Karabük'te Safran Üretimi Artirilacak

Agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarim kilogram üretilebilen safranin yillik üretimi 30 kilogramin üzerine çikartilacak Karabük Valisi Fuat Gürel: '8 köyümüzde 29 çiftçimiz 58 dekar alanda üretim yapiyor. Bu yil 25 ile 27 kilogram arasinda safran hasadi bekliyoruz' Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik: 'Bu yil 18 dekarlik alani yeni üretim alani haline getirdik'

AHMET ÖZLER - UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetistirilen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gida gibi birçok alanda kullanilabildigi için "mucize bitki" olarak da bilinen safranin yillik üretimi artirilacak.

Iran, Ispanya, Hindistan, Yunanistan gibi bazi ülkelerde üretilene göre sertlik, renk ve aroma bakimindan farklilik gösterdigi için 2014 yilinda yapilan çalismalar sonunda tescillenen safran, Safranbolu'da 29 çiftçi tarafindan 58 dekar alanda üretiliyor.

Her yil agustos ayinda ekimine baslanan, ekim-kasim aylarinda mor renkli ve hos kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunlugundaki safranin kilogrami 50-60 bin liradan satiliyor.

Agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarim kilogram üretilebilen safrandan bu yil yaklasik 27 kilogram ürün bekleniyor.

- Çiftçilere sogan destegi

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentin safranin en önemli üretim alanlarindan birisi oldugunu söyledi.

Safran üretiminin ilçede her geçen gün artirildigina dikkati çeken Gürel, "Su anda 8 köyümüzde 29 çiftçimiz 58 dekar alanda üretim yapiyor. Bu yil 25 ile 27 kilogram arasinda safran hasadi bekliyoruz." diye konustu.

Çiftçilere destek verdiklerini belirten Gürel, "Tarim Müdürlügümüzün destekleri, gayretleri var. Bizler de destekliyoruz. Bu isin üretimini yapmak isteyen çiftçilerimize sogan destegi verebilecegimizi ifade etmek isterim." dedi.

- "Bu kiymetli baharata el birligiyle sahip çikmak istiyoruz"

Safranbolu Kaymakami Mehmet Türköz de safranin ilçeye adini verdigini ve dünyanin en pahali baharati oldugunu animsatti.

Safran üretiminin her geçen gün arttiginin altini çizen Türköz, sunlari kaydetti:

"Su anda üretici sayimiz az, 7-8 havzada üretiliyor ama her geçen sene üzerine koyarak gidiyoruz, hizli ilerliyoruz. Üreticilerimize tesekkür ediyorum, onlar tasin altina ellerini koydular her geçen yil üretimi artiriyorlar. Tabii tarim teskilatimiz da yogun bir sekilde çalisiyor. Her geçen sene üretimi arttirmayi planliyoruz. Safran her derde dava, saglikta, endüstride, ilaç ve gida sanayisinde, her yerde kullaniyoruz. Bu kiymetli baharata el birligi ile sahip çikmak istiyoruz. Insallah seneye 30 kilogram, daha da fazla ürün alacagiz. Her sene katlayarak götürme hedefimiz var."

- "3 yil sonra bire 10 veren bir ürün safran"

Belediye Baskani Elif Köse ise belediye olarak üretim konusunda örnek olmaya çalistiklarini söyleyerek, "18 dönüm arazimizin yaninda bu yil 2,5 dönümlük bir alana da safran diktik. Biz de kasimda hasat yapacagiz. Amacimiz oradaki dikim alanini çogaltip daha sonra soganlarini vatandaslarimiza ücretsiz vermek. Sogan maliyetli, üretimi de zahmetli ama 3 yil sonra bire 10 veren bir ürün safran. Üretim sürecinde vatandasin yaninda olmak, bilgi vermek, desteklemek istiyoruz. Yeter ki üretim olsun, çiftçimizin sayisi artsin, amacimiz bu." degerlendirmesinde bulundu.

Il Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik, safran üretiminin arttirilmasi için çiftçiye destekler verdiklerini belirterek, "Bu yil 58 dekarlik alanda 25 kilogramin üzerinde bir ürün bekliyoruz. Bu 27-28 kilograma kadar çikabilir. Bu yil 18 dekarlik alani yeni üretim alani haline getirdik. Yeni alanlarda birinci yilda safran dekar basina 250-300 gram civarinda ürün verir. Yani gelecek yil 30 kilonun üzeri hedeflenir diyebiliriz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA