Turkcell'den 5G Çalışmaları
5G teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla birlikte çalışan Turkcell ve Huawei, inovasyon çalışmaları çerçevesinde 71.5-73.5 GHz frekans bandı aralığında gerçek 5G ekipmanları kullanılarak, saniyede 70 Gbps gibi ulaşılması zor bir sistem hızına erişilerek Türkiye’de bu alanda yeni bir hız rekoruna ulaştığını açıkladılar.
Turkcell, 5G teknolojileri çalışmalarını derinleştirmek ve Türkiye’de ortak Ar-Ge çalışmalarını yoğunlaştırmak hedefiyle birlikte yola çıktığı Huawei ile işbirliğinde yeni bir adım daha attığını açıkladı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteğiyle Turkcell ve Huawei 5G hız testi gerçekleştirerek Türkiye’de yeni bir hız rekoru kırdığını duyurdu. İstanbul Turkcell Küçükyalı Plaza’da, BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Huawei Turkcell Grubundan Sorumlu Bölge Başkanı Zhang Xiaolong, Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ve Huawei Kablosuz İletişim Teknolojileri Ar-Ge Bölüm Başkanı Ying Weimin’in katılımıyla gerçekleştirilen testlerde, mmWave olarak kabul edilen 71.5-73.5 GHz frekans bandı aralığında gerçek 5G ekipmanlarıyla geleceğin 5G teknolojileri kullanılarak saniyede 70 Gbps gibi günümüz teknolojisiyle dünyada ulaşılması zor bir indirme hızına ulaşıldı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç, "Gerek sektör gerek ülkemiz için teknolojik ihtiyaçlar her geçen gün artıyor. Hem fiber altyapı hem de yeni nesil şebekelerin yaygınlaşması bu nedenle büyük önem taşıyor. 4.5G ile sektöre gelen dinamizm bir yandan da bu konulardaki artan ihtiyacı bize gösteriyor. 5G’yle de sanal boyutun öne çıkacağı bir çağın başlangıcı geliyor. 5G’nin ’olursa iyi olur’ bir teknoloji olarak değil, ’olmazsa olmaz’ bir ihtiyaç olarak görülmesi gerekmektedir. Türkiye olarak dünyadaki standartların oluşturulmasının dışında kalmayacağız. 5G’ye giden yolda altyapı yatırımlarıyla erişilebilirliği artırmayı, şebeke kabiliyetlerini yeniden tanımlamayı ve dikey sektörlerde yeni iş modelleri geliştirmeyi önceliklendirmemiz gerekiyor. 4.5G’ye geçerken 5G’yi de ilk kullanan ülkelerden biri olmayı hedeflemiştik. Türkiye’nin önemli bir değeri olan Turkcell’in, iş ortağı Huawei ile bugün burada gerçekleştirdiği test ve akabinde yapılacak çalışmalar gerek ülkemiz gerek sektör açısından önemli bir aşama olacaktır. Bu tür çalışmalar için kurum olarak her türlü işbirliğine hazırız. 5G projelerine bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz. Üniversitelerin, Ar-Ge Merkezlerinin ve start-up’ların 5G testlerini yapabilecekleri kalıcı bir şebekenin Ankara’da kurulması için Kurumumuz bünyesindeki çalışmalar devam etmekte" dedi.
Sezgin: "Türkiye’de ve dünyada 5G çalışmalarında öncüyüz"
Türkiye’de 4.5G’deki liderliklerini 5G’de de sürdürmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdüklerini ifade eden Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, "Bugün ülkemiz için son derece önemli bir testi daha başarıyla gerçekleştirdik. Türkiye’de daha önce bir ilke imza atarak gerçek 5G ekipmanları ile ilk hız testini gerçekleştirmiştik. Bugün bu testimizi bir adım daha ileriye götürerek dünyada 70 Gbps gibi bugünün çok ötesinde olan bir hıza ulaşan sayılı operatörlerden biri olduk. Bugün ulaştığımız hız ve kırdığımız rekor Turkcell olarak 5G’de kısa zamanda kaydettiğimiz ilerlemeyi göstermesi açısından çok çarpıcı bir örnek. 5G teknolojilerinin geliştirilerek, ülke insanımızın hak ettiği en yeni teknolojilerle dünyayla aynı anda buluşturulması noktasında çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu konuda sadece kendimizle yarışarak Türkiye’de ve dünyada bu çalışmalara öncülük etmeye devam edeceğiz.
