En Iyi Uluslararasi Kisa Belgesel" de "Don't Hesitate To Come For A Visit, Mom" adli yapim seçildi.

Samir Karahoda'nin "Displaced" filmi 25 bin Türk lirasi degerindeki Ahmet Uluçay Büyük Ödülü'nün sahibi oldu. 5 bin lira degerindeki "Istanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü" de Nuri Cihan Özdogan'in "Ayni Gecenin Laciverti" adli kisa filmine verildi.

- Boshporus Film Lab Kazananlari Açiklandi

TRT’nin kurumsal is ortakligiyla düzenlenen Bosphorus Film Lab'in kazananlari da ödül töreninde açiklandi.

Pitching Platformu'nda TRT Ortak Yapim Ödülü yapimciligini Olena Yershova, yönetmenligini Mustafa Kara'nin yaptigi "Mevsimlerin Ardinda" adli projeye giderken, "Postbiyik Renk Düzenleme Ödülü" de yapimciligini Burak Kaplan, yönetmenligini Dogus Algün'ün gerçeklestirdigi "Ölü Mevsimi" projesine verildi.

Work in Progress kategorisinde ise 25 bin lira degerindeki "Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülü", yapimciligini Halil Kardas, yönetmenligini Bekir Bülbül'ün yaptigi "Bir Tutam Karanfil" adli projesinin olurken, "CGV Mars Film Dagitim Ödülü" ise yapimciligini Alara Hamamcioglu, Sinan Kesova ve Arda Çiltepe ve yönetmenligini Orçun Köksal’in yaptigi "Bars" adli projesine takdim edildi.

Ödül törenine ayrica Anadolu Ajansi Proje Yönetim Koordinatörü Oguz Karakas, AA Kültür Sanat Haberleri Editörü Bünyamin Yilmaz'in yani sira kültür, sanat ve sinema dünyasindan birçok isim katildi.
Kaynak: AA