Milli Patates Kadın Eliyle Tanıtılacak

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında, 5 milli patates çeşidinin, önder çiftçi kadınlar tarafından tanıtılarak patates tohumunda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Pırlak: 'Geçen yıl 'Fatih' ve 'Onaran' bu yıl ise 'Nahita', 'Ünlenen' ve 'Nam' adlarıyla patentleri alınan yerli patates çeşitlerini, beldelerinde başarılı olan 40 önder kadın çiftçi ile Türkiye'ye tanıtacağız'.

BETÜL ABBAK - Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan 'Kadın Çiftçiler Yeniliklerle Buluşuyor' adlı proje kapsamında önder çiftçi kadınlar, enstitüde aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimle milli patates çeşitlerini çiftçilere tanıtarak patates tohumunda dışa bağımlılığı azaltacak.

Enstitünün patates tohumu üretim laboratuvarında ve seralarında, 40 önder kadın çiftçi, uzmanların verdiği teorik ve uygulamalı eğitimin ardından 5 yerli patates çeşidini hem yetiştirecek hem de üreticilere tanıtacak.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tescil edilen milli patatesin, kadın eliyle tanıtılması için 'Kadın Çiftçiler Yeniliklerle Buluşuyor' projesinin hayata geçirildiğini söyledi.

Pırlak, 'Geçen yıl 'Fatih' ve 'Onaran' bu yıl ise 'Nahita', 'Ünlenen' ve 'Nam' adlarıyla patentleri alınan yerli patates çeşitlerini, beldelerinde başarılı olan 40 önder kadın çiftçi ile Türkiye'ye tanıtacağız.' dedi.

Eğitim boyunca enstitüde konunun uzmanlarınca patates üretim teknikleri, hastalık, zararlılar ve tohumluk üretim sistemi gibi konularda eğitimler verildiğini anlatan Pırlak, şöyle devam etti:

'Proje kapsamında bu sene itibarıyla 3, geçen yıl ise 2 adet ürettiğimiz yerli patates çeşidimizi kırsalda yaşayan ve patates üretimi yapan 40 kadın çiftçimize tanıttık. Çiftçilerimizi eğitime aldık. Özellikle genç ve önder bayan çiftçilerimizi aldık ki köylerine beldelerine gittiklerinde yerli patates çeşitlerimizi daha iyi tanıtsınlar. Eğitim kapsamında ilk önce patatesi yetiştirme ve üretme teknikleri, bunun dışında doku kültürü laboratuvarlarımızı, tam kontrollü seralarımızı, hastalık test laboratuvarlarımızı gezdirdik. Bir patates tohumunun nasıl elde edildiğini kendilerine bu eğitimle göstermiş olduk.'

Pırlak, kadınların aldıkları eğitimle milli patates çeşitlerini köylerinde ve gittikleri her yerde tanıtarak patates tohumunda dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Alay beldesi çiftçilerinden 35 yaşındaki Naciye Erol ise projeyle patates konusunda bilmedikleri birçok ayrıntıyı öğrendiklerini ifade etti.

Erol, bu yıldan itibaren yerli patates tohumu ekeceğini vurgulayarak, 'Çok güzel bir proje. Bildiklerimizin yanlış olduğunu, bilmediğimiz çok şeyi, çok büyük emeklerin olduğunu, ülkemiz ve tarlamız açısından sertifikalı tohum ekmemiz gerektiğini öğrendik. Milli patates çeşitlerimizin ekimini yapacağım, herkese de tavsiye edeceğim. Bizim gururumuz yerli tohum, inşallah dışa bağımlılığımızı kesecek.' şeklinde konuştu.

56 yaşındaki Hanif Erol da ithal tohumları çok pahalıya aldıklarına işaret ederek, 'Tohumu pahalı alıyoruz diye kendi kendimize üzülüyorduk. Şimdi artık helal olsun. Allah yardımcıları olsun. Türkiye'de yetişiyor artık, bundan sonra milli çeşitlerimizi ekeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA