Husilerin Ülke İdaresi İçin 'Yüksek Siyasi Konsey' Kurmasına Tepki

Yemen Dışişleri Bakanı Mihlafi: 'Uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye ve anayasal meşruiyete yönelik bu yeni darbeyi kınamaya çağırıyoruz'.

Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi, uluslararası topluma, devlet işlerinin idaresi için yüksek siyasi konsey kurduklarını açıklayan Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'ni (GPC) kınama çağrısında bulundu.

Mihlafi, Husiler ile devrik lider Salih'in partisi GPC'nin devlet işlerinin idaresi için yüksek siyasi konsey kurduklarını açıklaması üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye ve anayasal meşruiyete yönelik bu yeni darbeyi kınamaya çağırıyoruz' ifadesine yer verdi.

Her ne kadar ellerini barışa uzatsalar da ülkede savaşın fitilini ateşleyenlerin hala savaş seçeneklerinde ve darbede ısrar ettiğini kaydeden Mihlafi, darbecilerin, Yemen ve halkının talep ettiği barış fırsatını kaçırdıklarını ve her türlü çabaya rağmen müzakerelerin sonuçsuz kalmasında ısrar ettiklerini dile getirdi.

GPC'yi temsilen partinin başkan yardımcısı Sadık Emin Ebu Ra's, Husiler ile GPG arasında 'ulusal siyasi anlaşma' imzalandığını duyurmuştu.

Taraflar arasında imzalanan ve ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği 'ulusal siyasi anlaşma' gereğince, devlet işlerinin idaresi için kurulacak yüksek siyasi konsey, GPC ile Husi temsilcilerin eşit miktarda yer aldığı 10 üyeden oluşacak ve yönetim görevi taraflar arasında sırayla ifa edilecek.

Söz konusu konseyin, ülkenin idaresinde gerekli olan kararname ve yönetmelikleri çıkarma yetkisine sahip olduğu belirtilmişti.

Uzmanlar, söz konusu girişimi, ikinci turu 12 gün önce başlayan Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin başarısız olduğunun işareti olarak değerlendiriyor.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Taraflar arasında 70 gün devam eden ilk tur, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı. Kuveyt'te 17 Temmuz'da başlayan ikinci turda belirlenen gündem meseleleri üzerinde anlaşmazlık yaşanmıştı.
Kaynak: AA