Twitter'dan skandal karar! İfade özgürlüğüne sansür geldi! Uzmanlardan sert tepki

Sosyal medya platformu Twitter, Türkiye, Çin ve Rusya'da 32 bin 242 hesabı kapattığını duyurdu. Yapılan açıklamada hesapların “devlet bağlantılı enformasyon operasyonları kapsamında faaliyet gösterdiği” iddia edildi. Twitter ifade özgürlüğünü hiçe sayarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güçlü destek verdiği", “Barış Pınarı Harekatı’nın uluslararası meşruiyetini artırmak” gibi gerekçelerle Türkiye'den 7 bin 340 hesabı kapattı. Bununla birlikte başka parti ve siyasileri destekleyen, teröre destek veren hesaplara ise dokunulmadı. Twitter'ın aldığı bu karar, platformun taraflı tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Twitter’ın birçok trol çetesine göz yumarken AK Partili hesapları sansürlediğine dikkat çeken SETA Medya ve Toplum Araştırmaları Direktörü Dr. İsmail Çağlar, “Bu bir çifte standarttır” dedi.

Twitter'dan skandal karar! İfade özgürlüğüne sansür geldi! Uzmanlardan sert tepki
Twitter'dan skandal karar! İfade özgürlüğüne sansür geldi! Uzmanlardan sert tepki
Sosyal medya platformu Twitter, Türkiye, Çin ve Rusya'da 32 bin 242 hesabı kapattığını duyurdu. Yapılan açıklamada hesapların "devlet bağlantılı enformasyon operasyonları kapsamında faaliyet gösterdiği" iddia edildi. Twitter ifade özgürlüğünü hiçe sayarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güçlü destek verdiği", "Barış Pınarı Harekatı'nın uluslararası meşruiyetini artırmak" gibi gerekçelerle Türkiye'den 7 bin 340 hesabı kapattı. Bununla birlikte başka parti ve siyasileri destekleyen, teröre destek veren hesaplara ise dokunulmadı. Twitter'ın aldığı bu karar, platformun taraflı tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Twitter'ın birçok trol çetesine göz yumarken AK Parti'yi, Erdoğan'ı destekleyen, FETÖ ve PKK'nın karşısında olan yerli ve milli hesapların sansürlediğine dikkat çeken SETA Medya ve Toplum Araştırmaları Direktörü Dr. İsmail Çağlar, "Bu bir çifte standarttır" dedi.

Twitter, Türkiye'nin yanı sıra Çin ve Rusya'da tespit edilen hesapların kapatıldığını açıkladı ve bu hesapları ifşa etti. Yapılan açıklamada 32 bin 242 hesabın kapatıldığı duyuruldu, platformdan kaldırıldığı belirtildi.

YERLİ VE MİLLİ HESAPLARA BÜYÜK BASKI

Twitter, Türkiye'den içerik paylaşımı yapan ve kapatılan hesap sayısının 7 bin 340 olduğunu belirtti. Şirket, kapattığı hesaplarla ile ilgili olarak Stanford ve the Australian Strategic Policy Institute'ne verileri açtığını ve iş birliğine gittiğini açıkladı. Stanford hesapların davranışı üzerinde yapılan analizler neticesinde hesapların kapatılma nedenlerini şöyle sıraladı:

-AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine siyasi söylemi kuvvetlendirmek amacıyla kullanılmaları
-Bu hesaplarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güçlü destek ifade ediliyor olması
-HDP'yi eleştiren ve terörizm ile ilişkilendirmeye çalışmak
-CHP'yi eleştirmek
-Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini desteklemesi
-Barış Pınarı Harekatı'nın uluslararası meşruiyetini artırmak
-2017'deki Erdoğan'ın gücünü artırdığı Anayasa Referandumuna destek vermek
-Türkiye'nin Suriye, Libya ve Katar ile ilgili dış politikasını desteklemek

TARAFLI TUTUM

Twitter'ın belirli bir siyasi parti ve devlet başkanına destek ifade eden içerikleri ve hesapları kapattığını duyurması, ifade özgürlüğü konusundaki bakışlarını net olarak ortaya koyuyor. Ayrıca raporda geçen ifadeler konunun teknik bir husustan çok siyasi bir bağlamda ele alındığını da açıkça ortaya koyuyor.