Yeni teknolojilerle birlikte Gigabit seviyesinde veri iletimi, düşük gecikme süresi ve güvenilir performans sağlayan sistemlerle gelecekte hayatımızın bir parçası olacak. Bunun en büyük adımı da 5G teknolojisiyle atılacak. Turkcell olarak 5G teknolojileriyle elde edeceğimiz yüksek verimli ve kapasiteli çözümleri geliştirerek müşterilerimize yenilikçi hizmetler ve çözümler sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Huawei Kablosuz İletişim Teknolojileri Ar-Ge Bölüm Başkanı Ying Weimin ise şunları söyledi: "İnsanların yaşamlarına teknolojiye önderlik ederek katkı sağlayan projeleri Turkcell ile birlikte gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Turkcell ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, 5G yolundaki inovasyonlar ve diğer proje çalışmalarımızla, yeni teknoloji ve hizmetleri daha da üst seviyelere taşıyarak teknoloji ve iş yaşamında karşılaşılan zorluklara çözüm üretmeye devam edeceğiz. Bunun yanında yeni hizmetlerle ilgili fırsatları birlikte keşfederek sosyal sorumluluklarımızı daha iyi bir şekilde yerine getirebilmek adına çaba göstereceğiz".
Yapılan hız testleri sayesinde 5G’nin sunacağı veri iletim hızları ve kapasiteler konusunda daha gerçekçi öngörülerde bulunmak mümkün hale geliyor. 5G’nin hayatımıza girmesiyle ile birlikte indirme hızlarının Gigabit’ler seviyesine kadar çıkacağı ve bununla birlikte kritik bir öneme sahip olan kapasite artışının da gerçekleşeceği öngörülüyor. Artan hız ve kapasitenin yanı sıra 5G ile aynı zamanda veri iletim gecikme sürelerinde de neredeyse gerçek zamanlı uygulamaların hayatımıza girmesi mümkün olacak.
5G teknolojisi neler vaat ediyor?
Maksimum kapasite
5G, kendisinden önceki mobil nesil teknolojileri gibi elbette hız ve kapasitede çok yüksek artışlar vaat ediyor. İndirme hızlarının saniyede 10-50 Gigabit’lere kadar çıkacağı öngörülüyor. 5G’nin hız artışına göre daha kritik olan yeniliği ise kapasite artışı getirecek olması. Bugün binlerce cihaz bir baz istasyonuna bağlanıyor ve sunulan kapasiteyi paylaşıyor. Ancak gelecekte özellikle IoT cihazlar ve M2M teknolojilerinin gelişmesi ise milyarlarca cihazın olduğu bir dünyaya gidiyoruz. 2020 yılında bir evde ortalama 500 sensörün çalışacağı tahmin ediliyor. Örneğin 1 kilometrekare alan içinde 1 milyon cihazın sorun yaşamadan veri alıp gönderebilmesi ancak 5G ile mümkün olacak.
Düşük gecikme süreleri
4.5G gecikme sürelerini 3G’ye göre ciddi oranlarda düşürdü. Ancak 5G ile birlikte bu süreler minimuma inecek. Bu da bir doktorun başka bir şehirdeki hastayı ameliyat edebilmesini sağlayacak teknolojilerin kullanılabileceği anlamına geliyor. Aynı şekilde örneğin dünyanın diğer ucundan başka bir yerdeki madende makineler aracılığıyla çalışılabilecek. 5G ile birlikte gecikme sürelerinin 1-10 milisaniyeler seviyesine düşeceği öngörülüyor.
Frekans kullanımı
4.5G ihalesinin ardından Türkiye Avrupa’da operatörlere en fazla frekans sunan ülkelerden birisi oldu. Bugün Turkcell Avrupa’da en fazla FDD frekansına sahip operatör konumunda. Kullanılan frekans aralıkları ise 800 MHz ile 2600 MHz arasında değişiyor. 5G’de ise ilk etapta 6 GHz altı frekanslar, ikinci etapta ise 6 GHz-100 GHz arası frekansların kullanımlarından bahsediliyor. 6 GHz üstü frekanslarda kullanılacak bant genişliği çok daha yüksek olacak. (4.5G de mevcut durumda maksimum frekans bant genişliği her frekans için 20 MHz olarak standartlarda belirtilmiştir.) Bu sayede 5G’de daha kısa mesafelerde çok daha yüksek hız ve kapasite sunulabilen teknolojiler hayatımıza girecek. Ayrıca üzerinde çalışılan Massive MIMO (çoklu giriş, çoklu çıkış antenleri) ve yeni geliştirilecek teknolojilerle var olan yeni frekanslar çok daha verimli şekilde kullanılabilecek.
Kişiselleştirme
5G’nin getireceği ultra hız ve kapasite, minimum gecikme süreleri ile birleşince kullanılan servislerin yetenekleri de tamamen yenilenecek. “Gerçek kişiselleştirme” dönemi olarak tanımlanan bu aşama, ancak 5G teknolojileri ile mümkün olacak. Bu şekilde örneğin siz sürücüsüz aracınızla ilerlerken bir mağazada ilgilendiğiniz bir ürünün indirimde olduğu bilgisini alacaksınız. Aracınız durup siz mağazaya girince cep telefonunuzda o ürünün hangi reyonda olduğunu görüp doğrudan oraya gideceksiniz. Ödemenizi yaparken indirim kuponunuz otomatik olarak kullanılacak. Ödemeyi yaptığınız anda aracınız çıkış kapısına doğru hareket ederek sizi almaya hazır halde bekleyecek. İşte bu süreçlerin milyonlarca kişi için anlık şekilde gerçekleşmesi ancak 5G teknolojileri ile mümkün hale gelecek.
Kullanılan servise göre kapasite
5G’nin vaat ettiği bir başka önemli özelliğin de “slicing” denilen şebeke kapasitesinin bölümlenerek sunulabilmesi. Bu özellik sayesinde bir bina içerisinde farklı katlara veya aynı evin içerisinde farklı odalara dahi, o alanda kullanılan servislerin ihtiyacına uygun şebeke özellikleri ayrılabiliyor. Örneğin; salonda bulunan ve internet üzerinden 4K yayınların izlendiği televizyon için yüksek hız, odalardaki gaz ölçümünü yapan sensörler için düşük gecikme süresi veya mutfaktaki su ısıtıcıyı kontrol etmek için daha düşük hız ayrılabilecek. Böylece farklı ihtiyaca göre ihtiyaç duyulan kaynak ayrılabilir hale gelecek.
Yüksek hızla hareket halindeyken de kesintisiz iletişim
Günümüzde her ne kadar hareket halindeyken akıllı cihazlarımızı sorunsuz kullanıyor olsak da, ulaşım araçlarının her geçen gün hızlanıyor oluşu bu alanda yeni çözümlere ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. 5G ile birlikte artık saatte 500 km ve üzeri hızlarda hareket halindeyken bile kesintisiz iletişimi mümkün hale getirecek. Böylece özellikle yeni nesil hızlı trenlerde seyahat ederken dahi akıllı cihazlar iletişimlerine kesintisiz olarak devam edecekler.
