Vergi Kanunlarina Iliskin Düzenleme Içeren Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi (1)

'Küçük esnaf' olarak ifade edilen ve 850 bin civarinda olan mükellef grubunun kazançlari gelir vergisinden istisna tutulacak Sosyal içerik üreticiligi ile mobil cihazlar için uygulama gelistiriciliginde kazanç istisnasi getirilecek Tarimsal destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapilmayacak Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek, vergi incelemesi uzaktan yapilabilecek.

Meclis Genel Kurulunda, Vergi Usul Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalasti.

Buna göre, kamu kurum ve kuruluslari tarafindan yapilan tarimsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, çiftçilerin düzeltme zamanasimi süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine basvurmalari ve dava açmamalari, açilmis davalardan vazgeçmeleri sartiyla, tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile ret ve iade edilecek.

Bu düzenlemeden yararlanmak için vazgeçilen davalarla ilgili daha önce verilmis ve kanun yolu tüketilmemis kararlar uyarinca, taraflara teblig edilip edilmedigine bakilmaksizin islem yapilmayacak, idarece de açilmis davalar sürdürülmeyecek, faiz, yargilama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilmeyecek, hükmedilmisse ödenmeyecek. Hakkinda kesinlesmis yargi karari bulunanlarin iade talepleriyle ilgili olarak bu hüküm uygulanmayacak.

3 bin 600 liradan fazla vergi veya vergi cezasina taalluk ettigi takdirde ilanin, Gelir Idaresi Baskanligi veya ilgili idarenin resmi internet sitesinde de duyurulabilmesine imkan taniniyor. Bu konudaki usul ve esaslari belirlemeye, Hazine ve Maliye Bakanligi yetkili kiliniyor.

Kanunla, yillik gelir vergisi beyannamesinin mart ayinda verilmesine devam edilmesi saglaniyor.

- Tarimsal destek ödemeleri gelir vergisinden istisna olacak

Kanuna göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançlari, gelir vergisinden istisna tutulacak.

"Küçük esnaf" olarak ifade edilen ve 850 bin civarinda olan bu mükellef grubunun kazançlarinin istisna edilmesiyle yillik beyanname vermemeleri saglanacak.

Sosyal içerik üreticiligi ile mobil cihazlar için uygulama gelistiriciliginde kazanç istisnasi getirilecek. Buna göre, internet ortamindaki sosyal ag saglayicilari üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylasan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akilli telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama gelistirenlerin elektronik uygulama paylasim ve satis platformlari üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu istisnadan faydalanilabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açilmasi ve bu faaliyetlere iliskin tüm hasilatin münhasiran bu hesap araciligiyla tahsil edilmesi sart olacak.

Bankalar, bu kapsamda açilan hesaplara aktarilan hasilat tutari üzerinden, aktarim tarihi itibariyla yüzde 15 oraninda gelir vergisi tevkifati yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatinin yatirilmasi" baslikli maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrica tevkifat yapilmayacak.

Mükelleflerin, düzenleme kapsami disinda baska faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarinin bulunmasi istisnadan faydalanmalarina engel olmayacak.

Istisnaya iliskin sartlarin tasinmadiginin tespit edilmesi halinde eksik tahakkuk etmis olan vergi, vergi ziyai cezasi kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunacak.

Cumhurbaskani, düzenlemedeki tevkifat oranini her bir faaliyet türü için ayri ayri sifira kadar indirmeye, bir katina kadar artirmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili olacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2022'den itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere düzenlemenin yayimi tarihinde yürürlüge girecek.

Tarim sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluslari tarafindan yapilan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapilmayacak.

Yillik beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi, mart ve temmuz aylarinda olmak üzere iki esit taksitte ödenecek.

Düzenlemeyle cari vergilendirme döneminin ilk dokuz ayi, üçer aylik dönemler itibariyla geçici vergi dönemleri olarak belirlenecek. Buna göre, cari vergilendirme dönemi içindeki üç, alti ve dokuz aylik periyodlar üçer aylik dönemler itibariyle geçici vergi dönemleri kabul edilecek. Ilgili takvim yili veya hesap döneminin son üç aylik dönemi ise geçici vergi dönemi kapsaminda sayilmayacak, madde kapsamindaki mükellefler tarafindan bu dönem için geçici vergi beyannamesi verilmeyecek. Bu düzenleme, 2022 yili vergilendirme dönemine iliskin verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girecek.

- Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek

Vergiye uyumlu mükelleflerin vergi indirimden yararlanma kosulu olan "indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile önceki iki yilda haklarinda tarhiyat yapilmamis olmasi" kosulu, yapilan tarhiyatlarin kesinlesmesine bagli olacak.

