Fatih Belediyesi Kültür Sanat Sezonu Törenle Açildi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan: 'Ne mutlu bizlere ki ulvi bir tarihe taniklik eden Fatih semtimiz, nesilden nesle devraldigi farkindalikla nice fikir, sanat ve kültür insanimizi agirlamaya ve onlarin eserlerini topluma kazandirmaya ve böylece sesimizi yarinlara ulastirmaya devam ediyor' Fatih Belediye Baskani Ergün Turan: 'Kültür politikamizi çok yönlü, bütüncül bir çerçevede olusturmaya özen gösterdik. Biz en basindan beri, Türkiye'ye dair tüm düsünce ve hayallerin, gelecege, ufka dogru bir vizyonun, Fatih'ten baslamak zorunda oldugunun farkindayiz'

Fatih Belediyesi, 2021-2022 Kültür Sanat Sezonu, Yedikule Hisari'nda düzenlenen açilisla basladi.

Konser, tiyatro, sergi, konferans ve söylesi gibi etkinliklerin yani sira kitap ve dergilerin de yayimlanacagi yeni sezonun açilisina, kültür ve sanat camiasindan çok sayida kisi katildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, burada yaptigi konusmada, kültür ile sanatin ruh dünyasinin mayasi ve uygarliklarin aynasi oldugunu söyledi.

Programda bir araya gelmenin çok anlamli oldugunu dile getiren Demircan, "Bugüne dair gönül dünyamizda biriken aydinlik, biliniz ki kültür ve sanat ile kurdugumuz bagin yansimasidir. Hayat seslerle, sözlerle, renklerle ifade edildikçe güzellesiyor ve güzellikler paylasildikça insanlik deger kazaniyor." dedi.

Sair, yazar ve mütefekkir Necip Fazil Kisakürek'in "Canim Istanbul" siirinden dizeler okuyan Demircan, konusmasina söyle devam etti:

"Surlarin içindeki Istanbul olan Fatih, Fatih Sultan Mehmet Han'in mirasini, Molla Gürani, Molla Hüsrev,

Aksemseddin gibi alimlerin izini, Mimar Sinan'in ask eli degmis maharetini bagrinda yasatan bir vefa topragidir. Kudretli durusuyla Fatih, nice sarkinin güftesine, nice sairin dizelerine ilham olan Yeditepe'nin ev sahibi; Dogu Roma'dan Bizans'a, 469 yil baskentlik ettigi Osmanli'dan, günümüze kadar kütüphaneleri, camileri, külliyeleri, hamamlari, çarsilari ile manevi mirasimizin sesidir."

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Demircan, Fatih'in emanet ettigi degerleri yarinlara tasimanin bir gönül isi oldugunu ifade ederek, "Ne mutlu bizlere ki ulvi bir tarihe taniklik eden Fatih semtimiz, nesilden nesle devraldigi farkindalikla nice fikir, sanat ve kültür insanimizi agirlamaya ve onlarin eserlerini topluma kazandirmaya ve böylece sesimizi yarinlara ulastirmaya devam ediyor. Bizler at üstünde cenk edip, topragi vatan kilarken dahi dilinden töresine, kültüründen mimarisine, milletine has kimligi yasatmak adina canla basla gayret gösteren bir ecdadin torunlariyiz." diye konustu.

AK Parti Istanbul Milletvekili Sirin Ünal ise her hafta farkli bir camide Cuma namazi kilmaya çalistiklarini belirtti.

Fatih Belediye Baskani Ergün Turan'in da her hafta ilçede kendilerini agirladigini ifade eden Ünal, "Camiden çiktiktan sonra da yine Belediye Baskanimizin bizzat restorasyonunu takip ettigi, ya bir kütüphaneye ya da bir medreseye veya baska bir esere gidip çalisanlarla beraber çay içip sohbet ediyoruz. Biz, Belediye Baskanimizin ve ekibinin çalisma azmine taniklik ettik. Allah güçlerini, kuvvetlerini, enerjilerini arttirsin." dedi.

- "Istanbul'un ruhunu da silüetini de Fatih yansitir"

Fatih Belediye Baskani Turan da açilisin Yedikule Hisari'nda gerçeklestirilmesinden onur duydugunu söyledi.

Turan, sehrin hafizasinda uzun zamandir olmayan bir mekani, nitelikli kültür ve sanat faaliyetlerinin yapilacagi alan olarak ilçeye kazandirmanin heyecani içinde oldugunu bildirdi.

Istanbul'un çok yüzlü bir ayna gibi olduguna, bir yüzüyle ihtisamli bir geçmisin anitlarini, mimari eserlerini, diger yüzüyle de yasam dolu, üreten, gelisen bir hayatin hareketliligini yansittigina isaret eden Turan, sunlari söyledi:

"Bir yüzüyle ölümlü ve uhrevi, diger yüzüyle ilelebet yasamaya hak kazanmis sanat eseri gibi. Tarihin her döneminde, her zaman çok kültürlü olabilmeyi basariyor. Bütün fikirleri, inançlari, halleri yasiyor, yasatiyor. Fatih ise böylesine müstesna bir sehrin özü, deyim yerindeyse Istanbul'dan özge Istanbul'dur. Ayni zamanda Fatih, 7 tepesiyle birlikte, 7 köklü bir çinar gibi, bu sehre nasil tutundugumuzu, nasil sahip çiktigimizi, özümüzü, kimligimizi sehre nasil naksettigimizi gösterir. Istanbul'un ruhunu da silüetini de Fatih yansitir."

Turan, sehrin, tarihi, sosyal ve kültürel degerlerini muhafaza ederek, zamanin ruhuna göre biçimlendirmek ve gelecege tasimak gerektigine dikkati çekti.

Çagdas yaklasimlar ortaya koyarak, etkili bir gelecek vizyonu olusturmanin önemini vurgulayan Turan, "Kültür politikamizi çok yönlü, bütüncül bir çerçevede olusturmaya özen gösterdik. Biz en basindan beri, Türkiye'ye dair tüm düsünce ve hayallerin, gelecege, ufka dogru bir vizyonun, Fatih'ten baslamak zorunda oldugunun farkindayiz." degerlendirmesini yapti.

- "Fatih'i kültürle planlamayi esas aliyoruz"

Turan, Fatih'te hayata geçirilen ve yapilmasi planlanan projelere deginerek, sunlari kaydetti:

"Önümüzdeki kültür sanat sezonunda, sadece kültürü planlamakla kalmiyor, Fatih'i bir bütün halinde, kültürle planlamayi esas aliyoruz. Fatih'teki tüm sosyal ihtiyaçlarin kültürle planlanmasini, bütün olusum ve dönüsümlerin kültürle gerçeklesmesini hedefliyoruz. Somut ve somut olmayan kültürel mirasiyla birlikte, yerelden evrensele tüm sehri yasayan bir açik hava müzesi gibi düsünüyoruz. Hayalimiz, sur içini yeni kültür muhitleriyle, galerilerle, kütüphanelerle, tiyatrolarla donatilmis bir merkeze dönüstürmek."

Açilis programindaki konserde, piyanist Güldiyar Tanridagli'ya solistler Gülzade Tanridagli, Atakan Akdas ve Erkut Cantürk eslik etti.
Kaynak: AA