D Vitamini Eksikligi Kilo Vermeyi Zorlastirabilir

SAMSUN – Uzman Diyetisyen Aysun Ipek, D vitamini eksikliginin kilo vermeyi zorlastirabilecegini söyledi.

D Vitamini Eksikligi Kilo Vermeyi Zorlastirabilir
D vitamini eksikliginin kilo vermeyi zorlastirabilecegini ifade eden Liv Hospital Samsun Hastanesi’nden Uzm. Dyt. Aysun Ipek, uyarilarda bulundu. Kisin genelde kapali ortamlarda duruldugunu belirten Diyetisten Ipek, D vitamini eksikligi ile kilo problemleri arasindaki iliski hakkinda, "Kis mevsiminin yaklasmasi ve havalarin sogumasiyla birlikte, kapali ortamlarda daha çok vakit geçirmeye basladik. Yaz dönemine oranla çok daha hareketsiz olabilecegimiz sonbahar, aslinda hareketsizlik disinda metabolizmamizi yavaslatarak ve kilo kaybi hizimizi düsürerek metabolik süreçte büyük rol oynamaktadir. Yapilan arastirmalarda D vitamini eksikliginin, obezite ve fazla kilo ile yakindan iliskisi oldugu tespit edilmistir. Bu yüzden D vitamini düzeylerinin tespit edilip destek saglanmasi, zayiflamak isteyen ve obezite ile mücadele eden kisiler için çok önemlidir. D vitamini eksikliginin nedenleri; yetersiz günes isigi, gida kisitlamasina bagli eksiklik, emilimi etkileyen hastaliklar (çölyak, chron, kistik fibrozis), bazi ilaçlar, karaciger ve böbrek hastaliklari, metabolik eksikliklerdir (obezite)" dedi.

Fazla kilolu ve obez kisilerde D vitamini düzeyinin düsük oldugunu söyleyen Uzm. Dyt. Ipek, "Obezitede karaciger yaglanmasi çok sik karsilasilan bir durumdur, bu yüzden vücutta D vitaminin aktif hale gelmesi de zorlasmaktadir. Ayrica leptin hormonu dedigimiz tokluk mekanizmasini uyaran hormonun obezlerde fazla olmasi, vücutta D vitamini yapimini da olumsuz etkilemektedir. Yogun miktarda yag dokuda tutulan D vitamininin vücut tarafindan kullanimi da azalmaktadir. Daha kapali kiyafetlerin tercih edilmesi, günes isinlarindan faydalanmaya engel olunmasiyla yine D vitamini düzeyini olumsuz etkilemektedir. D vitamini düzeyinize baktirin. Uygun D vitamini düzeylerinin 40 ile 60 ng/ml oldugunu unutmayin. 20 ve altinda D vitamini eksikligi, 21 ile 29 arasinda D vitamini yetersizligidir. 30 ve üzerinde D vitamini ise yeterlidir. Seviyesi 150’den yüksekse de D vitamini zehirlenmesi olusur. Yilda bir kez D vitamini düzeyinize baktirin” diye konustu.



“Yagsiz beslenmeyin”

Yagsiz beslenmenin D vitamini gibi yagda eriyen vitaminlerin vücutta kullanimina olumsuz etki edecegini vurgulayan Uzm. Dyt. Ipek, saglik için fiziksel aktiviteye, yasa, cinsiyete ve hastalik durumuna uygun miktarda yag tüketilmesini ve daha çok bitkisel yaglarin tercih edilmesi önerisinde bulunarak, D vitamini yüzde 90-95 oraninda günesten elde edilir. Yüzde 5-10 arasinda ise sardalya, somon gibi yagli baliklarda, süt, tereyagi, yumurta sarisi gibi besinlerde bulunur. Ancak bu besinleri beslenmenizde yüksek miktarda bulundursaniz bile, D vitamini düzeyleriniz normale ulasmayabilir. Bunun için günes isigina ihtiyaciniz olacaktir. Günesten faydalanamiyorsaniz takviye kullanin. D vitamini düzeyiniz degerlendirilip tedavi planiniz çizildikten sonra yapmaniz gereken bu plana sadik kalmaktir. Doktorunuzun önerdigi dozda ve sekilde D vitamini kullanmaniz oldukça önemlidir. Aksi takdirde D vitamini düzeyim normale dönsün diyerek yüksek dozda kullandiginiz ürün sagliginiza zarar verebilir" seklinde konustu.



“D vitamini takviyesi doktor tavsiyeyle alinmali”

D vitamini takviyesinin doktor tavsiyesiyle alinmasi gerektigini belirten Ipek, sunlari söyledi:

"Vitaminlerin kilo alimina neden oldugu bilgisinin aksine, D vitamini kilo kaybinizda olumlu etkiye sahiptir. Yapilan arastirmalar yag kütlesi fazla olan kisilerde D vitamini düzeylerinin düsük oldugunu gösterirken, kilo aldirdigi söyleminin bilimsel bir yani yoktur. Zayiflama programlarinda ve obezitenin beslenme tedavisinde hastalarin veya danisanlarin kandaki düzeylerine göre kisiye özgü vitamin D takviyesi yapilmasi, ayni zamanda mutlaka açik havada fiziksel aktiviteyle desteklenmesi gerekmektedir.”
Kaynak: İHA