'Hoca Ahmed Yesevi Lisansüstü Eğitim Bursu' Duyurusu

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı’nca, 2016 yılının UNESCO tarafından “Hoca Ahmed Yesevi Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla, Hoca Ahmed Yesevi üzerinde çalışma yapacak olan 2 yüksek lisans ve 3 doktora eğitimi olmak üzere toplam 5 öğrenciye “Hoca Ahmed Yesevi Lisansüstü Eğitim Bursu” verileceği duyuruldu.

Yapılan duyuruya göre, başvuru koşulları ve adaylarda aranan şartlar şöyle:

- En son mezun olduğu diploma not ortalaması; yüksek lisans için lisans not ortalaması en az 2,80/4,00 veya 72/100; doktora için yüksek lisans not ortalaması en az 3,25/4,00 veya 82,50/100 olmak,

- Doktora bursu öğrenci adayı için en az bir adet bilimsel makale yayınlamış olmak,

- Üniversitelerde yüksek lisans veya doktora eğitimine yerleşmiş olmak veya lisansüstü eğitim için kabul belgesi (akseptans) almak,

- Başvuru tarihinde, yüksek lisans için 28 yaşından, doktora için 30 yaşından gün almamış olmak,

- Disiplin cezası almamış olmak,

- Eğitimine mani sağlık sorunları ile bulaşıcı hastalıkları olmamak,

- Hoca Ahmed Yesevi üzerinde çalışma yapacak olmak.

BURS SÜRESİ

Yüksek lisans burslu öğrencisine, yüksek lisans eğitimine başladığı tarihten itibaren iki yıl süreyle, doktora burslu öğrencisine ise doktora eğitimine başladığı tarihten itibaren dört yıl süreyle burs verileceğinin belirtildiği açıklamada, “Bursiyer öğrencinin, yabancı dil hazırlık veya bilimsel hazırlık eğitimi görmesi durumunda, bunlara ilave olarak bir yıl ek süre verilir. Burslu öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitedeki yüksek lisans ve doktora normal eğitim sürelerinin bu sürelerden daha uzun ya da daha kısa olması durumunda, öğrenim gördüğü üniversitedeki süre boyunca burs ödenir. Burslu öğrencinin normal süresi içinde eğitimini tamamlayamaması halinde alacağı ek süre yüksek lisans için 1 yılı, doktora için 2 yılı geçemez. Burslar, öğrenci burslu olma şartlarını kaybetmediği sürece on iki ay boyunca ödenir” denildi.

BURS MİKTARI

Açıklamada yer alan burs miktarı başlık altından şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de eğitim görecek yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ‘Mütevelli Heyet Başkanlığı Burs Yönetmeliği’nin 11. Maddesi (1) fıkrası (a) bendi ile belirlenen burs tutarları ödenir.

Yurtdışında eğitim görecek öğrencilere ödenecek burs miktarı ‘1416 Sayılı Kanun ve Buna Bağlı Yönetmelik Uyarınca Yurt Dışında Lisans ve Lisansüstü Öğrenim Yapan Öğrencilere Yapılacak Ödemeler Hakkında Tebliğ’de belirtilen tutarlar esas alınarak Mütevelli Heyet Başkanı tarafından belirlenir.

Burslu öğrencinin sadece kendisine yılda bir defa gidiş dönüş uçak bileti alınır. Vize ücreti, ikamet bedeli, noter masrafları ve pasaport defter bedeli gibi zorunlu giderleri belge ibrazına istinaden ödenir.

Burslu öğrencilerin sağlık sigortası yaptırması zorunlu olup, sigorta prim ücreti ödenir. Ancak yaptırılacak sigortanın standart nitelikte olması esas olup, zorunlu sağlık sigorta prim bedeli her yıl için aylık bursunun 1 buçuk katını aşamaz.

Burslu öğrencinin eğitim ücreti belge ibrazına istinaden Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından ödenir.

BAŞVURU İŞLEMİ

Adayların, başvuru için istenilen belgelerin pdf biçiminde taranmış hallerini ekleyerek, [email protected] adresine e-posta yolu ile başvurabilecekleri belirtildi. Başvuru koşullarından herhangi birini sağlamayan, başvuru ekinde istenen belgeleri tam olmayan ve son başvuru günü mesai bitiminden sonra gelen başvuruların işleme konulmayacağının altı çizildi.

Burs başvuruların başlangıç tarihinin 20 Mayıs 2016, bitiş tarihinin 19 Ağustos 2016 olacağı, mülakatların 24 Ağustos 2016 yapılacağı, sonuçların ise 26 Ağustos 2016 ilan edileceği açıklandı.

Burs başvurusu sırasında adaylardan istenen belgeler ise şu şekilde:

- İmzalı ve fotoğraflı başvuru formu,

- Nüfus Cüzdanı veya pasaport (resimli sayfası),

- En son mezun olduğu okul diploması;

- En son mezun olduğu not ortalamasının, yüksek lisans için en az 2,80/4,00 veya 72/100; doktora için en az 3,25/4,00 veya 82,50/100 olduğunu gösteren not döküm belgesi;

- Doktora bursu öğrenci adayı için en az bir adet bilimsel makale yayınladığını gösterir belge,

- Yüksek lisans veya doktora eğitim için kabul belgesi (akseptans),

- Yüksek lisans veya doktora eğitimine devam edenler için geçmiş dönem not döküm belgesi,

- Yüksek lisans veya doktora eğitimine devam edenler için disiplin cezası almadığını gösterir belge,

- Yukarıda sayılan belgeler Türkçe veya İngilizce değil ise yeminli tercüme büroları tarafından Türkçeye çevrilmiş tercümeleri.

BURSİYERİN TESPİTİ

Burslu öğrencileri seçmek üzere, Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından en az üç kişiden oluşan bir komisyon oluşturulacağı, başvuran adaylar içerisinden, gerekli koşulları taşıyanların komisyon tarafından mülakata çağrılacağı ve yapılan değerlendirme sonucu burslu öğrencilerin belirleneceği kaydedildi.
Kaynak: İHA