Volkswagen'in Elektrikli Otomobillerde Rekabet Için 30 Bin Çalisaninin Isine Son Verecegi Iddiasi

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'in üst yöneticisi (CEO) Herbert Diess'in Tesla ile elektrikli otomobil üretiminde artan rekabet nedeniyle 30 bin civarinda çalisanini isten çikarmayi planladigi iddia edildi.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'in haberinde, Diess'in, sirketin 24 Eylül'de yapilan denetleme kurulu toplantisinda, üyelere Almanya'daki fabrikalari elektrikli otomobil merkezlerine dönüstürmeyi ve personel sayisini 30 bin civarinda azaltma önerisi yaptigi öne sürüldü.

Haberde, kuruldaki isçi, sendika ve eyalet hükümeti temsilcilerinin söz konusu teklife sasirdiklari belirtildi.

Elektrikli otomobiller, petrol ile çalisan otomobillere göre daha az sayida parçaya sahip oldugu için daha az çalisana ihtiyaç duyuyor.

Son yillarda otomobil endüstrisinde çigir açan teknolojilerin Çin ve ABD'den gelmesi Alman kamuoyunda tartisma konusu olurken, Alman üreticiler, bu tartismalardan sonra elektrikli otomobiller için 150 milyar avrodan fazla yatirim yapacaklarini açiklamisti.

Öte yandan, Tesla'nin Volkswagen'den daha hizli ve daha verimli üretim yaptigi da iddia ediliyor.

Volkswagen'in Wolfsburg'daki fabrikasinda 25 bin çalisan yilda 700 bin otomobil üretirken, ABD merkezli Tesla, Berlin'de açtigi fabrikada yilda 12 bin çalisan ile 500 bin otomobil üretmeyi planliyor. Tesla'nin Model 3'ü 10 saatte ürettigi hesaplanirken, Volkswagen'de elektrikli ID.3 modeli üretmenin 30 saat aldigi tahmin ediliyor.

Alman otomotiv sektörü, toplam katma degerin yüzde 5'ini olusturuyor. Ülkede istihdamin yüzde 3'ü de otomotiv sektöründen saglaniyor.

Öte yandan, merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Arastirma Enstitüsü'nün (Ifo) çalismasina göre, Alman otomotiv sanayisinin, içten yanmali motorlari birakip elektrikli otomobil üretimine geçmesi ülkeye pahaliya mal olacak. Ifo'ya göre, bunun yaklasik 100 bin kisinin issiz kalmasina neden olmasi bekleniyor.

Kaynak: AA