Minimum enerji kullanımı
5G’nin getireceği yeniliklerden birisi de minimum enerji kullanımı tarafında olacak. 5G ile birlikte yıllarca pili bitmeyen sensörlerin hayatımıza girmesi bekleniyor. Akıllı cihazlar 5G şebekesi sayesinde daha verimli pil kullanımına sahip olacaklar. Bu da 5G teknolojilerinin kullanılması ile birlikte enerji kullanımında yüzde 90’lara varan tasarruf mümkün hale gelmesini sağlayacak.
Kaynak: İHA
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteğiyle Turkcell ve Huawei 5G hız testi gerçekleştirerek Türkiye’de yeni bir hız rekoru kırdığını duyurdu. İstanbul Turkcell Küçükyalı Plaza’da, BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Huawei Turkcell Grubundan Sorumlu Bölge Başkanı Zhang Xiaolong, Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ve Huawei Kablosuz İletişim Teknolojileri Ar-Ge Bölüm Başkanı Ying Weimin’in katılımıyla gerçekleştirilen testlerde, mmWave olarak kabul edilen 71.5-73.5 GHz frekans bandı aralığında gerçek 5G ekipmanlarıyla geleceğin 5G teknolojileri kullanılarak saniyede 70 Gbps gibi günümüz teknolojisiyle dünyada ulaşılması zor bir indirme hızına ulaşıldı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç, "Gerek sektör gerek ülkemiz için teknolojik ihtiyaçlar her geçen gün artıyor. Hem fiber altyapı hem de yeni nesil şebekelerin yaygınlaşması bu nedenle büyük önem taşıyor. 4.5G ile sektöre gelen dinamizm bir yandan da bu konulardaki artan ihtiyacı bize gösteriyor. 5G’yle de sanal boyutun öne çıkacağı bir çağın başlangıcı geliyor. 5G’nin ’olursa iyi olur’ bir teknoloji olarak değil, ’olmazsa olmaz’ bir ihtiyaç olarak görülmesi gerekmektedir. Türkiye olarak dünyadaki standartların oluşturulmasının dışında kalmayacağız. 5G’ye giden yolda altyapı yatırımlarıyla erişilebilirliği artırmayı, şebeke kabiliyetlerini yeniden tanımlamayı ve dikey sektörlerde yeni iş modelleri geliştirmeyi önceliklendirmemiz gerekiyor. 4.5G’ye geçerken 5G’yi de ilk kullanan ülkelerden biri olmayı hedeflemiştik. Türkiye’nin önemli bir değeri olan Turkcell’in, iş ortağı Huawei ile bugün burada gerçekleştirdiği test ve akabinde yapılacak çalışmalar gerek ülkemiz gerek sektör açısından önemli bir aşama olacaktır. Bu tür çalışmalar için kurum olarak her türlü işbirliğine hazırız. 5G projelerine bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz. Üniversitelerin, Ar-Ge Merkezlerinin ve start-up’ların 5G testlerini yapabilecekleri kalıcı bir şebekenin Ankara’da kurulması için Kurumumuz bünyesindeki çalışmalar devam etmekte" dedi.
Sezgin: "Türkiye’de ve dünyada 5G çalışmalarında öncüyüz"
Türkiye’de 4.5G’deki liderliklerini 5G’de de sürdürmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdüklerini ifade eden Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, "Bugün ülkemiz için son derece önemli bir testi daha başarıyla gerçekleştirdik. Türkiye’de daha önce bir ilke imza atarak gerçek 5G ekipmanları ile ilk hız testini gerçekleştirmiştik. Bugün bu testimizi bir adım daha ileriye götürerek dünyada 70 Gbps gibi bugünün çok ötesinde olan bir hıza ulaşan sayılı operatörlerden biri olduk. Bugün ulaştığımız hız ve kırdığımız rekor Turkcell olarak 5G’de kısa zamanda kaydettiğimiz ilerlemeyi göstermesi açısından çok çarpıcı bir örnek. 5G teknolojilerinin geliştirilerek, ülke insanımızın hak ettiği en yeni teknolojilerle dünyayla aynı anda buluşturulması noktasında çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu konuda sadece kendimizle yarışarak Türkiye’de ve dünyada bu çalışmalara öncülük etmeye devam edeceğiz.
