MŞÜ 8'İnci Mezunlarını Verdi

Muş Alparslan Üniversitesi’nde (MŞÜ) 2015-2016 eğitim ve öğretim dönemi mezuniyet töreni düzenlendi.

MŞÜ 8'İnci Mezunlarını Verdi
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bu yıl 8’nci mezunlarını verdi. Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan mezuniyet töreninde dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan mezuniyet törenine, Vali Seddar Yavuz, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Belediye Başkanı Feyat Asya, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Sönmez, Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Adalet Komisyon Başkanı Mustafa Şengönül, Muş Baro Başkanı Av. Feridun Taş, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitenin idari ve akademik personelleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü üniversite birincisi Mehtap Balaban yaptı. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, bir konuşma yaparak mezun olan öğrencilere seslendi. “Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşları olarak, kıskandırıcı bir geleneğin varisleriyiz” diye ifade eden Polat, “Bu geleneğin can suyunda, ilmi nübüvvetten bir cüz, âlimi de bu geleneğin şerefli mirasçısı olarak gören İslam vardır. İslam’ı organize ve disipline bir değerler bütünü ve gerçekte bir medeniyet projesi olarak görmek ne kadar önemli ise bu bütünün kılcal damarlarına kadar nüfuz eden ve onu canlı tutan diriltici gücün “ilim” olduğunu anlamak da o kadar önemlidir. Bu medeniyet, bir söz, bir kelam medeniyeti olarak tarih sahnesine çıktı. Bu kelam medeniyetinin besmelesi Allah’ın adı ile yol kılavuzu “oku” emri ile başlar. Esasen bu medeniyetin mensup olduğu ana kaynak İslam, önceki kutsal kitaplara da bu rengini ve diriltici nefesini vermiştir. İncil’in 4’üncü kitabı Yuhanna’nın ilk pasajının, “Önce söz vardı” ifadeleriyle başlaması, Hz. Musa’nın, Allah’ın kendisi ile doğrudan sözlü iletişime geçtiği peygamber anlamında “Kelimullah” olması ve İlahi kelamı insanlığa taşıma görevinin, unvanı “Namus-u Ekber”, yani “En Kudretli Melek”, “Sözü Kanun Olan Varlık” şeklinde nitelendirilen Cebrail’e verilmesi, bilginin taşıyıcısı ve kabı olması itibarı ile sözün değerine işaret eder. Yunus’un; “Söz ola kese savaşı, Söz ola kestire başı, Söz ola ağulu aşı, Yağ ile bal ide bir söz” derken işaret ettiği söz, nitelikli söz, değerli bilginin taşıyıcısı olan söz anlamındadır” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, “Böyle güzel bir günde bir arada olduk ve bundan keyif alıyoruz. Bugün hayırlı bir gün. Hem 2015-2016 yılı mezuniyet töreni hem de hayırlı bir Ramazan günü. Bugün hakikaten sizin için bir dönüm noktası. Farklı farklı bölümlerden diplomalarınızı aldınız. Fakat ortak bir paydanız var. Umut ediyorum, diliyorum ve dua ediyorum ki burada almış olduğunuz eğitimle, muhakeme edebilme kabiliyeti ile kişisel ve doğru bir paydanız olsun. Önce şahsımız, ailemiz, ülkemiz ve ümmet ile dünya için birer paydanız olsun. Mezuniyet sadece bir diploma değil ve hepimiz bunu yaşadık. Umut ediyorum, bundan sonra daha güzel karar vereceğiz. Ülkemize, ailemize, çocuklarımıza, geleceğimize ve çevremize faydalı olacağız. Bu konuda inancım tamdır. Rabbim sizleri utandırmasın. Allah sizlere daha güzel başarılar nasip etsin. Ülkemizin buna ihtiyacı var” dedi.

Törende bir konuşma yaparak mezun olan öğrencilere yönelik açıklamalarda bulunan Vali Seddar Yavuz ise, “Biz bu dünyaya niye geliyor, niye meslek seçiyoruz den en iyi mesleği seçiyoruz, yol haritamız nedir? Bizim bizi ne yönlendirecek neyi hedefliyoruz. Pozitif akımı dünyayı kasıp kavurdu ve pozitif akın dünyadaki insanların sorunlarına çare örtemedi. Tam aksine insanları daha büyük bir buhrana sevk etti. Bilim ve akıl her şey çözecekti, insanları eğitecekti, ceplerine para dolduracaktı, insanları mutlu edecektik. Ama bugün geldiğimiz nokta da Avrupa ülkelerinde 15-24 yaş arasında uyuşturucu bir kere danışma yaşı oran yüzde 52’lere çıkmıştır. Bakın intihar olayları almış başını gidiyor, insanlar mutsuz demek ki. İnsanların sadece maddi bir tarafı yok, manevi ruhi bir tarafı var bizim ruhları beslemeye ihtiyacımız var. 150 yıldır bir ruh beslemekten vazgeçtik açıkçası ve insanlığın bütün yaşadığı bunalımın temel sebebi de budur. O yüzden biz insanlığa faydalı olmak üzere bir kurgu kurmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyetidir” diye vurgulayan Vali Yavuz, “Kategorize ettiğimiz zaman biz şavkıtan ve merhametten büyük ölçüde uzaklaştığımızı görüyoruz. Bu gün insanlığın yaşadığı dram bu. Bakın örnek vereyim; Suriye de 600 bin kişi hayatını kayıp etti. 10 milyon insan göçe zorlandı, sözde batılı medeniyet dünya için istatistikten başka bir anlamı var mı? Irak’tan öldürülen katledilen insanlara batının bakışı nedir? Sizce istatistikten ibarettir. Peki, Fransa’da 20 kişi öldürüldüğünde her Fransız olabilir bizde onların acılarını paylaşıyoruz. Çünkü biz Müslüman, Yahudi, Atayıs diye bakmıyoruz. İnsan olarak bakıyoruz ama bu ikiyüzlülük neden kaynaklanıyor sizce? Şimdi Avrupa birliği diyorlar ki Hristiyan olun bir kısmınızı allım, Avrupa birliği geri kalanı ölün, kan ve gözyaşı dam etsin. İşin tuhaf tarafı bu kan ve gözyaşının Türkiye’ye doğru çekmek içinde yoğun gayret sarf eden var. Fakat bildikleri bir şey var biz bin yıldır beraberiz. Bin yıldır bu ülkede insanlar ne Kürt, Türk, Arap, Çerkez olması Fransız devriminden sonra ortaya çıkmış bir akımdır. Dolayısıyla Türkiye de bunu bir tabanı yoktur. Biz iyi bir insan olmanın yolunu bulmalıyız. Eğer iyi insan olamazsak ne kendimiz için ne toplum için ne dünya için faydalı olamayız” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Muş Alparslan Üniversitesi bünyesindeki bölüm ve programlarda ilk üçe giren öğrencilere başarı belgesi ve ödülleri verildi.

Mezuniyet töreni protokol üyeleri ile öğrencilerin toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA