Suriye Anayasa Komitesi Toplantilarinin Altinci Turunda Ikinci Gün Sona Erdi

Birlesmis Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde Suriye Anayasa Komitesi toplantilarinin altinci turunun ikinci gününde muhalifler, anayasanin temel ilkelerine iliskin dört madde sundu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen baskanliginda devam eden toplantilarda bugün iki oturum yapildi.

Esed rejimi, sivil toplum kuruluslari (STK) ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin her birinden 15'er kisiden olusan anayasanin yazimindan sorumlu "Küçük Grup" üyelerinin katildigi toplantilar TSI 17.30'da sona erdi.

Rejim heyeti ve muhalifler BM yerleskesinden ayrilirken, Özel Temsilci Pedersen ilk kez muhaliflerin es baskani Hadi el Bahra, rejimin es baskani Ahmed Kuzbari ve STK temsilcileriyle birlikte hususi toplanti yapti.

Toplantiya iliskin BM'den açiklama yapilmadi.

Öte yandan, AA'nin edindigi bilgiye göre, muhalifler ikinci günde anayasanin temel ilkelerine iliskin ulusal güvenlik, ordu, güvenlik birimleri ve Istihbarat konularini içeren dört maddeyi Pedersen'e sundu.

Suriye Anayasa Komitesi'nin altinci turu yarin yapilacak oturumlarla devam edecek.

Altinci tur toplantilarinin ana gündemi, "yeni Suriye anayasasi taslaginin hazirlanmasi" olarak belirlenmisti.

- Anayasa taslaginin yazimina baslandi

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in Sözcüsü Jennifer Fenton, BM Cenevre Ofisi'nde bu sabah düzenlenen basin toplantisinda, "Özel Temsilci'nin belirttigi ve es baskanlarin da kabul ettigi gibi Anayasa Komitesi simdi bir taslak hazirlama sürecine basladi." ifadesini kullanmisti.

Fenton, Komite'deki üç heyetin de yeni Suriye anayasa metinlerini sunma, bunlarda degislik önerme, revizyona gitme de dahil olmak üzere metinler üzerindeki geçici anlasma ve anlasmazlik alanlarini belirleme konusunda BM'ye taahhütlerini belirttiklerini vurgulamisti.

Sözcü Fenton, Pedersen'in anayasal sürecin önemli oldugunu vurguladigini ancak tek basina Suriye'deki ihtilafi çözemeyeceginin altini çizdigini kaydetmisti.

Suriye Anayasa Komitesi'nin altinci turu cuma günü sona erecek.

Kaynak: AA