Bursa'daki Zindan Kapi Restorasyonun Ardindan Açildi

Bursa'da, Bitinya Kralligi döneminde insa edilen ve Istanbul Yedikule Zindanlari'nin bir benzeri olan 2 bin 500 yillik Zindan Kapi, Bursa Büyüksehir Belediyesince yapilan restorasyonun ardindan dijital müze ve güncel sanat galerisi olarak ziyarete açildi.

Açilis töreninde konusan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan, Zindan Kapi restorasyonun Türk restorasyon tarihi açisindan önemli bir çalisma oldugunu söyledi.

Alpaslan, muhtesem bir çalismayla güzel bir eserin ortaya çikarildigini belirterek, Zindan Kapi'nin kadim sehir Bursa'nin binlerce yillik tarihini anlatan bir yapiya dönüstürüldügünü vurguladi.

Restorasyonda emegi geçenlere tesekkür eden Alpaslan, söyle konustu:

"Bursa öncü ve örnek sehir. Bursa, dünya markasi olma yolunda çok güzel çalismalarla ilerliyor. Adina yakisir eserlerine hizla kavusuyor. Son dönemlerde özellikle AK Parti iktidara geldikten sonra yapilan çalismalarla Bursa, bu tarihi eserlerine hizla kavusmaya devam ediyor. Bursa, devam eden çalismalarin tamamlanmasinin ardindan zenginligine zenginlik katacak. Bakanlik olarak her türlü destegi sagliyoruz ve bu çalismalarin takipçisiyiz."

- "Tarihi dokunun yogunlukla hissedildigi yerler, kaleli kentler"

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas da Bursa'nin binlerce yillik geçmise sahip kadim bir sehir oldugunu anlatti.

Tarihi ve kültürel mirasin korunmasi için kentin birçok noktasinda çalismalar gerçeklestirdiklerini dile getiren Aktas, özellikle Tarihi Çarsi ve Hanlar Bölgesi Çarsibasi Kentsel Tasarim Projesi kapsaminda bölgenin tarihi silüetinin gün yüzüne çikarilmasi için yogun çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Baskan Aktas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Tarihi dokunun yogunlukla hissedildigi yerler, kaleli kentler. Bitinyalilar tarafindan yapilmaya baslanan, Romalilar ve Bizanslilar tarafindan kullanilan, Osmanlilar zamaninda birçok kez onarilan Bursa Kalesi de farkli medeniyetlerin izlerini tasimasi anlaminda bir odak noktasidir. Büyüksehir Belediyemizin 2015 yilinda baslattigi ve 2020 yilina kadar sürdürdügü titiz çalismalarin ardindan aslina uygun olarak restore edildi. Bu çalismalarin baslatilmasina öncülük eden önceki belediye baskanimiz Recep Altepe'ye yürekten tesekkür ediyorum. Alacahirka Mahallesi'nde yer alan ve Uludag'in eteklerinde açilan Zindan Kapi ayaga kaldirilmis ve Bursamizin önemli bir parçasi olarak yeniden hayat bulmus oldu. Burasi artik kültür sanat ve sosyal hayatin iç içe geçtigi bir mekan olarak ziyaretçilerine hizmet verecek."

Konusmalarin ardindan sur duvarlarina yansitilan isikli gösteriyle Zindan Kapi'nin tarihi serüveni anlatildi. Birden fazla teknolojinin eszamanli olarak kullanildigi "Zamanin Dokusu" gösterisinde elektronik müzik bestecisi Erdem Tunali tarafindan geceye özel bestelenen performans sergilendi.

Davetliler gösterinin ardindan küratörlügünü Derya Yücel'in yaptigi Zindan Kapi Güncel Sanat Galerisi'nde açilan "Zamansizlik Sarkisi Sergisi"ni gezdi. Yerli ve yabanci sanatçilarin yerlestirme, heykel, desen ve performans-video eserlerinden olusan sergi 17 Ocak 2022'ye kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Açilisa Bursa Valisi Yakup Canbolat, milletvekilleri ve çok sayida sanatsever katildi.

- Zindan Kapi

Bitinya Krali Prusias tarafindan Romalilardan kaçarak kendisine siginan Kartacali General Hannibal'in önerisiyle yaptirilan, Roma, Dogu Roma (Bizans) ve Osmanli dönemlerinde onarimlardan geçen, Orhan Gazi'nin kenti fethetmesiyle burçlarla desteklenen surlar, Büyüksehir Belediyesinin restorasyonuyla eski ihtisamina kavustu. Zindan ve kulelerden olusan tarihi yapi, ziyaretçilerin keyifli vakit geçirebilecekleri alanlarla bir kompleks olarak degerlendirildi.

Kaynak: AA