Yeni teknolojilerle birlikte Gigabit seviyesinde veri iletimi, düşük gecikme süresi ve güvenilir performans sağlayan sistemlerle gelecekte hayatımızın bir parçası olacak. Bunun en büyük adımı da 5G teknolojisiyle atılacak. Turkcell olarak 5G teknolojileriyle elde edeceğimiz yüksek verimli ve kapasiteli çözümleri geliştirerek müşterilerimize yenilikçi hizmetler ve çözümler sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Huawei Kablosuz İletişim Teknolojileri Ar-Ge Bölüm Başkanı Ying Weimin ise şunları söyledi: "İnsanların yaşamlarına teknolojiye önderlik ederek katkı sağlayan projeleri Turkcell ile birlikte gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Turkcell ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, 5G yolundaki inovasyonlar ve diğer proje çalışmalarımızla, yeni teknoloji ve hizmetleri daha da üst seviyelere taşıyarak teknoloji ve iş yaşamında karşılaşılan zorluklara çözüm üretmeye devam edeceğiz. Bunun yanında yeni hizmetlerle ilgili fırsatları birlikte keşfederek sosyal sorumluluklarımızı daha iyi bir şekilde yerine getirebilmek adına çaba göstereceğiz".
Yapılan hız testleri sayesinde 5G’nin sunacağı veri iletim hızları ve kapasiteler konusunda daha gerçekçi öngörülerde bulunmak mümkün hale geliyor. 5G’nin hayatımıza girmesiyle ile birlikte indirme hızlarının Gigabit’ler seviyesine kadar çıkacağı ve bununla birlikte kritik bir öneme sahip olan kapasite artışının da gerçekleşeceği öngörülüyor. Artan hız ve kapasitenin yanı sıra 5G ile aynı zamanda veri iletim gecikme sürelerinde de neredeyse gerçek zamanlı uygulamaların hayatımıza girmesi mümkün olacak.
5G teknolojisi neler vaat ediyor?
Maksimum kapasite
5G, kendisinden önceki mobil nesil teknolojileri gibi elbette hız ve kapasitede çok yüksek artışlar vaat ediyor. İndirme hızlarının saniyede 10-50 Gigabit’lere kadar çıkacağı öngörülüyor. 5G’nin hız artışına göre daha kritik olan yeniliği ise kapasite artışı getirecek olması. Bugün binlerce cihaz bir baz istasyonuna bağlanıyor ve sunulan kapasiteyi paylaşıyor. Ancak gelecekte özellikle IoT cihazlar ve M2M teknolojilerinin gelişmesi ise milyarlarca cihazın olduğu bir dünyaya gidiyoruz. 2020 yılında bir evde ortalama 500 sensörün çalışacağı tahmin ediliyor. Örneğin 1 kilometrekare alan içinde 1 milyon cihazın sorun yaşamadan veri alıp gönderebilmesi ancak 5G ile mümkün olacak.
Düşük gecikme süreleri
4.5G gecikme sürelerini 3G’ye göre ciddi oranlarda düşürdü. Ancak 5G ile birlikte bu süreler minimuma inecek. Bu da bir doktorun başka bir şehirdeki hastayı ameliyat edebilmesini sağlayacak teknolojilerin kullanılabileceği anlamına geliyor. Aynı şekilde örneğin dünyanın diğer ucundan başka bir yerdeki madende makineler aracılığıyla çalışılabilecek. 5G ile birlikte gecikme sürelerinin 1-10 milisaniyeler seviyesine düşeceği öngörülüyor.
