Uzmanından Ramazan Ayı Beslenmesi Önerileri

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici Ramazan ayı beslenmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Son yıllarda toplumumuzda yaygınlaşan bir beslenme alışkanlığı olan fast-food türü beslenmeye de Ramazan da daha çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Uzmanından Ramazan Ayı Beslenmesi Önerileri
Dr. Yemenici, Ramazan ayında beklenen hava sıcaklığının çok yüksek olma ihtimali ile birlikte yaklaşık 17 saat oruç tutulacak olmasının ilk başta kronik hastalıkları bulunan vatandaşlar için bir tehlike arz ettiğini ifade etti.

Şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalıkların ya da hamilelik ve emziklilik gibi özel durumları olan kişilerin uzman hekime danışmadan oruç tutmalarını önermediklerini belirten Dr. Yemenici, “Son yıllarda toplumumuzda yaygınlaşan bir beslenme alışkanlığı olan fast-food türü beslenmeye de Ramazan da daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Çünkü Ramazan’da yanlış beslenmeye dair pek çok olumsuz şeyi fast-food’ta görebiliyoruz. Fast-food ürünlerindeki en önemli sorun yüksek enerji içermeleridir. İftar sofralarında yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Yine fast-food ürünleri ile beraber gazlı içecekler, çay ve kahve tüketiliyor ki Ramazan ayında kafeinli içecekler yerine süt, meyve suyu ile ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih etmeyi öneriyoruz. Çünkü gazlı içecekler, çay ve kahve fazla miktarda tüketildiğinde vücutta demir emilimi azalmakta ve demir eksikliğine yol açmaktadır. Bunlar gibi nedenler sebebiyle Ramazan Ayı’nda fast food türü beslenmemeye daha çok dikkat etmeli, iftar ve sahur sofralarında şu tavsiyeleri yerine getirmeliyiz:

Vücudun su dengesini korumak için susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık en az 2-2,5 lt yani yaklaşık 12-14 su bardağı su içilmelidir. İftarda ağır yemeklerden kaçınıp peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği kırmızı ya da beyaz et olabilir, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi daha uygundur.

Kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten ve enerji veren besinler bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilebilir. Tatlı olarak sütlaç, güllaç, muhallebi veya meyve tatlıları gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.

Sağlıklı, huzurlu bir Ramazan ayı geçirmeniz temennisiyle başta sağlık camiamız olmak üzere bütün halkımızın Ramazan ayını tebrik ediyorum.”
Kaynak: İHA