Kuveyt'teki Yemen Müzakerelerinin Yeniden Başlaması

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed, müzakerelerin yeniden başlatılması çerçevesinde devrik lider Salih ile Sana'da bir araya geldi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in, ara verilen Yemen müzakerelerinin ikinci turunun başlatılması çerçevesinde eski lider Ali Abdullah Salih'le başkent Sana'da bir araya geldiği bildirildi.

Salih'in liderliğindeki Genel Halk Kongresi Partisi'nin sosyal paylaşım sitesi hesabından yapılan açıklamada, ara verilen Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin yeniden başlatılması kapsamında BM temsilcisi Ahmed'in Sana'da Salih ve partinin müzakere heyeti temsilcisi Arif ez-Zevka ile bir araya geldiği belirtildi.

Söz konusu görüşmenin yapıldığı yer hakkında detaylı bilgi verilmezken, Salih'in 26 Mart 2015'ten bu yana ilk defa bir BM yetkilisiyle resmi bir görüşme yaptığı ifade edildi.

Açıklamada, Salih'in sözlerine de yer verildi. Salih, Yemen müzakerelerinin başarılı olmasını istediğini ve görüşmelerin belirlenen tarihte yeniden başlatılması konusunda partisinin hazır olduğunu belirterek, gerçek ve kapsamlı çözümün ancak Yemen ve komşusu Suudi Arabistan arasındaki cesur diyalog ile gerçekleşebileceğini aktardı.

Arap Birliği'ndeki Kuveyt Daimi Temsilcisi Ahmed Abdurrahman el-Bekr ise ülkesinin ev sahipliği yaptığı müzakerelerin ikinci turunun belirlenen tarihte gerçekleştirilemeyeceğini savundu.

BM temsilcisi Ahmed'in yarın Husilerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Yemen'deki tarafları temsil eden hükümet heyeti ile Husiler ve devrik lider Salih yanlılarını temsil eden heyet arasında 70 gün devam eden müzakerelerin ilk turu, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı.

Hükümet heyetinin, BM temsilcisi Ahmed'e, Salih ve oğlu Ahmed'in yanı sıra Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ile diğer liderlerinin, siyaset sahnesinden uzak tutulması, oluşturulacak herhangi bir birlik hükümetinde yer almamalarını isteğini ilettiği kaydedilmişti.
Kaynak: AA