Fas'ta '6. Muhammed Afrikalı Din Alimleri Vakfı' Toplantısı

Fas Vakıflar ve İslami İşler Bakanı Tevfik: 'Toplantı, Afrikalı ulemanın, ılımlılık ve hoşgörü temelinde dinin gerçek şeklini tanıtması için aralarında koordinasyon, iş birliği ve tecrübe değişimi için bir çerçeve belirlenmesini hedefliyor'.

Fas'ta "6. Muhammed Afrikalı Din Alimleri Vakfı" Yüksek Konseyi toplantısı başladı.

Kuzeydeki Fas şehrinde düzenlenen toplantıya, 32 Afrika ülkesinden 80'den fazlası kadın 300 din alimi katıldı.

Fas Vakıflar ve İslami İşler Bakanı Muhammed Tevfik, açılışta yaptığı konuşmada, "Toplantı, Afrikalı ulemanın, ılımlılık ve hoşgörü temelinde dinin gerçek şeklini tanıtması için aralarında koordinasyon, iş birliği ve tecrübe değişimi için bir çerçeve belirlenmesini hedefliyor." dedi.

Din alimleri adına konuşan Nijeryalı din adamı İbrahim Salih el-Huseyni de Afrika'nın, güvenlik ve istikrarını hedef alan meydan okumalarla karşılaştığına değinerek, bu çerçevede din alimlerinin üstlendiği sorumluluğu bir adım daha ileriye taşıması gerektiğini söyledi.

Huseyni ayrıca İslam ümmetinin içinde bulunduğu problemlerin, Müslümanların değil onların cehaletini fırsat bilen düşmanlarının ürünü olduğuna dikkati çekti.

Üç gün sürecek toplantıda, "Vakfın hedefleri için saha araştırması yapılması ve 2018 yılı için yıllık programın belirlenmesi" de planlanıyor.

32 Afrika ülkesinden çok sayıda İslam alimini bünyesinde barındıran "6. Muhammed Afrikalı Din Alimleri Vakfı" Yüksek Konseyi, "Afrika halklarının ruhsal birliğini çekişmeler ve yanıltıcı ideolojilerden korumak ve aşırı ideolojik ve akidevi akımların önüne geçmek" için Haziran 2015'te Fas Kralı 6. Muhammed tarafından kurulmuştu.
Kaynak: AA