Salgin Döneminde 600 Bin Toplu Igne Kullanarak 10 Tablo Yapti

Sanatçi Tuncay Yurtsever: 'Salginla sanatsal faaliyetler durma noktasina gelmis, sergiler kapanmisti. 'Ne yapacagiz' diye paniklerken pozitif bir olay oldu. O da evde kalirken daha fazla çalismak istedim. Toplu igneleri de internetten tedarik ettim' 'Normalde iki yilda 67 tane zor çikarirken, 10 tablo çikardim. Bu tablolarda yaklasik 600 bin toplu igne kullandim. Bu da yaklasik 70 kilo ediyor'

ALI BALLI - Mugla'nin Bodrum ilçesinde yasayan sanatçi Tuncay Yurtsever, Kovid-19 sürecinde evde kalarak yaklasik 70 kilogramlik 600 bin toplu igne kullanip 10 tablo yapti.

Yalikavak Mahallesi'nde yasamini sürdüren Yurtsever, "Bu sanatin dünyada esi benzeri yok." dedigi binlerce toplu igneyle resim yapmasiyla taniniyor.

Yaklasik 14 yil önce tesadüfen basladigi sanattan vazgeçemeyen Yurtsever, ilk olarak yapmayi düsündügü eserde kullanacagi binlerce toplu igneyi bir araya getirip nakis isler gibi tek tek strafora batiriyor.

Daha sonra bu igneleri tabloda yer alacak renklere boyayan sanatçi, hiç çizmeden tek tek batirma yöntemiyle eserlerini ortaya çikariyor.

Her birinde ortalama 50 bin toplu igne kullanarak 100'e yakin insan, hayvan, doga gibi farkli temalarda resim yapan sanatçi, bu eserleri onlarca sergide sanatseverlerle bulusturdu.

Yurtsever, çalismalarini sürdürdügü evindeki sanat atölyesinde AA muhabirine, eserlerinde toplu ignenin yani sira son zamanlarda tüy kullanmaya basladigini söyledi.

Yillardir sürdürdügü bu sanata çok baglandigini anlatan Yurtsever, toplu igneyle resim yapmanin sabir gerektiren bir sanat oldugunu ifade etti.

Yurtsever, daha çok gece sessizlikte çalismayi tercih ettigini belirterek, "Bazen sabahladigim oluyor. Toplu ignenin bir özelligi var, bu da bir temayi yakaladigin zaman bunu bitirmen gerekiyor. Mesela bir insanin elini yapiyorsam parmaklari o gece bitirmem lazim. Ertesi güne kaldiginda parmaklarin uzunlugu birbirini tutmuyor. Bu isi çok seviyorum, beni hayata bagliyor." diye konustu.

Bir tabloyu en az üç ayda tamamladigini bildiren Yurtsever, çok fazla eser yaptigi için artik tema bulmakta zorlandigina isaret etti.

- "Rusya ve Japonya'dan geldiler ama bu isi yapamadilar"

Kovid-19 sürecini yaklasik iki yil hem evde tedbirlere uyarak hem de sanatini sürdürerek en iyi sekilde degerlendirdigini vurgulayan Yurtsever, sunlari kaydetti:

"Salginla sanatsal faaliyetler durma noktasina gelmis, sergiler kapanmisti. 'Ne yapacagiz?' diye paniklerken pozitif bir olay oldu. O da evde kalirken daha fazla çalismak istedim. Toplu igneleri de internetten tedarik ettim. Normalde iki yilda 6-7 tane zor çikarirken, 10 tablo çikardim. Bu tablolarda yaklasik 600 bin toplu igne kullandim. Bu da yaklasik 70 kilo ediyor. Konular bir anda geliyor ve ise koyuluyorum. Bir toplu ignenin beni bu kadar mutlu edecegini düsünmezdim ancak bu artik hayatimin bir parçasi oldu. Bu isle ugrasirken dünyam degisiyor. Yapmadigim zaman bunalima giriyorum. Yapmaya basladigimda hatta bitirdigimde çok daha mutlu oluyorum. Daha önce Rusya ve Japonya'dan yaptigim isi duyup geldiler ama yapamadilar."
Kaynak: AA