Ürdün, Misir'daki Yeni 'Idari Baskent Projesi' Tecrübesinden Istifade Etmek Istiyor

Ürdün Basbakani Bisr el-Hasavne, ülkedeki büyük sehirlerin getirdigi zorluklarin gölgesinde Misir'da insasi devam eden "yeni idari baskent projesi" tecrübesinden istifade etmek ve bunu Ürdün'de uygulamak istediklerini söyledi.

Misir hükümetinden yapilan yazili açiklamaya göre, Hasavne, resmi temaslarda bulunmak için gittigi Misir'in baskenti Kahire'de Basbakan Mustafa Medbuli ile görüstü.

Basbakanlar Hasavne ve Medbuli baskanliginda iki ülkenin heyetleri arasinda gerçeklestirilen toplantida, baskent Kahire'nin dogusunda insasi devam eden yeni idari baskent projesiyle ilgili tüm konular ele alindi.

Toplantida, Baskent Kahire'deki asiri nüfus yogunlugundan kaynaklanan farkli zorluklardan dolayi yeni idari baskentin zorunlu hale geldigini aktaran Medbuli, bu projenin ayni zamanda yüzbinlerce kisiye is firsati sunacagini ve issizlik oraninin azalmasina katkida bulunacagini ifade etti.

Basbakan Hasavne de özellikle baskent Amman ve Ez-Zerka kentlerindeki yogun nüfus artisinin gölgesinde kendilerinin de bu tecrübeden istifade etmek ve bunu Ürdün'de uygulamak istediklerini söyledi.

Hasavne, artan nüfusun getirdigi farkli zorluklarin Ürdün'ün de yeni idari baskente tasinmasini gerektirmesini beklediklerini dile getirdi.

Açiklamaya göre, Hasavne, Misir ziyaretiyle iki ülke arasindaki is birligi firsatlarini gelistirmeyi hedefliyor.

Misir Iskan Bakanligi ile Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Imar Grubu, 15 Mart 2015'te baskent Kahire'nin disinda kurulacak yeni idari baskent projesinin hayata geçirilmesi için anlasma imzalamisti.

Basbakan Medbuli, 13 Mart 2015'te Gelecegin Misir'i Kongresinde yaptigi konusmada, Cumhurbaskanligi Sarayi, hükümet binalari ve diplomatlarin yasayacagi semtten olusacak, 630 hektarlik arazide kurulacak ve 45 milyar dolara mal olacak idari baskentin yapiminin 5 ila 7 yilda tamamlanmasini istediklerini söylemisti.

Kaynak: AA