Sudan Disisleri Bakani El-Mehdi Ile Görüsen Blinken, Sivil Yönetime Geçis Çagrisi Yapti

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Sudanli mevkidasi Meryem el-Mehdi ile görüsmesinde bir kez daha sivil yönetime geçis çagrisi yapti ve ABD'nin ülkedeki darbe girisimini kinadigini vurguladi.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Blinken ile el-Mehdi arasindaki telefon görüsmesine iliskin yazili açiklama yapti.

Açiklamaya göre Blinken, el-Mehdi'ye, ABD'nin Sudan'daki darbe girisimini kinadigini ve askerlerin gözaltina aldigi sivil yöneticileri derhal serbest birakmasi gerektigini iletti.

ABD'nin sivil yönetime geçilmesi hususundaki net tavrini dile getiren Blinken, Sudan halkini desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Afrika Birligi Komisyonu Baskani Musa Faki Mahamat ile de görüsen Blinken, birligin, askeri darbe girisimine sahne olan Sudan'in üyeligini askiya almasini memnuniyetle karsiladiklarini belirterek ülkede sivil yönetime geçis konusunda ABD ile Afrika Birliginin ayni çizgide oldugunu vurguladi.

- OHAL ilan edildi

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, Hamduk daha sonra serbest birakilmisti.

Askeri müdahalenin ardindan hükümetin sivil kanadi ve çok sayida siyasi parti, halka sokaga inme çagrisi yapmisti.

Çagrinin ardindan baskent Hartum'un farkli bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanli, askeri müdahaleye karsi gösteri düzenlemeye baslamisti.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Kaynak: AA