Bakan Pakdemirli'den önemli açıklamalar!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Pakdemirli'den önemli açıklamalar!
Bakan Pakdemirli'den önemli açıklamalar!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, A Haber'de yayınlanan bir programa katılarak önemli açıklamalarda bulundu. 

İşte Bakan Pakdemirli'nin açıklamalarından öne çıkanlar;

Afetlerde yer almaya çalışma önemli. Bir bakanın ajandası her zaman yoğundur ama son 18 yılda Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın çalışma politikasıyla daha yoğun oldu. Afet olduğu zaman gidip vatandaşın ihtiyacını sormalı ve dertlerinin çözümü aranmalı.

Orman teşkilatı olarak 500 km üzerinde yol tamiratı yaptık.Türkiye'de artık hükümet yönetme şekli değişmiştir. Hizmetin şekli de değişmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız hükümet etme ve hizmet etme şeklini bu şekilde ayarlamıştır.

'KASITLI YAKMANIN CEZASI MÜEBBET'

Aktif yangınlarımız Bursa Kestel'de var. Orman yangınlarının genelinde geçen yıldan bu yana yüzde 30 arttı. Bunun bir kısmı meteorolojik, bir kısmı ise kasıtlı olarak yakıldıklarını biz de düşünüyoruz. Zaman zaman bulgular da oluyor. Bunlar yakalandıkça da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ormanı kasıtlı yakmanın cezası müebbet. Kusurlu yaksanız da yangından çıkan maliyet kişiye yükleniyor.

YANGINLARA NASIL MÜDAHALE EDİLİYOR?

Meteorolojik çalışmaların ardından rüzgarın hızı, kaç saat sonra nereye doğru evrilecek bunların hepsi süper bilgisayarlarla hesaplanıyor. Orman yangınlarındaki mücadelemizde teknolojiyi kullanmamız çok önemli. Bu sene İHA'ları efektif olarak orman yangınlarında kullanmaya başladık. Büyük resmi görmediğinizde işiniz zorlaşıyor. Bu yüzde İHA'lar tepede bekliyor. Termal kameralar ile her şeyi gündüz gibi görüyorlar.

İMAR İDDİALARINA SERT TEPKİ

Anayasa diyor ki; orman alanları başka bir şeye imar edilemez. Bazı istisnalar vardır. Eğitim, turizm ve askeri gibi. Kamu yararına istisnalar var. Eğer bir kamu için gereken bir şey varsa zaten yapılır bunun için ormanı yakmaya gerek yok. Bizim işimiz ormanları korumak. Bir ağaç daha az yansın diye binlerce insan çok büyük bir mücadele veriyor.

Bugün birileri Hatay'daki yangın için rant demiş. Allah'ın dağı bunun neresi rant. Orası yeniden eski görüntüsüne kavuşması için ağaçlandırılacak. Ancak eski görüntüsüne kavuşması uzun yıllar alacak. İmar iddiası; Ucuzlatmak, mesnetsizlik ve cahillik...

AVRUPA'DA 1. SIRADAYIZ

Pandemi gıda stoğu ve gıda ile ilgili vatandaşı rahatlatmalıyız. Dünyada market rafları boşalırken bizde öyle bir durum olmadı. Günlük temel ihtiyaçlar neyse o alınır, ama iğneden ipliğe ne varsa alınıyorsa bu psikolojiktir. Biz Türkiye'de vaka yokken stokları çoğalttık. Raflarda eksiklik hissetmedik. Sadece tek tük bir kaç üründe azalma oldu ama hepsinin yeri doldu. Diğer yandan da üretim devam etmeliydi. Herkes evde oturup virüsün yayılmasını engellemeye çalışırken, biz tarım işçilerinin çıkmasını sağladık korunaklı bir şekilde çalışarak üretimi artırdılar.

Türkiye sağlam tarım altyapısıyla hiçbir problem yaşamayacak dünyada ilk 10 ülke arasında, Avrupa'da 1. sırada. Gelişmiş altyapı sayesinde Türkiye'de gıda ile bir problem yaşanmadı, yaşamayacak. Gıdayı ihraç eden ülkelerin en başında gelecek.

GÜNDEM NASIL SAMAN OLDU?

