Zenciler Ve Erkekler Daha Çok Kalp Krizi Geçiriyor

Özel Dünyam Hastanesi Kardiyoloji bölümünden Uzm. Dr. Muzaffer Yılmaz, siyah tenli olanlarda kalp krizinin daha az görüldüğünü söyledi.

Zenciler Ve Erkekler Daha Çok Kalp Krizi Geçiriyor
Kalp krizini, kalbe giden damarların bir ya da bir kaçının tıkanması ile başlayan ölümcül hastalık şeklinde tanımlayan Uzm. Dr. Muzaffer Yılmaz, kalp krizinin belirtilerini, kıravat takılan alanda şiddetli göğüs ağrısı, çeneye, dişlere ve kollara vuran sırt ağrısı olarak sıraladı.

HER GÖĞÜS AĞRISI KALP KRİZİ BELİRTİSİ DEĞİL

Her türlü göğüs ağrısının da kalp krizi olmayacağına işaret eden Uzm. Dr. Muzaffer Yılmaz, kalp krizi geçirdiğini anlayan kişinin, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade etti.

“Kalp krizi kalp hastalıklarında ölümle sonuçlananlardan ilki. Hastanın kurtuluşu da, kriz geçirdiğini anladığı anda hastaneye başvurmasına bağlı. Bu nedenle kriz geçiren kişinin en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir. Bu esnada tıkanan damar açılır ve hastanın hayati tehlikesi atlatılır.” diyen Uzm. Dr. Muzaffer Yılmaz, daha önce kalp krizi geçiren birinde tekrarlama olasılığının, hiç kalp krizi geçirmeyene oranla daha yüksek olduğuna da dikkat çekti.

ARTIK DAHA KÜÇÜK YAŞLARDA DA GÖRÜLÜYOR

Krizi tetikleyen unsurları, kişinin kendisinin değiştirebileceği diyabet, hipertansiyon, obezitenin yanı sıra, müdahale edilemeyecek olan, yaş, ırk, cinsiyet faktörleri biçiminde sıralayan Uzm. Dr. Muzaffer Yılmaz, “Örneğin bazı ırklarda kalp krizi daha fazla görülür. Yapılan araştırmalar, siyahilerin beyaz tenlilere oranla daha fazla kalp krizi geçirdiğini gösteriyor. Bunun yanı sıra, kadınlarda erkeklere oranla daha az görünüyor. Ama menopoz döneminden sonra da kadınlarda fazla görülüyor. Ayrıca, son yıllarda erken yaşlara kadar sirayet ettiği görülse de, 25-50 yaş aralığına kalp krizine daha fazla rastlanıyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA