Tarihi Mekanlar Yeni Projelerle İhya Ediliyor

Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Artvin ve Iğdır'daki kültür varlıklarına yönelik yatırım ve projeler ivme kazandı Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Bakır: 'Şavşat Kalesi'nin restorasyonu yapılacak ve Yusufeli'nde baraj altında kalacak 8 taşınmazın projelendirilmesinin yanı sıra İşhan Kilisesi'nin 3. etap kazı çalışmaları yapılıp kazıdan çıkanlar koruma altına alınacak' 'Ardahan ve Kars'taki tabya, Bayburt müze projelerinin yanı sıra Kars Ani'deki tarihi surların restorasyonunu bu sene başlatacağız'

Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Artvin ve Iğdır'da yer alan kültür varlıkları, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün koordinesinde yapılan çalışma ve projelerle ihya ediliyor.

Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, sorumluluk alanlarındaki Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Artvin ve Iğdır'da yer alan kültür varlıklarına yönelik geçen yıl yapılan yatırımlar ve bu yıl devam edecek projeler hakkında bilgi verdi.

Bu çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün koordinesinde gerçekleştirildiğini söyleyen Bakır, kültür varlıklarına yönelik yatırımların 7 ilde de devam ettiğini ifade ederek, bu yatırımların son zamanlarda ivme kazandığını aktardı.

Bakır, taşınmaz kültür varlıklarına yapılan restitüsyon ve rölöve çalışmalarına işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Doğu Anadolu'daki bir çok ilimizde tarihi yapılardaki çalışmayı 2017 yılında hayata geçirdik ve bu çalışmalar bu yıl da devam edecek. Erzurum'da Ali Paşa Konağı'nın yüzde 70 fiziki gerçekleşmesi tamamlandı ve yüzde 57 ödemesi yapılarak dış cephe kısmı tamamen bitti. 2017'de Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAP) idaresinden alınan ödenek ile Erzurum Kalesi'nde bilimsel kazılara başladık. Kazı tamamlanmadan restorasyon yapılamıyor. Bu yüzden kazıyı bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz."

- Erzurum Kongre Merkezi'nin restorasyonu sürüyor

Bakır, Erzurum Kongre Merkezi'ne ilişkin de yatırım programı kapsamında çalışmalar yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Kongre binasının hem tarihi hem de mimari önemi var. Şu anda binanın teşhir tanzim işleri ile elektrik ve güvenlik sıkıntılarını gideriyoruz. Salonların dış cephe camları filmlerle kapatıldı ve salonların tavanları ahşap yapıldı. Buradaki kumaş ve kağıt eserler, diğer müzelere göre farklı sistemle korunacak. Bunlar için koruma kurulu yardımıyla proje çizildi."

Yeni projelere de değinen Bakır, şunları dile getirdi:

"Erzurum'daki Atatürk evi ve milli parkların tahsisinde olan Aziziye ve Mecidiye tabyaları, Bakanlığımızca yatırım programına alındı. Bunlarla ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Özellikle Mecidiye tabyasının harp tarihi müzesi veya Erzurum tarihi müzesi olarak projelendirilmesi için çalışma başlatacağız."

- Tarihi Ani surları ile Şavşat Kalesi restore edilecek

Bakır, Erzurum dışında da projeler sürdürüldüğünü ifade ederek, "Artvin'in Şavşat Kalesi restorasyonu yapılacak ve Yusufeli'de baraj altında kalacak 8 taşınmazın projelendirilmesinin yanı sıra İşhan Kilisesi'nin 3. etap kazı çalışmaları yapılıp kazıdan çıkanlar koruma altına alınacak. Ardahan ve Kars'taki tabya, Bayburt müze projelerinin yanı sıra Kars'taki Ani şehrinin tarihi surların restorasyonunu bu sene başlatacağız." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 yılı yatırım programında, bölgedeki illerle ilgili projeler bulunduğunu söyleyen Bakır, kültür varlıklarının yeni projelerle ihyasının sürdürüleceğini aktardı.

Kaynak: AA