La Palma Yanardagi'nda Lavlar Onlarca Evleri Yuttu

Ispanya’nin La Palma adasinda 19 Eylül’den bu yana faaliyette olan Cumbre Vieja Yanardagi’nda lav çikisi hizlanirken, onlarca bina daha lavlar tarafindan yutuldu.



Ispanya’nin La Palma adasinda 19 Eylül’den bu yana faaliyette olan Cumbre Vieja Yanardagi’nda dün kraterin kuzey duvarinin çökmesinden sonra lav çikisinin daha da hizlandigi ve yeni lav akintilari olustugu bildirildi.

Yeni olusan lav akintilari son 24 saatte 40 hektardan fazla alani yok ederken, daha önce tamamen tahliye edilen Todoque köyünde saglam kalan binalari ve tarlalari da haritadan sildi.

Yetkililer çökme sonrasinda çikan lavlarin olusturdugu yeni akintinin yakinda denize ulasabileceginden endiselenirken, lavlarin denize ulasmasi sonrasi zehirli gaz salinimina neden olabilecegi belirtiliyor.

Volkanolog Ines Galindo dün yaptigi açiklamada, yanardagdan çikan lavlarin krater duvarlarinda asiri büyümeye yol açtigini bu sebeple krater duvarlarinin daha kirilgan hale geldigini söyledi.

Yanardag agzindan çikan lavlarin miktarinin artmasi kraterin duvarini zorlayarak çökmeye neden oldugunu belirten Galindo, çökmenin dogal bir süreç oldugunu ifade etti.

Galindo su anda kraterin dogu duvarinin da çok yüksek oldugunu ve yakin zamanda çökme ihtimalinin bulundugunu açikladi.



Avrupa Komisyonu Copernicus Acil Durum Servisi’nin aktardigina göre, Ispanya’nin La Palma adasinda 19 Eylül’den beri faaliyette olan Cumbre Vieja Yanardagi bu güne kadar toplam 525 hektarlik alani yok etti ve 1281 binayi yuttu. Yanardag nedeniyle adada yasayan 6 bin kisi de tahliye edildi.
Kaynak: İHA