Söz konusu süre içinde kesinlesen tarhiyatin indirim tutar sinirinin yüzde 1'inden az olmasi durumunda da indirimden yararlanma sartlari ihlal edilmemis sayilacak.

Yapilan tarhiyatin indirimden yararlanildiktan sonra kesinlesmesi durumunda yararlanilan indirimin mükelleften geri alinmasina iliskin hüküm, madde metninden çikariliyor. Kesinlesmis tarhiyat bulunmamasi kurali, vergi beyannameleriyle sinirlandirilacak.1 Ocak 2022'den itibaren verilmesi gereken yillik gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girecek.

Fiziki ortamdan bagimsiz olarak elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan vergi dairelerinin diger vergi dairelerinin subesi olarak belirlenerek mükelleflere hizli ve etkin hizmet verilebilmesinin saglanmasi, vergi dairesince yapilan islemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri tarafindan da yerine getirilmesini temin edecek düzenlemeler yapma konusunda Hazine ve Maliye Bakanligina yetki veriliyor.

Gelir Idaresi Baskanliginin görev alanina iliskin islerde hizmet alimi yoluyla çalistirilanlar ile hizmet alimi yapilanlarin ortak ve yöneticileri de ögrendikleri sirlar ve gizli kalmasi gereken diger hususlar açisindan yasaklara, bu görevlerinden ayrilsalar dahi uymak zorunda olacak.

Yabanci memleketlerde bulunan Türk vatandaslarina yapilacak tebligatlar, Gelir Idaresi Baskanligina gönderilmeksizin, vergi dairesi baskanliklari veya defterdarliklar tarafindan dogrudan yurt disi temsilciliklerine gönderilecek.

Gelir Idaresi Baskanligi, vergi ve mükellefiyet türü ile düzeltmeye konu tutari ayri ayri veya birlikte dikkate alarak düzeltme yetkisinin devredilmesi ile düzeltmenin bagli olunan vergi dairesi disindaki vergi daireleri tarafindan yapilmasina izin vermeye ve uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkili olacak.

- Uzaktan inceleme

Ticari faaliyetlerin icrasinda degisen is yeri kavrami, vergi incelemesine taraf olan mükelleflerin büyük çogunlugunun elektronik defter ve belge kullanmasi, dijital olarak veri depolama olanaklarinin çesitlenmis olmasi, incelemelerin daha çok teknolojik ekipmanlar kullanilmak suretiyle yapilmasi, inceleme süreçlerinin dijital ortama tasinmasi gibi gelismelerin "uzaktan incelemeyi" mümkün hale getirdigi gerekçesiyle, vergi incelemesinin uzaktan yapilabilmesine yönelik düzenlemeler yapiliyor. Bu düzenleme, 1 Temmuz 2022'de yürürlüge girecek.

Hazine ve Maliye Bakanligi, mükelleflerin bildirmeye mecbur oldugu bilgilerin, kamu kurum ve kuruluslari tarafindan Bakanliga yazili veya elektronik olarak bildirilmesi durumunda, bu bildirimi mükellefler tarafindan yapilmis bildirim olarak kabul etmeye, bu sekilde kabul edilecek bildirimleri faaliyet konusu, gelir unsuru ile mükellefiyet, vergi, is yeri ve sirket türlerini ayri ayri veya birlikte dikkate alarak tespit etmeye ve uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkili olacak.

Fiziki ortamda tutulan defterlerde bulunan tasdik zorunluluguna benzer sekilde, Hazine ve Maliye Bakanliginin Ticaret Bakanligi ile müstereken veya kendisi tarafindan belirledigi usul, esas ve süreler dahilinde söz konusu defterler için berat alinmasi veya defterlerin onaylanmasi tasdik hükmünde sayilacak; berat alinmasi ve onay islemlerinde belirlenen usul, esas ve sürelere uyulmamasi halinde ise defterlerin tasdik ettirilmemis sayilacak.

Mükelleflere kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen zorunlu bilgileri tasimamasi halinde bu belgelerin vergi kanunlari bakimindan hiç düzenlenmemis sayilmasi uygulamasi kapsamina elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken belgeler de dahil ediliyor.

Yararlanilmasi, yeminli mali müsavirlerce düzenlenmis tasdik raporu ibrazi sartina baglanan muafiyet, istisna, zarar mahsubu ve benzeri konularda, tasdik raporunun gerekli süre içerisinde ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe teblig edilmek sarti ile 60 günlük bir mühlet verilecek ve bu süre içinde verilmesi halinde tasdik raporu zamaninda verilmis sayilacak.

(Sürecek)

Kaynak: AA