(Özel) Dövize Endeksli Artan Kömür Fiyatlari Kis Öncesi Vatandaslari Üsütüyor

Pandemi sürecinde tavan yapan hayat pahaliligi, Bayburt ve Erzincan’da vatandaslar için çok önemli olan isinma giderlerini de vurdu. Dövize endeksli artan kömür fiyatlari kis öncesi vatandaslari üsütüyor.

(Özel) Dövize Endeksli Artan Kömür Fiyatlari Kis Öncesi Vatandaslari Üsütüyor
Vatandaslar, “Bir ton kömürün satis fiyatinin 3 bin liraya kadar yükseldigi Bayburt ve Erzincan’da, dogalgaza yapilan zamlarin acisi ise, önümüzdeki aydan itibaren çikmaya baslayacak. Geçtigimiz yildan bu zamana kadar yüzde 30’dan fazla fiyat artisi yasayan dogalgazla birlikte bu yil isinma giderleri aylik ortalama 250-300 lira arasinda artmis olacak. Geçtigimiz yil bin 200 - bin 300 lira bandinda seyreden kömürün tonunun bu yil neredeyse 3 bin lira sinirina dayanmis olmasi kara kara düsündürürken, dövize endeksli olan kömürün fiyatindaki artisin ilerleyen aylarda da sürmesi bekleniyor.” dedi.

Bayburt’ta mahrukatçilik yapan esnaf, son bir yil içerisinde her alanda oldugu gibi yakit fiyatlarinin da artis yasadigini belirterek, “Bunun en basit örnegi kömür fiyatlarindaki anormal artis oldu. Geçtigimiz yil bin 200 lira bandinda sattigimiz kömürü bu yil neredeyse 3 bin liradan satmak zorunda kalacagiz” dediler.

“Kömür fiyatlari dövize endeksli”

Kömürün dövize endeksli oldugunu ve dolardaki her artisin ister istemez kömür fiyatlarina da yansidigini dile getiren mahrukatçi esnaf, “Pesin parayla kömür almak zaten zor, bu yüzden borçlanarak alan vatandaslarimiza mecburen dolar üzerinden satisi yapiliyor. Çünkü biz kömürün geri ödemesini dolar üzerinden yapiyoruz” diye konustular.

Erzincan’da soguklarin iyice hissedilmesiyle beraber, kömür fiyatlari artarak en fazla yükselisi yasayan ürün olarak dikkat çekti. Her yil oldugu gibi bu yil da vatandaslar kislik yakacak ihtiyaçlarini karsilamak için odun ve kömürcülere akin etti. Kömür fiyatlarinda yüzde 33,72 artisla karsilasan vatandaslar kömür yerine odun almayi tercih etti. Kömürcüler geçen seneye göre talebin çok daha az oldugunu belirtirken, fiyat artisindan dolayi kis mevsiminde daha çok odun satilacagini kaydetti.

Baba meslegini devam ettiren kömürcü Burak Peker, “Satislarimiz düstü, ton ton satislarimiz artik yok. Torba seklinde satis yapabiliyoruz. 1 ton kömür alacak vatandas bile 5-6 torba kömür alip gidiyor. Bittikçe alirim diyor. Vatandas artik çuvalla odun almaya yöneldi. Odunu ucuz bulduklari için, çuvali 10-15 TL oldugu için vatandas odunu alip yakmayi tercih ediyor. Buda bizim satislarimizi etkiliyor. Geçen sene kömür satislarimizin tonu bin 200, bin 300 TL iken bu yil satislarimiz 3 bin lira civari oldu. Vatandasta bu fiyatlardan etkilendi. Fiyatlarin yükselmesinden dolayi bizde memnun degiliz. Allah milletimize yardim etsin.” seklinde konustu.

Ayni is yerinde çalisan, is yeri sahibi Özcan Peker ise, “Geçen yil ile bu yilin satis fiyatlari arasinda çok fazla fark var. Bin TL’ye geçen sene sattigimiz kömür bu yil 2 bin 800 TL. Gelen vatandaslar kömürü sadece sorup gidiyor, almiyor. Neden almiyor çünkü milletin alim gücü yok.” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA