Batman'da 'Deneyap Atölyesi' Ögrenci Seçme Sinavlari Basladi

11’inci Kalkinma Plani’nda yer alan Gençlik ve Spor Bakanligi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, TÜBITAK ile Türkiye Teknoloji Takiminin ortak çalismasi sonucu baslatilan Deneyap Teknoloji Atölyeleri için yapilacak olan ögrenci seçme sinavi basladi.

Batman'da 'Deneyap Atölyesi' Ögrenci Seçme Sinavlari Basladi
’Deneyap Atölyesi’ için ögrenci seçme sinavlari basladi.

3 yil sürecek egitim için Batman’da 5 binin üzerinde basvuru yapildi. Gençlik ve Spor Bakanligi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, TÜBITAK ile Türkiye Teknoloji Takiminin ortak çalismasi sonucu baslatilan Deneyap Teknoloji Atölyeleri için yapilan sinava Batman’da yogun ilgi gösterildi. Ögrenim seviyelerine göre 11-31 Ekim tarihleri arasinda gerçeklestirilecek olan sinavlar sonucunda 160 ögrenci 2 yil teorik ve 1 yil pratik olmak üzere 3 yil boyunca teknoloji atölyelerinde egitim alacak.

Batman Gençlik Spor Il Müdürü Mehmet Safi Özperk, Deneyap Atölyelerinin gençleri teknolojik anlamda gelecege hazirlama konusunda önemli bir ihtiyaç oldugunu belirterek, “Ülkemizde daha önce 30 küsur Deneyap Atölyeleri kurulmustu. Bu sene Gençlik ve Spor Bakanligi 27 Deneyap Atölyesi kurulmasi talimati altyapisini olusturdu. Gençlik ve Spor Bakanligi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, TUBITAK ve T3 Vakfi isbirligi ile gençlerimizin gelecege hazirlanmasi, teknolojik anlamda gelecege hazirlanmasi anlaminda önemli bir altyapiydi bu. Bu bir ihtiyaçti aslinda. Batman olarak gerçekten sevinçliyiz. Çünkü gençlerimiz bu Deneyap Atölyesi sinavina çok yogun ilgi gösterdiler ve nüfus genellemesi olarak Türkiye birincisiyiz. Genel ortalamada ise Istanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü il Batman’dir. Yaklasik 5 bin civarinda genç müracaat etti. 11 Ekim itibariyle de günde dört oturum olacak sekilde su an bilgisayar ortaminda online olarak sinavlar yapiliyor. Önce ortaokullar daha sonra liseler Ekim ayinin sonuna kadar bu sinav maratonu devam edecek. Daha sonra ise uygulamali sinav olacak. Ve bu sinavlardan basarili olan arkadaslarimiz Batman Petrolkent Gençlik Merkezimizde hazirladigimiz, açilisini yaptigimiz Deneyap Atölyesinde uzman egitmenlerin gözetiminde üç yil boyunca teknolojik robotik kodlama, yazilim uzay, uzay teknoloji alaninda egitimler alacaklar. Ve ayni zamanda bu gençlerimiz artik Türkiye’de güzel bir gelenege dönüsen teknoloji festivalinde Batman’i temsilen katilacaklar takimlariyla beraber. Bu Deneyap Atölyelerine gerçekten son yillarda Türkiye’de uzay teknolojide özellikle yazilimda, savunmada ciddi bir milli teknolojiye sahip oldu ve ihraç edecek boyuta geldi. Umuyoruz ve diliyoruz ki bu atölyelerde yetisen gençlerimiz de ülkemizin gelecegi konusunda bu alanda basarilar ortaya koyarlar. Ülkemizin mesafe almasina katkida bulunurlar. Bu anlamiyla umutluyuz, sevinçliyiz, heyecanliyiz” dedi.

Deneyap Atölyesi için sinava giren Edanur Simsek adli ögrenci, “Deneyap sinavina katildim. Umarim kazanmisim. Sinav biraz zordu ama kazanacagimi umut ediyorum. Eger kazanirsam tasarimlar modeller yapmak istiyorum. Insanliga faydali seyler yapmayi düsünüyorum” diye konustu.

Sinava katilan Tuane Insel ise sinav sonrasi duygularini dile getirdi. Insel, "Deneyap Türkiye sinavina katildim, güzeldi. Biraz zordu, biraz kolaydi. Ama insallah basaracagim. Deneyap atölyesini kazandiktan sonra hedefim güzel tasarimlar olusturmak, güzel seyler yapmak. Insanlara örnek olmak. Insallah kazanirim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA