Husilerin 'Yüksek Siyasi Konsey' Kurmasına Tepki

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed: 'Tek taraflı düzenlemeler siyasi süreç için uygun değil, Kuveyt müzakerelerinde elde edilen ilerlemeyi tehlikeye atıyor'.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) arasında imzalanan ve devlet işlerinin idaresi için yüksek siyasi konsey kurulmasını öngören 'ulusal siyasi anlaşmanın' Kuveyt'teki barış müzakerelerini tehlikeye soktuğunu söyledi.

Şeyh Ahmed, yaptığı yazılı açıklamada, bu gelişmenin, Husiler ile GPC'nin BM gözetimindeki siyasi süreci destekleyerek verdikleri taahhütlerle uyuşmadığını kaydetti.

Açıklamasında, 'Tek taraflı düzenlemeler, siyasi süreç için uygun değil, Kuveyt müzakerelerinde elde edilen ilerlemeyi tehlikeye atıyor. Aynı zamanda bu, Yemen anayasasına ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin girişimine de aykırı.' ifadelerine yer veren Şeyh Ahmed, anlaşmanın, başta Husiler olmak üzere Yemenli tüm taraflardan siyasi sürece zarar verebilecek ferdi uygulamalardan kaçınmalarını talep eden 2216 sayılı BMGK kararını da ihlal ettiğini dile getirdi.

GPC'yi temsilen partinin başkan yardımcısı Sadık Emin Ebu Ra's, Husiler ile GPG arasında 'ulusal siyasi anlaşma' imzalandığını duyurmuştu.

Taraflar arasında imzalanan ve ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği 'ulusal siyasi anlaşma' gereğince, devlet işlerinin idaresi için kurulacak yüksek siyasi konsey, GPC ile Husi temsilcilerin eşit miktarda yer aldığı 10 üyeden oluşacak ve yönetim görevi taraflar arasında sırayla ifa edilecek.

Söz konusu konseyin, ülkenin idaresinde gerekli olan kararname ve yönetmelikleri çıkarma yetkisine sahip olduğu belirtilmişti.

Uzmanlar, söz konusu girişimi, ikinci turu 12 gün önce başlayan Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin başarısız olduğunun işareti olarak değerlendiriyor.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Taraflar arasında 70 gün devam eden ilk tur, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı. Kuveyt'te 17 Temmuz'da başlayan ikinci turda belirlenen gündem meseleleri üzerinde anlaşmazlık yaşanmıştı.
Kaynak: AA