Hindistan'dan, Aralarinda Pakistan'in Da Oldugu Ülkelere Afganistan Daveti

Hindistan'in, aralarinda Rusya, Çin ve Pakistan’in da bulundugu bölge ülkelerinin ulusal güvenlik danismanlarini Afganistan Konferansi için gelecek ay baskent Yeni Delhi’ye davet ettigi bildirildi.

Hindistan basinindaki haberlere göre, Hint yönetimi, gelecek ay Afganistan’daki insani durumu ve güvenlik konusunu görüsmek üzere bölgedeki "kilit paydaslarin" ulusal güvenlik danismanlarini Yeni Delhi'ye davet etti. Bu ülkeler arasinda, Rusya, Çin, Pakistan, Iran, Tacikistan ve Özbekistan bulunuyor. Afganistan Konferansi'nin tarihinin 10 veya 11 Kasim olmasi planlaniyor.

Öte yandan Hindistan’in Pakistan’i da davet etmesi dikkati çekti. Iki ülke arasindaki tansiyon, Hindistan’in 5 Agustos 2019’da Cammu Kesmir’in özel statüsünü kaldirip eyaleti merkeze bagli iki birlik topragina bölmesinin ardindan yüksek seyrediyor.

Bununla birlikte Hindistan'in endise konulari arasinda Cammu Kesmir'de tirmanisa geçen siddet olaylari da oldugu belirtiliyor. Bazi basin yayin organlari, Yeni Delhi yönetiminin Afganistan'daki durumun Cammu Kesmir'deki siddet olaylarini artirdigini düsündügünü iddia ediyor.

- Pakistan'in katilimi belirsizligini koruyor

Pakistan Basbakani Imran Han'in Ulusal Güvenlik Danismani Muid Yusuf'un söz konusu toplantiya katilip katilmayacagi henüz belirsiz.

Pakistan’dan Hindistan’a üst düzey en son ziyaret 2016’da gerçeklesmisti. Eski Pakistan Basbakani Navaz Serif'in Dis Iliskiler Danismani Sertaç Aziz, Afganistan ve çevresinde istikrarin saglanmasi amaciyla Hindistan'in ev sahipliginde Aralik 2016’da Amritsar’da düzenlenen "Asya’nin Kalbi- Istanbul Süreci 6. Bakanlar Konferansi’na” katilim saglamisti.

Kaynak: AA