OPERASYONUN DEVAMI GELECEK

Stanford'un, Twitter'ın Türkiye'de kapattığı hesaplara meşruiyet sağlama girişimi raporda kullanılan ifadelerden dolayı bir itirafa dönüşüyor. Stanford, Twitter'in Türkiye'de belirli bir siyasi söylemi ifade etmeyi, desteklemeyi sansürlemeye başladığını açıkça ifade ediyor. Bu bakımdan, bu sansür operasyonunun devamının da geleceği tahmin edilebiliyor.

HANGİ METODUN KULLANILDIĞI MUĞLAK İFADELERLE BELİRTİLDİ

Twitter askıya aldığını duyurduğu 7 bin 340 hesabı ve içeriklerini de ifşa ettiğini duyurdu. Bu hesap kapatma operasyonu süreciyle alakalı olarak, hesapların hangi metotla tespit edildiği konusu muğlak ifadelerle belirtilirken bir hashtag'e yazmanın hesap kapatılma nedeni olduğunu belirtmesi de ilginç hususlardan biri

BİLİMSEL BİR VERİ YA DA TEKNİK KANIT YOK

Rapordaki diğer ilginç bir iddia bu hesapların AK Parti Gençlik Kollarıyla ilişkili olması ve devlet/hükümet tarafından organize ediliyor iddiası. Bu iki hususta da raporda hiçbir bilimsel veri yada teknik kanıt ortaya konulmuyor. Tamamen siyasi söylem olarak raporda her alan bu ifadeler Stanford Üniversitesi'nin raporlarındaki bilimselliği de sorgulamak anlamına geliyor.

SETA DİREKTÖRÜ İSMAİL ÇAĞLAR: NEDEN SADECE ERDOĞAN'I DESTEKLEYEN YERLİ VE MİLLİ HESAPLAR

Twitter'ın birçok trol çetesine göz yumarken AK Partili hesapları sansürlediğine dikkat çeken SETA Medya ve Toplum Araştırmaları Direktörü Dr. İsmail Çağlar, "Bu bir çifte standarttır" dedi.

İşte Dr. İsmail Çağlar'ın Sabah.com.tr'ye yaptığı açıklamalarından başlıklar:

SİVİL TOPLUMUN ORGANİZE OLMASI SUÇ DEĞİLDİR

Twitter bu hesapları "organize hareket ettikleri ve tek merkezden yönetildikleri" gerekçesi ile yasaklıyor. Öncelikle organize hareket etmek ve tek merkezden yönetilmek suç değildir. Organize hareketin ve tek merkezden yönetilmenin neticesinde şiddet çağrısı, ırkçıklık, nefret söylemi gibi suç oluşturan içerikler üretilirse bu tabii ki suçtur. Ancak organize hareket ederek muhalefet etmek suç değildir. Zaten siyaset de, sivil toplum faaliyetleri de temelde organize hareket eden insanların doğru buldukları bir fikri savunmasıdır.

HAKARET VE ŞİDDET SUÇU İŞLEYEN TROLLERİ GÖRMÜYOR

İkinci mesele ise yasaklanan hesapların siyasi pozisyonu ile ilgili. Türkiye'de organize hareket eden ve tek merkezden yönlendirilen, hakaret, şiddet çağrısı, çocuk istismarı gibi suç olan faaliyetlerde bulunan onlarca trol çetesi olduğunu biliyoruz. Mesela CHP'ye yakın isimlerin Telegram aplikasyonu vasıtasıyla örgütlenip, troll çeteleri oluşturduğuna dair haberler hem anaakım hem de sosyal medya mecralarında yer aldı.

NEFRET SÖYLEMİ ÜRETMEYEN HESAPLARI YASAKLAMAK ÇİFTE STANDART

Twitter yönetiminin bunlarla ilgili bir tedbir almazken AK Parti'ye yakın içerikler paylaşan, AK Parti politikalarını savunan ancak bunu yaparken hakaret etmeyen, nefret söylemi üretmeyen hesapları yasaklaması çifte standardın açık göstergesidir.