Çin, Küresel Kalkinma Için 'Dayanisma' Çagrisinda Bulundu

Çin Devlet Baskani Si Cinping, küresel kalkinmayi hizlandirmak ve yönetisim zorluklarini ele almak için dayanisma içinde çalisma çagrisinda bulundu.

Sinhua ajansinin haberine göre, Si, Italya'nin baskenti Roma'da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'ne video konferansla katildi.

Küresel kalkinmayi hizlandirmak ve yönetisim zorluklarini ele almak için dayanisma çagrisi yapan Si, bu kapsamda "Küresel Kalkinma Girisimi" baslatilmasi teklifinde bulundu.

Si, bu kapsamda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi için Ar-Ge is birligini güçlendirmeye, gelismekte olan ülkelere daha fazla asi saglamaya ve asi sirketlerini gelismekte olan ülkelere teknoloji transferini tesvik etmeye çagirdi.

Çin'in gelismekte olan ülkelerde asinin erisilebilirligini artirmak ve asilamayla küresel bir savunma mekanizmasi olusturmaya olumlu katkida bulunmak için tüm taraflarla birlikte çalismaya hazir oldugunu vurgulayan Si, büyük ekonomilerin sorumlu makroekonomik politikalar benimseyerek enflasyonun gelismekte olan ülkeleri olumsuz etkilemesinden kaçinmasi ve uluslararasi finansal sistemin saglikli isleyisini saglamasi gerektigini kaydetti.

Si, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin olumsuz etkilerinden siyrilarak toparlanmayi tesvik etmek için koordinasyonun güçlendirilmesi ve ortak kalkinmayi saglamak için kapsayiciligin benimsenmesi gerektigini vurguladi.

Küresel Kalkinma Girisimi'ne daha fazla ülkenin aktif katiliminin önemini vurgulayan Si, "Hiçbir ülkenin geride kalmamasi için insan merkezli bir yaklasim benimsemeli ve küresel kalkinmayi daha adil, etkili ve kapsayici hale getirmeliyiz." dedi.

Si, ülkeler arasinda bloklasmanin tehlikelerine isaret ederek, "Münhasir bloklar olusturmak, hatta ideolojik çizgiler çizmek sadece bölünmeye neden olacak ve daha fazla engel yaratacak, bu da hiçbir ise yaramayacak, sadece bilimsel ve teknolojik yeniliklere zarar verecek." diye konustu.

Gelismis ülkelerin emisyonu azaltma konusunda örnek olmalarinin önemine deginen Si, bu ülkelerin iklim degisikligiyle mücadelede finansman saglama taahhütlerini yerine getirmeleri ve gelismekte olan ülkelere teknoloji, kapasite gelistirme ve diger destekleri saglamalari gerektigini ifade etti.

Si, salginin "kara bulutlarini" erken bir tarihte dagitmak ve daha iyi bir gelecek insa etmek için ortak çaba gösterilmesi çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA