Çin, Elektrik Kesintilerinin Isinma Sorununa Yol Açmayacagini Açikladi

Elektrik kesintilerinin yasandigi Çin’de yetkililer, halkin yaklasan kis aylarinda isinma sorunu yasamayacagini bildirdi.

Çin'de devlet planlama teskilati olarak görev yapan Ulusal Kalkinma ve Reform Komisyonunun (NDRC) Baskani Cao Çinsin, ülkedeki elektrik arzini artirmak için çalismalar yürütüldügünü söyledi.

Cao, artan elektrik talebini karsilamak için kömür üretimini hizlandirdiklarini ve ülke genelinde isinma sorunu yasanmayacagini belirtti.

Elektrik üretiminde kullanilacak verimli teknolojilere yatirim yaparak üretimi artirmayi hedeflediklerini vurgulayan Cao, "Sonuç olarak kis için isitma tedarikini saglayacak kosullara, kaynaklara ve yetenege sahibiz." ifadesini kullandi.

Cao, artan kömür üretimine ragmen Çin’in karbon salinimini azaltmaya yönelik hedeflerini de yerine getirecegini dile getirdi.

Elektrik üretiminin yüzde 56'si kömürle çalisan termik santrallerden saglanan Çin'de, küresel kömür fiyatlarinin artmasi nedeniyle kömür arzinda ve buna bagli elektrik üretiminde sikintilar yasaniyor.

- 31 eyalet ve bölgenin 20'sinde kesintiler olmustu

Üreticiler, girdi maliyetinin zarar edecek oranda artmasi nedeniyle elektrik arzini durdurmak zorunda kalmis, bu sebeple Çin ana karasindaki 31 eyalet ve bölgenin 20’sinde eylülde aralikli elektrik kesintileri meydana gelmisti.

Hane halki elektriginin büyük ölçüde kömürle çalisan santrallerden saglandigi kuzeydogu eyaletlerinde çok sayida kentte habersiz elektrik kesintileri yasanirken; iç, güney ve dogu eyaletlerinde çok sayida fabrika ve imalathaneye kesintili elektrik verilmesi üretimde sikintilara yol açmisti.

Kesintiler nedeniyle Apple ve Tesla gibi büyük küresel sirketlerin yani sira küresel imalat zincirlerinde önemli rolü olan çok sayida küçük ve orta ölçekli isletme, üretime ara vermek zorunda kalmisti.

Kaynak: AA