Frekans kullanımı
4.5G ihalesinin ardından Türkiye Avrupa’da operatörlere en fazla frekans sunan ülkelerden birisi oldu. Bugün Turkcell Avrupa’da en fazla FDD frekansına sahip operatör konumunda. Kullanılan frekans aralıkları ise 800 MHz ile 2600 MHz arasında değişiyor. 5G’de ise ilk etapta 6 GHz altı frekanslar, ikinci etapta ise 6 GHz-100 GHz arası frekansların kullanımlarından bahsediliyor. 6 GHz üstü frekanslarda kullanılacak bant genişliği çok daha yüksek olacak. (4.5G de mevcut durumda maksimum frekans bant genişliği her frekans için 20 MHz olarak standartlarda belirtilmiştir.) Bu sayede 5G’de daha kısa mesafelerde çok daha yüksek hız ve kapasite sunulabilen teknolojiler hayatımıza girecek. Ayrıca üzerinde çalışılan Massive MIMO (çoklu giriş, çoklu çıkış antenleri) ve yeni geliştirilecek teknolojilerle var olan yeni frekanslar çok daha verimli şekilde kullanılabilecek.
Kişiselleştirme
5G’nin getireceği ultra hız ve kapasite, minimum gecikme süreleri ile birleşince kullanılan servislerin yetenekleri de tamamen yenilenecek. “Gerçek kişiselleştirme” dönemi olarak tanımlanan bu aşama, ancak 5G teknolojileri ile mümkün olacak. Bu şekilde örneğin siz sürücüsüz aracınızla ilerlerken bir mağazada ilgilendiğiniz bir ürünün indirimde olduğu bilgisini alacaksınız. Aracınız durup siz mağazaya girince cep telefonunuzda o ürünün hangi reyonda olduğunu görüp doğrudan oraya gideceksiniz. Ödemenizi yaparken indirim kuponunuz otomatik olarak kullanılacak. Ödemeyi yaptığınız anda aracınız çıkış kapısına doğru hareket ederek sizi almaya hazır halde bekleyecek. İşte bu süreçlerin milyonlarca kişi için anlık şekilde gerçekleşmesi ancak 5G teknolojileri ile mümkün hale gelecek.
Kullanılan servise göre kapasite
5G’nin vaat ettiği bir başka önemli özelliğin de “slicing” denilen şebeke kapasitesinin bölümlenerek sunulabilmesi. Bu özellik sayesinde bir bina içerisinde farklı katlara veya aynı evin içerisinde farklı odalara dahi, o alanda kullanılan servislerin ihtiyacına uygun şebeke özellikleri ayrılabiliyor. Örneğin; salonda bulunan ve internet üzerinden 4K yayınların izlendiği televizyon için yüksek hız, odalardaki gaz ölçümünü yapan sensörler için düşük gecikme süresi veya mutfaktaki su ısıtıcıyı kontrol etmek için daha düşük hız ayrılabilecek. Böylece farklı ihtiyaca göre ihtiyaç duyulan kaynak ayrılabilir hale gelecek.
Yüksek hızla hareket halindeyken de kesintisiz iletişim
Günümüzde her ne kadar hareket halindeyken akıllı cihazlarımızı sorunsuz kullanıyor olsak da, ulaşım araçlarının her geçen gün hızlanıyor oluşu bu alanda yeni çözümlere ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. 5G ile birlikte artık saatte 500 km ve üzeri hızlarda hareket halindeyken bile kesintisiz iletişimi mümkün hale getirecek. Böylece özellikle yeni nesil hızlı trenlerde seyahat ederken dahi akıllı cihazlar iletişimlerine kesintisiz olarak devam edecekler.
Minimum enerji kullanımı
5G’nin getireceği yeniliklerden birisi de minimum enerji kullanımı tarafında olacak. 5G ile birlikte yıllarca pili bitmeyen sensörlerin hayatımıza girmesi bekleniyor. Akıllı cihazlar 5G şebekesi sayesinde daha verimli pil kullanımına sahip olacaklar. Bu da 5G teknolojilerinin kullanılması ile birlikte enerji kullanımında yüzde 90’lara varan tasarruf mümkün hale gelmesini sağlayacak.