Gürcistan'da, Saakasvili'nin Saglik Durumunun Kötülestigine Iliskin Bilgi Yalanlandi

Gürcistan'daki hapishaneleri yöneten Özel Hapishane Hizmeti Idaresi, tutuldugu hapishanede 1 Ekim'den beri açlik grevini sürdüren eski cumhurbaskani Mihail Saakasvili'nin, saglik durumunun kötülestigi yönündeki bilgiyi yalanladi.



Özel Hapishane Hizmeti Idaresinden yapilan yazili açiklamada, Saakasvili'nin saglik durumunun kötülestigine dair bilgilerin dogru olmadigi belirtildi.

Açiklamada, "Mihail Saakasvili, reçeteli ilaçlar aliyor. Su anda saglik durumu tatmin edici. Hayati göstergeler normal." ifadesine yer verildi.

- Saakasvili'nin doktorunun açiklamalari

Eski cumhurbaskaninin özel doktoru Nikoloz Kipsidze, gece saatlerinde yerel basina yaptigi açiklamada, Saakasvili'yi, Rustavi kentindeki hapishanede ziyaret ettigini aktarmis ve saglik durumunun kötülesmeye basladigini belirtmisti.

Saakasvili'nin 9 gün boyunca sadece balli su içtigini ve saglik durumunun agirlasmaya basladigini vurgulayan Kipsidze, "Bir doktor olarak sunu demek isterim ki bugün gördügüme göre durumu kötülesti, simdi durum daha kötü. Bu, onun daha agir yürüyüsünde ve konusma sirasinda zorlanmasinda görülüyor. Bu durum onu rahatsiz ediyor." açiklamasinda bulunmustu.

Öte yandan Kipsidze'nin açiklamasindan sonra bir grup vatandas, Saakasvili'yi desteklemek amaciyla Rustavi kentindeki hapishanenin önünde toplanmaya basladi.

- Saakasvili'nin gözaltina alinmasi

Ülkesine, 8 yil sonra 1 Ekim'de dönen eski Gürcistan Cumhurbaskani Mihail Saakasvili, hakkindaki giyabi hapis cezalari nedeniyle gözaltina alinarak, Rustavi kentindeki hapishaneye götürülmüstü.

Gürcistan Savciligi, 2007'de muhaliflerin mitingini dagitmak, Imedi televizyon kanalinin kurucusu Badri Patarkaçisvili'nin mal varligina el koymak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak ile bir milletvekilini dövdürmekle suçladigi Saakasvili hakkinda tutuklama karari çikartmisti.

Tiflis Sehir Mahkemesi, Saakasvili'ye bir cinayet davasinda af yetkisini kötüye kullandigi ve milletvekili Valeri Gelasvili'yi dövdürmek gerekçesiyle 6 yil hapis cezasi vermisti.

Saakasvili, 2013'te Gürcistan'da cumhurbaskanligi görev süresinin dolmasinin ardindan ülkeden ayrilarak ABD'ye gitmisti.

Daha sonra Ukrayna'ya geçen Saakasvili'ye, dönemin Ukrayna Devlet Baskani Petro Porosenko, Mayis 2015'te Ukrayna vatandasligi vermisti. Saakasvili, Odessa Valiligi görevine atanmis, ama 2016'da bu görevden istifa etmisti.

Saakasvili, 4 Aralik 2015'te, Gürcistan vatandasligindan çikarilmisti. Ukrayna'da Yeni Güçler Hareketi Partisi'ni kuran Saakasvili, muhalefette yer aliyordu.

Ukrayna vatandasligindan da 26 Temmuz 2017'de çikarilan Saakasvili'ye, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, 2020'de yeniden vatandaslik vermisti.

Saakasvili, 2020'den bu yana Ukrayna Milli Reform Icra Komitesi Baskani olarak görev yapiyor.

Kaynak: AA