Milli Buğday Çeşidi Tekir'den Yüksek Verim

Tekirdağ’da üretilip Türkiye’nin dört bir yanına yayılan milli ekmeklik buğday tohumu Tekir yüksek verimliliği ile dikkat çekiyor.

Milli Buğday Çeşidi Tekir'den Yüksek Verim
Tohum üretiminde Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri olan Trakya Tarım ve Vet. Tic. Ltd. Şti., Trakya ve İç Anadolu bölgesinde verim ve kalitede büyük ses getiren Rumeli çeşidinden sonra Çukurova bölgesinde Tekir adı verilen ekmeklik buğday tohumu ile adeta devrim oluşturdu. Yurt dışından ithal edilen tohumlardan verim ve kalite olarak daha üstün olan ve tamamen yerli sermaye ile üretilen Tekir, yüksek verimliliği ile üreticilerin ve sanayicilerin dikkatini çekmeyi başardı.

Adana’nın İmamoğlu ilçesinden Osman Alınç, Tekir çeşidini ektiğini ve sulama yapmadan 11 dekar araziden 11 bin 720 kilogram buğday hasat ettiğini belirtti.

Alınç, yüksek kaliteli ve verimli buğday geliştirdiği için Trakya Tarım’a teşekkür etti.

Adana çiftçilerinden Bülent Çetin, Kozan/Dikilitaş’da Trakya Tarım firmasının geliştirmiş olduğu milli çeşit Tekir’den sulama yapmadan dekarda 900 kilogram verim aldığını söyledi.

Tekir çeşidinin ekmeklik kalitesinin yüksek oluşu sebebiyle yüksek fiyata alıcı bulduğunu dile getiren aynı zamanda çeşidin çok erkenci olması sebebiyle çiftçilerin hasattan sonra ikinci ürünü ekebileceklerini söyleyen Bülent Çetin, Adana bölgesindeki çiftçilere Tekir çeşidini ekmelerini tavsiye etti.

Adana’nın İmamoğlu ilçesinden Cafer Çantay ise 2 senedir Tekir çeşidini ektiklerini, kuru şartlarda sulama yapmadan 850 kilogram verim aldığını ve 2 senedir yüzlerinin güldüğünü dile getirdi. Çantay Türk çiftçisine böyle verim ve kalitesi yüksek hem de yüzde 100 yerli bir çeşit geliştirdikleri için Trakya Tarım firmasına teşekkür etti.

Milli çeşit Tekir’e ilgi giderek büyüyor

İmamoğlu’da çiftçilik yapan, tüccar ve aynı zamanda un fabrikası sahibi olan Hasan Bağış da İmamoğlu bölgesine Tekir çeşidinden 850-950 kilogram/dekar ortalama verim aldıklarını dile getirdi. Bağış, "Trakya Tarım firmasının ıslah ettiği Tekir çeşidi sadece firmanıza değil tüm Türk çiftçisine hediye ettiğiniz verim ve kalitesi çok yüksek yerli bir çeşittir. Aynı zamanda kalitesinin ekmek yapımı bakımından yüksek değerlere sahip olduğu için benim gibi un sanayicisi tarafından yüksek fiyata satın alınıyor. Tekir çeşidi, Çukurova’da çiftçiye buğdayı sevdiren, buğdaya yönelten bir çeşit oldu. Çukurova çiftçisi Tekir buğdayı ekerek tekrardan buğdaydan para kazanabildiğini gördü. Verim ve kalitesinin yüksek oluşu ile birim alandan daha yüksek verim alan çiftçiler kalitesinden dolayı da buğdayını yüksek fiyata satabiliyor. Tekir çeşidi. Çukurova bölgesine tam uyum sağlayan bir çeşit olduğu için Çukurova bölgesinde hem sulu hem de kuru şartlarda ekilebiliyor" dedi.

Tekir çeşidi hakkında detaylı bilgiler veren Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun ise, uzun yıllardan beri ıslah çalışmaları yaptıklarını, tohum üretiminden ziyade ıslahı üzerine uzmanlaştıklarını ve her ihtiyaca ve coğrafyaya yönelik tohum ıslah çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade etti.

Aygun, "Tekir çeşidinin 2013 yılında üretim izni aldık. O günden bu yana da üzerinde çalışmaya, ürünümüzü geliştirmeye devam ediyoruz. Tekir çeşidini 2016 yılında tescil ettirdik. Erkenci, kırmızı taneli, kılçıklı, orta boy, yatmaya dayanıklı, su gübreye karşı reaksiyonu çok iyi olan bir çeşidimizdir. Çukurova bölgesi, Güney Marmara ve sahil kesimlerde ekimi tavsiye edilir. Ortalama verim miktarı dekar başına 850 ila 950 kilogram civarındadır. Erkenci olması sebebiyle buğday hasadından sonra ikinci ürün ekim yapmaya da olanak sağlayan tamamen yerli sermaye ile üretimini yaptığımız Tekir, inanıyoruz ki Çukurova’nın en çok tercih edilen tohumu olacaktır. Sanayicilerimiz ve üreticilerimiz ithal tohumlardan daha kaliteli bir yerli tohumun her zaman tercih sebebi olacağını ifade ediyorlar. Bu da bizi daha iyisini yapmak için kamçılıyor. AR-GE yatırımlarımız ve çalışmalarımız sürecek" açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA