BM Açıklaması Ürdün'deki Mülteciler İçin Kovid-19 Aşılaması Başladı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ürdün'ün, mülteciler için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı uygulamasını başlatan ilk ülkelerden biri olduğunu bildirdi.

BMMYK'den yapılan yazılı açıklamada, Ürdün'ün kuzeyindeki Irbid kentinde yaşayan Iraklı Raia Alkabasi'nin bugün Irbid Aşı Kliniği'nde aşı olan BMMYK'ye kayıtlı ilk mülteci olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Ürdün Sağlık Bakanlığının Kovid-19 aşılama çalışmalarını yürüttüğü ve yerel halk arasında yaşayan mültecileri ücretsiz olarak aşıladığı belirtildi.

Ürdün'ün bu hafta başlattığı Kovid-19 aşılama planına göre, ülkede mülteci ve sığınmacılar da dahil tüm vatandaşların ücretsiz aşı olabileceği kaydedildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ürdün hükümetine övgüde bulunarak "Ürdün mültecilere ev sahipliği yapma konusunda bir kez daha örnek liderlik ve dayanışma sergiledi." ifadesini kullandı.

BMMYK sözcülerinden Shabia Mantoo da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ürdün'de BMMYK'ye kayıtlı 752 bin 193 mülteci ve sığınmacı olduğunu bildirdi.

Sözcü Mantoo, bunların yüzde 88'inin Suriyeli, kalanların ise Irak, Yemen, Sudan, Somali ve diğer ülkelerden olduğunu kaydetti.

Mantoo, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) korumasındaki Filistinli mültecilerin ise bu rakama dahil olmadığını ifade etti.

Kaynak: AA