Libya Basbakani Dibeybe Açiklamasi 'Ülkedeki Mücadele Bölgeler Arasinda Degil, Siyasidir'

Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe, ülkesinde yasanan mücadelenin bölgeler arasinda degil, siyasi oldugunu söyledi.

Dibeybe, baskent Trablus'ta bazi bakanlarla düzenledigi toplantida, Sirenayka bölgesinden bazi kabile liderleri ve ileri gelenlerin yaptigi açiklamaya cevap verdi.

“Sirenayka geri birakildi söylemi gerçegi yansitmiyor” diyen Dibeybe, "Ülkedeki mücadele bölgeler arasinda degil, siyasidir." dedi.

Dibeybe, hiçbir zaman bölgeselci olmadigini belirterek, hükümetinde siyasi temsilin, adil bir cografi dagilimla yapildigini kaydetti.

Herhangi bir kurumun ülkenin dogusuna tasinmasinda bir engel görmedigini dile getiren Dibeybe, baskentin Trablus olmasi sebebiyle dogal olarak kurumlarin çogunlugunun da baskentte oldugunu hatirlatti.

Toplantida söz alan hükümet islerinden sorumlu Devlet Bakani Adil Cuma, seçilen 28 büyükelçinin adaletli bir cografi dagilima göre tercih edildigini, 12 elçi ile 11 bakanin ülkenin dogusundan oldugunu vurguladi.

Ülkenin dogusundaki Sirenayka bölgesi ileri gelenleri tarafindan dün yapilan açiklamada, hükümetten, daha önce bölgelerinde kurulan ancak Trablus'a tasinan kurumlarin geri dönmeleri istenmis, tüm sektör ve sirketlerdeki geciken maaslarin ödenmesi gerektigi belirtilmisti.

Basbakan Birinci Yardimcisi Hüseyin el-Katrani öncülügünde Sirenayka'yi temsil eden bazi hükümet yetkilileri, 10 Ekim'de yaptiklari açiklamada, Basbakanligin, ülkedeki siyasi anlasmada öngörülen yol haritasina uymadigini, kurumlarinin birlestirilmesi ve bölgeler arasinda adil güç dagilimina iliskin ilkelere bagli kalmadigini ileri sürmüstü.

Kaynak: AA