Ben nedenini anlamadım ve iyi niyetli görmüyorum. Bazı medya ve bazı siyasi partiler bunları yapıyor. Saman en pahalı olduğu dönemde 1 liraydı. Bunu ithal etmek hiçbir zaman mantıklı değildi. Burada bir ithalat varsa, sıkıntılı bir şey olmuş olabilir. Saman gibi bir ürünü ithal etmek mantıklı değil, bir takım özel yatakları var bunlar ithal ediliyor olabilir bunların fiyatları da yüksektir. Sayın Kılıçdaroğlu ile de polemik oldu. Önüne koymuşlar samanı 200 lira. İnekler et yemiyor ama bonfile fiyatına. O bile 100 lira. Önüne 30 kilo saman koymuşlar fiyatı 200 lira. bunlar iyi niyetli değil. Bizim Türkiye'deki üreticimizin moralini bozmaya kimsenin hakkı yok.

GIDA FIRSATÇILARI

Yasaları amaç olarak görmemek lazım. Aktif ürün takibinde başarılıyız. Pandemi döneminde raflar boş kalmadı diyoruz. Türkiye'de belli bir dönemi limonsuz geçirebilirdik. Soğan ve patates şuan iyi durumda ama bir süre önce izne bağladık. İhraçlar için teşvikler de olmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve biz bunları kontrol ediyoruz. üretim yani hasatla tüketim arasındaki zaman farkı belli bir noktada spekülatif durumlar oluyor. Destek mekanizmalarınızı buraya yönlendirmeniz gerekiyor. Üretmediğimiz bir alanı yönetmeye çalışıyoruz.

HAL YASASI

Hal yasası için çalışmalarımız devam ediyor.

ÜRETİCİYE TAM DESTEK

Giresun'daki felaketin ardından bölgeye birçok yardım yapıldı. Epey bir gayretten sonra tüm sel ve afet zedelere yeterli bir paketle gittiğimizi düşünüyorum. Genel desteklerimiz geçen yıla oranla yüzde 36 arttı.

LİSANSLI DEPOCULUK DESTEĞİ

Lisanslı depoculuk desteği 16,4 milyon TL'yi cuma günü ödüyoruz.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HEDEFİ KOYDUK

Hayvan varlığında ilk 2 çeyrekteki artışımız doğru strateji ile gittiğimiz gösteriyor. Elimizde duruma göre gereğini yapacak gücümüz var. Üreticinin güvenilir şekilde üretimini devam ettirmesi lazım. Geçen yıla göre bu daha iyi durma geldi. Türkiye'de küçükbaş hayvan daha lezzetli ve ülkemizde daha iyi üretiliyor. Küçükbaşa ayrı bir dikkat ediyoruz. Her bir vatandaşımız için 1 küçükbaş hayvan hedefi koyduk. 83 milyon vatandaşımız var 83 milyon küçükbaş diyoruz.

ATA TOHUM KAMPANYASI

Atadan toruna diye bir ata tohum kampanyası başlattık. Nesiller boyu tohum transferini düşünüyorum. Tohumun orjinalliğini kaybetmesini istemiyoruz. Birçok projemiz var. Kooparatiflerle de görüşmemiz oldu. Bu ürünler çok standart olmayabilir, yumru olabilir ama güzleliği orada. Tamamen doğal ve lezzeti orada. Bu güne kadar tüketiciye ulaşmada sıkıntımız vardı artık onu da sağlıyoruz.

TÜRKİYE'DE GDO'LU GIDA ÜRETİMİ YOK

Türkiye'de GDO'lu bir ürün üretimi gerçekleşmiyor. Biz ürünlerde yüzde 0 ararken Avrupa yüzde 1 arıyor. Avrupa standartlarının çok ileride hassasiyetimiz var. Hatta bazen bundan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye sağlıklı ürünler üreten bir ülke. Türkiye'de en önemli rekabetçi anlaşıyından biri GDO'lu ürün üretmemesidir. Bunu da çok daha iyi pazarlıyor olmamız gerekiyor.

KENEVİRE BÜYÜK BİR TALEP VAR

Kenevir ile ilgili sayın Cumhurbaşkanımız sanayisinin ulaştırılması konusunda bize bir yön verdi. Biz de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Birçok bakanlık ve başkanlık yapılıyoruz. 19 ilde bununla ilgili müsade var. Kenevir sanayisini oluşturmadan çok karlı bir şey olmasını beklemek doğru değil. Koordinasyonla çalışmalar devam ediyor, adım adım üretimin artacağı bir potansiyel görüyoruz.