Kas Agrilarina Iyi Gelen Gidalar

Mevsimine göre yeterince uygun gida almayanlarin günlük hayatta kas agrisi yasayabilecegini belirten Diyetisyen Tugba Küçük, bu konuda bazi ipuçlari verdi.

Kas Agrilarina Iyi Gelen Gidalar
Is stresi, spor, ev temizligi derken yorulan bedenle birlikte kaslarda agrilar olmasinin normal oldugunu belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Diyetisyeni Tugba Küçük, “Bir türlü geçmeyen kas agrilari için sik sik agri kesici kullanmaktan birçok kisi bikmistir. Romatizmal agrilardan migrene, kas ve karin agrilarina kadar pek çok sikintiya iyi gelen 10 gidadan birçogu halk arasinda iyi bilinmektedir. Saglikli beslenmek vücudumuzun dogru çalismasi için çok önemlidir. Kisi yeterince uygun gida alamazsa, ne yazik ki kas agrisi ve acisi kaçinilmazdir. Zencefil, geleneksel tibbin vazgeçilmezidir. Zencefil kök bitkisinin en iyi bilinen etkisinden biri bulantiyi önlemesi ve mide yatistirici özelligidir. Bu bitki ayni zamanda menstürel kramplar ve egzersiz sonrasi olusan kas agrilariyla da savasir. Bas agrisi savasçilarinin en güçlülerindendir. Çünkü anti enflamatuar özellige sahiptir. Bas agrisi çektiginizde veya kronik bas agriniz varsa bir bardak zencefilli bitki çayi içmek sikayetlerinizi yatistirir” dedi.

Zerdeçalin da enflamasyon dahil olmak üzere vücutta birçok etkiye sahip oldugunu belirten Tugba Küçük, “Arastirmalar romatoit artrit ve osteoartrit olan kisilerin curcumin maddesi içeren gida takviyeleri aldiklarinda daha rahat yürüyebildiklerini göstermistir. Zerdeçali karabiberle birlikte tüketmek emilimini arttirmaktadir. Bu sebeple sözünü ettigimiz baharatlarin karisimini yapip o sekilde kullanmaniz çok daha etkili olacaktir. Kabak çekirdegi, migren agrilarina iyi gelen bir mineral olan magnezyumu bol ihtiva eder. Ayni zamanda osteoporozu önlemeye ve tedavi etmeye de oldukça yardimcidir. Daha fazla magnezyum kaynagi için beslenmenize badem ve kaju fistigi, ispanak ve lahana gibi koyu yesil yaprakli sebzeler, fasulye ve mercimegi de ekleyebilirsiniz” diye konustu.

Antienflamatuar omega 3 yag asitleriyle dolu olan somonun saglik için ideal olan yiyecekler listesinin en basinda yer aldigini belirten Tugba Küçük, “Kalp dostu olarak da kabul edilir ve ayni zamanda romatoit artritteki eklem agrilarina iyi gelir. Ton baligi, sardalye ve uskumru gibi soguk su baliklarinin diger çesitleri de bu bakimdan iyi seçimlerdir. Yaban mersini, iltihaplanmayla mücadele edip, agrilari azaltacak fito besleyicilerle doludur. Eger yaban mersini sezonu degilse dondurulmus olarak da tüketilebilir. Çilek ve portakal gibi antioksidan ve polifenol içeren diger meyveler benzer bir yatistirici etkiye sahip olabilir. Yapilan arastirmalara göre 20 adet visne yemenin agri üzerindeki etkisi bir tane agri kesici ilaç almakla aynidir. Eger bu sizin için yeterli degilse, visnenin 45 tanesi iltihabin kaynagi olan C reaktif proteini azaltmakta birçok ilaçtan daha etkilidir. Arastirmacilar, maraton kosucularinda yaristan bir hafta önce önce visne suyu içenlerde içmeyenlere göre daha az kas agrisi olustugunu gözlemlemistir. Bunun nedeni meyvenin içinde bulunan antioksidan ve antienflamatuar bilesiklerden kaynaklanir. Kapsiasin bibere acisini veren maddedir ve agri kesici özelligiyle bilinir. Bazi arastirmalar, aci biber tüketmenin enflamasyonu azalttigini göstermektedir. Bu yanma etkisi ayni zamanda beyindeki agri sinyallerini bloklayan endorfin hormonu salinimini da serbest birakir. Ada çayinin, kasindiran bogaz agrilarinin ve sinirsel bas agrilarinin sonlanmasinda etkili oldugu kanitlanmistir. Ayrica ada çayi karacigeri temizler, bronsit ve astim belirtilerini hafifletir, hafizayi güçlendirir ve beyin fonksiyonlarini gelistirir. Diger olumlu etkileri arasinda, stresi ve asiri terlemeyi azaltmasi, saçlarin beyazlamasini yavaslatmasi, kan sekerini düsürmesi ve dis eti iltihaplanmasini sonlandirmasi da bulunmaktadir. Nane yagi, irritabl bagirsak sendromundaki agrili kramplar, gaz ve siskinligi yatistirir. Nane çayi ise mide rahatsizliklarina iyi gelir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA