Mitsubishi Electric Baskani Sakuyama 'Hileli Denetleme Islemleri' Sonucu Istifa Etti

Mitsubishi Electric Baskani Sakuyama Masaki, tren ekipmanlari denetlemelerinde "hileli islemlerin" ortaya çikmasi sonucu görevinden istifa ettigini açikladi.

Sakuyama, düzenledigi basin toplantisinda, "Sirketimizin yüz yüze geldigi en büyük sorun yönetim ve fabrikalarda çalisanlar arasindaki irtibat kopukluklari." dedi.

Mitsubishi Electric sirketinin "köklü degisikliklere" ihtiyaci oldugunu belirten Sakuyama, "Gözden kaçirilmalardan kendimi sorumlu hissettim." diye konustu.

Sakuyama, hem sirket görevinden hem de ülkenin en büyük is lobisi Japonya Is Federasyonu (Keidanren) Baskan Yardimciligi görevinden istifa ettigini bildirdi.

Firma disindan avukat ve akademisyenlerden olusan uzman heyetin raporu sonrasi, Sakuyama'nin istifa etmesi dikkati çekti.

- CEO temmuzda ayrilmisti

Heyetin yayimladigi sorusturma raporuna göre, "hileli islemlerde bulunan" Mitsubishi Electric çalisanlari "dürüst prosedürlerle" kalite kontrol gerçeklestirmedi.

Nagazaki tesislerinde üretilen havalandirma sistemleri ve kompresörlerin kalite kontrol denetlemeleri, bilgisayar programlari kullanilarak otomatik olarak üretildi.

Gifu tesislerinde ise elektromanyetik salterlerde, halihazirda güvenlik sertifikasyon kurulusuna kayitli olanlardan farkli parçalar kullanildi.

Sirketten yapilan açiklamada, "çalisanlarin üstleriyle görüs alisverisinde bulunabilecegi, hatalara tahammül edilebilen ve sorunlarin çözümünde is birliginin tesvik edilecegi kurumsal kültürün" saglanmaya çabalanacagi kaydedildi.

"Hileli denetleme" sürecinin 30 yili askin oldugu tahmin ediliyor. Mitsubishi Electric Üst Yöneticisi (CEO) Sugiyama Takesi de iddialarin ortaya atildigi temmuz ayinda istifa etmisti.

O dönem Sugiyama, "görevi kötüye kullanmaya yönelik hileli islemlerin" 1985 sonrasi dönemde süregeldigini belirterek, durumun "organizasyonel" oldugunu savunmustu.

Kaynak: AA